用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校 ...
樓主: 天行
go

被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校   [複製鏈接]

fafa701 發表於 23-6-12 23:07
大家好,我係用家,仔仔讀到四年級,讀得非常開心,新舊老師都好關愛小朋友,唔見有樓主講的情況。學校近年 ...

回應fafa701,
你2004年出帖問泰伯好唔好,相隔19年,今年2023年你個小朋友讀緊小學四年級

聽講有人為左收生會搵網絡打手,唔通係真嘅

回覆 Littlecatta2013 的帖子

Littlecatta2013好勁,你個小朋友一定好叻,入到直資龍校。
睇黎聖三一都幾好,睇網頁佢Fourth Round Application聽日deadline, 係咪都唔容易入架, 有冇tips分享下? 唔知佢收唔收portfolio?

天行 發表於 23-6-13 10:25
回覆 Littlecatta2013 的帖子

Littlecatta2013好勁,你個小朋友一定好叻,入到直資龍校。

我小朋友唔係叻嘅,佢唔受谷。我地目標唔係名校。
聖三一好易入,我當年係K3申請,唔需要profolio 。其實一般二線私校都易入。
所以唔洗咁灰住。

天行 發表於 23-6-10 20:36
如果唔小心被抽中吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇機會轉其他學校? 仲有邊間學校會有位?區內是但一間都 ...

信義

奶茶走冰 發表於 23-6-11 00:53
泰伯⋯識人住錦英都唔揀佢,快啲叩門走人

我大仔泰伯,細仔都唔揀佢

993322 發表於 23-6-12 23:05
泰伯好唔好?我個人絕對唔建議樓主揀泰伯呀!

除左樓主講到嘅各種問題,我識人喺入面教,每年都好多老師 ...

我可以做証,這位jm 講嘅嘢係事實
Ps我小朋友在泰伯,幸好今年升中了

真係好多謝大家,呢個Forum嘅網友真係好勁又多資訊。

樓上pig.apple分析得好好,我都好同意,始終都驚日後經濟狀況會變唔知可唔可以一路支持佢讀咁多年,幾年後適應唔返主流學校就慘,都係唔要IS喇 。黎緊叩門面試,希望有好消息啦。

我有同事都讚過foxfoxfoxchan介紹嘅播道,佢都話呢個真係好介紹,一條龍100%直上中一,但我同事住港島區而且個女超勁,(3年前)最後入左神校St Paul's Co. Ed.,所以放棄左播道offer。不過真係太遠,非常多謝你嘅介紹。

同埋都好多謝993322嘅資料同埋Phyllisyam嘅確認,謝謝你們。你地分析得好仔細詳盡,我諗真係要更加積極叩門走。一於試埋純陽同信義。我之前以為信義都係唔受歡迎,啱啱睇佢網頁,原來升中都幾勁,15個沙官、6個曾肇添、12個林漢光、9個林裘謀、9個沙田蘇浙、3個田家炳、1個沙田循道衛理仲有1個培英... 之前hea得濟走漏眼。(仲有,993322好細心,發現到疑似打手。勁!)

天行 發表於 23-6-13 12:36

樓上pig.apple分析得好好,我都好同意,始終都驚日後 ...

唔駛客氣。加油呀,三年前我仔都有聖三一offer, 唔難考 (emoji)(emoji)

993322 發表於 23-6-12 23:44
回應fafa701,
你2004年出帖問泰伯好唔好,相隔19年,今年2023年你個小朋友讀緊小學四年級

《馬鞍山泰伯好嗎 ??》

馬鞍山吳氏宗親總會泰伯紀念學校好嗎??
我聽人講都幾好.....

http://web.archive.org/web/20230613111436/http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https:%2F%2Fwww.edu-kingdom.com%2Fforum.php%3Fmod%3Dviewthread%26tid%3D171713

Poyau前輩真係厲害(果然係資深會員),咁舊既Post都俾你搵到。
拆穿左fafa701真係2004年問過"泰伯紀念學校好嗎??"
然後佢自己答返 "我聽人講都幾好....."
2023年6月12日(19年之後!!!)fafa701又話自己個仔仔泰伯讀緊四年級...不停讚泰伯...

真係好可疑!

好彩Poyau、993322同Phyllisyam三位講返個事實,如果唔係我可能真係信左fafa701。

fafa701 發表於 23-6-12 23:07
大家好,我係用家,仔仔讀到四年級,讀得非常開心,新舊老師都好關愛小朋友,唔見有樓主講的情況。學校近年 ...

好朋友個仔讀得好好喎,今年升中體藝收咗,佢都話多得老師,我感覺學校應該都不算差。

熊之家 發表於 23-6-13 21:57
好朋友個仔讀得好好喎,今年升中體藝收咗,佢都話多得老師,我感覺學校應該都不算差。
...

係因為你朋友個仔應該體育很好,幫學校拎過好多獎吧,我小朋友亦係小6今年升中,校長同老師都沒有特別為我小朋友分析佢適合邊間中學,全部資料我自己搜集,自己選校,好幸運自行收咗我仔,我唔會覺得學校有為我做過乜嘢囉。
以上純綷個人經歷,分享一下,只可以話每間學校都有人覺得好有人覺得唔好

回覆樓主:

fafa701比人拆穿已經即刻熄咗自己空間首頁唔比人睇喇!好鬼鼠!
好彩poyau 貼返條link出黎咋

如果學校管理層或者學校嘅持份者真係搵打手,做呢啲鼠竊狗偷嘅行為,真係徹底令人失望;希望做呢啲行為嘅人可以重拾教育嘅初心,唔好再用扭曲咗嘅思想去辦教育。

天行 發表於 23-6-13 12:36

樓上pig.apple分析得好好,我都好同意,始終都驚日後 ...

點可能?你留意下應該係幾年加埋一齊嘅數據。
好似3年?

993322 發表於 23-6-14 01:11
fafa701比人拆穿已經即刻熄咗自己空間首頁唔比人睇喇!好鬼鼠!

其實我都一直懷疑呢個小一選校討論區有打手. 某位人兄一講到深水埗某一私校時就會即刻跳出尼. 長篇大論賣廣告式point form式 列哂 間學校D "優點"出尼....我睇落勁奇怪.  唔似一般家長對學校評論.  連一D校内唔公開資料都可以顯然到出尼.  其他人反駁佢又會即刻跳出尼辩護. 只講好唔講壞.  講到有今生冇來世咁濟.

993322 發表於 23-6-14 01:11

最搞笑fb嗰邊,明明自己係打手,仲話我係打手,人哋一講佢唔好即刻出嚟話人哋,其實我唔排除有啲學生家長真係覺得冇問題嘅,通常佢哋睇嘢都好表面,可能我仔真係唔好彩啦,讀咗六年真係發生好多事都令我對呢間學校非常不滿

藍尾巴 發表於 23-6-14 09:29
3年加埋先4x人,即一年得1X個  其實要保持長期級頭唔易,如果卷淺仲大鑊,差1分可以差好多名。
...

馬鞍山信義網頁上升中名單136人
高於小六人數(四班合計少於100人)
另外名單上不見馬鞍山坊評B3中學
所以應唔止一年亦非包括所有中學

https://www.mluthps.edu.hk/2020-2022年度升中派位結果

英中 56+7+3=66
--------------------------------------------------------
本區 56
--------------------------------------------------------
聖羅撒(女) 1
曾肇添 6 沙培 1 沙蘇 9 沙循 1
林裘謀 9 林漢光 12 沙官 15
IHMC 2

他區(NT5) 7
田家炳 3 風采 1 陳融 3

直資 3
基崇 1 羅定邦 2

其他 58+9+3=70
本區 58
鄭榮之 8 胡忠 12 基督書院 7
馮黃鳳亭 2 青年會書院 8 馬聖 8
陳震夏 9 陳階 4

他區(NT5) 9
馬錦明 3 馬錦燦 2  粉嶺救恩 1
粉嶺禮賢會 1 聖芳濟各 1 鳳溪第一 1

直資 3
培僑中學 1 心誠 2

名單上 114+16+6=136

回覆 Poyau 的帖子

tikihong, Poyau, 藍尾巴 多謝你地嘅資料!
係喎,信義個網頁寫"2020-2022年度升中派位結果",係咪即係唔只一個學年?應該起碼都有兩年喺入面(2020-2021 同 2021-2022)?咁即係無我想像中咁勁... 起碼要除返2去計。

天行 發表於 23-6-14 14:20
回覆 Poyau 的帖子

tikihong, Poyau, 藍尾巴 多謝你地嘅資料!

因為計2020-2021年度5年級第一次呈分+2021-2022年度6年級2次呈分嘅成績,所以一般學校都係咁寫
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊