用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
發新帖回覆
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

小曳人 發表於 23-8-23 15:12
等我講下男校品學兼優係點 (唔係我仔)
自動自覺,仲要好守規矩,對於校外比賽,係會操past paper 嘅!
但呢 ...
神人就係咁架。因為佢哋天賦高。就好似讀完大學,叫佢返小學一年級上課。你話幾咁無聊。

小曳人 發表於 23-8-23 16:49
所以佢係神人,唔係學覇
我冇異議。學霸週街都係,神人就萬中無一。神人係無視世界一切嘅規則,不合羣,喜歡我行我素。好多時比人誤會以為有自閉症。其實佢地係不喜歡同世俗妥恊,天份高代表認知能力高,已經超越一般凡夫俗子嘅思維。

資優(英語:gifted)是指先天性的、異於平常的智能。這種趨勢從出生開始在其整個生涯內均有體現。而這種趨勢並非指世間一般所謂的對外的成功,而是指其內在的「掌握學習方法的天分」和「與生俱來擁有的學習能力」。

資優孩子的思考能力較同齡小朋友強,甚至會使用自己年齡層以外的思維方式去思考,便會覺得同齡小朋友思想幼稚,難以溝通,加上他們學習能力高,課堂時很多時因為已掌握老師的教學內容,表現得缺乏耐性及不夠專心。

有時甚至會挑戰權威,如思考學校校規背後的存在意義;亦會不完全順服家長及長輩的說話及命令,雙方衝突時有發生。

以上問題都反映不少資優生都有人際關係的問題,長輩覺得他們自我,行為反叛;同輩則覺得他們不合群,難於相處。

原文網址:致富智庫:孩子資優有樣睇?專家教你4大栽培心得... | on.cc東網 | 產經 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0911_00842_001.html

天外之人 發表於 23-8-25 16:17
冇錯,的确週街都係,小学能一直穩定维系著唔系靠学校,主要在家人。
主要靠家人,我感受好深刻。如果可以返回小學階段,我會放任我小朋友,讓𠈄做自己喜歡做嘅事,自由發揮佢嘅天性。學業成績達到最低標準就可以。快樂,建康,不切實際嘅夢想,無憂無慮地過渡童年。

BB-Tiger 發表於 23-8-26 01:08
咁中學點算?讀私校?IS?
中學就按小學情況發展,冇固定答案。大前提係按小朋友嘅意願。-

加樂爹 發表於 23-8-26 11:08
你好似有感觸, 覺得孩子現在情況可以再好D, 所以先才要返回小學階段, 重新一次, 是嗎?
可否分享之前怎樣沒 ...
我感觸係因為過去已成往事,無法重來。如果能回到小學階段,我會教導孩子如何快快樂生活,告訴孩子宇宙譲你到來,不是要你去工作,去解決問題,去改變呢個世界。讀書不是你人生嘅全部。宇宙早已經替你安排好一切你所需⋯⋯⋯⋯。
現下孩子情況我見是身體健康,吃喝玩樂不缺,學業又中規中舉。
我能夠做到隨心所欲,可以話係心想事成,所以無必要有理想。

學校並不是育人的地方,只不過係教導知識嘅場所。

「學神」咪即係天才囉。我最了解。

天外之人 發表於 23-9-22 13:00
各位現今所謂既狀元或學霸,會唔會操行都一定要係A範圍?
操行唔會一定係A 範圍。品學兼優與學霸無緣。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊