用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校 ...
樓主: 天行
go

被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校   [複製鏈接]

回覆 993322 的帖子

呢位新校長最鍾意搵打手幫自己造勢,冇打手出動時,分分鐘自己出動。一間好學校,應以學生為先。搞咁多花臣不惜犧牲學生的基本權利而為先初自己造勢。做左咁多年副校長,剛升做校長,被學生誤叫「X副校」,即黑面回應;心胸狹窄得枉為人師;還何得何能當一校之首?!

Phyllisyam 發表於 23-6-13 22:40
係因為你朋友個仔應該體育很好,幫學校拎過好多獎吧,我小朋友亦係小6今年升中,校長同老師都沒有特別為我 ...
可唔可以分享多啲?我小朋友今年都抽中泰伯

泰伯口碑麻麻, 朋友仔係入面讀, 讀左兩年都轉校﹐但我覺得信義and純陽都麻麻 (依兩間之前都有收跨境學生), 唔計熱門馬主and馬循, 雨川、糧靈、莊啟程、禧年都不錯

Fatloto 發表於 23-6-15 22:54

呢位新校長最鍾意搵打手幫自己造勢,冇打手出動時,分分鐘自己出動。一間好學校,應以 ...

(emoji)

泡菜飯 發表於 23-6-16 11:29
可唔可以分享多啲?我小朋友今年都抽中泰伯

學校偏心有傑出表現的學生,唔理那位學生操行有幾差,都話佢好乖,有家長投訴,信曬個學生
將所有資源集中佢個「智X星」,明明一個比賽喺公開性,佢都唔會公開資料讓大家參加,只揀選佢喜歡的人去比賽

Phyllisyam 發表於 23-6-16 13:21
學校偏心有傑出表現的學生,唔理那位學生操行有幾差,都話佢好乖,有家長投訴,信曬個學生
將所有資源集中 ...

(emoji)咁為有感受一年係點,唔對路就轉校

回覆 泡菜飯 的帖子

呢度嘅會員話其實仲有學校可以報名,你可以睇返之前嘅Post,呢度嘅會員好多資訊。
唔好放棄。大家一齊努力! 叩門走

gtg435i 發表於 23-6-14 09:06
其實我都一直懷疑呢個小一選校討論區有打手. 某位人兄一講到深水埗某一私校時就會即刻跳出尼. 長篇大論賣 ...

請問係邊間?謝謝

回覆 Phyllisyam 的帖子

不能同意更多!大家睇自佢上場後,所有校內活動出黎出去都係個班擁戴者的子女,明眼人一睇就知咩事。個個才藝皆能,全校幾百人,就只有呢幾至十個出現。堅係唯「才」是用!😑😒

Fatloto 發表於 23-6-18 12:15
回覆 Phyllisyam 的帖子

不能同意更多!大家睇自佢上場後,所有校內活動出黎出去都係個班擁戴者的子女,明 ...

話分兩頭,邊間學校唔係搵啲叻嘅省招牌。我仔學校都係老師揀人訓練朗誦,不過冇被揀也可自己報名參加。
總有人選擇「寧為雞頭不做鳳尾」。

csc1016 發表於 23-6-18 23:50
話分兩頭,邊間學校唔係搵啲叻嘅省招牌。我仔學校都係老師揀人訓練朗誦,不過冇被揀也可自己報名參加。
總 ...

如果佢係搵最top嗰D學生都無可口非,問題係有D比賽本身係公開的,但佢只挑選佢喜歡的人,家長醒嘅可能可以在網上見到自行報名,但作為一個教育工作者,是否要公平對待每一位學生呢,每一位學生都有佢嘅潛能,但作為一個校長,唔係去發掘呢啲潛能,只等待家長培育成材,吸引到佢注意,佢就坐享其城,還向外邊宣傳自己作育英才。

Phyllisyam 發表於 23-6-19 09:47
如果佢係搵最top嗰D學生都無可口非,問題係有D比賽本身係公開的,但佢只挑選佢喜歡的人,家長醒嘅可能可以 ...

學許文彪話齋,呢個世界邊有公平!?

csc1016 發表於 23-6-19 12:24
學許文彪話齋,呢個世界邊有公平!?

我都明白呢個世界係不公嘅,但唔好咁早俾D學生體會,小朋友仲需要一個良好嘅環境去建立佢哋良好嘅心理質素

Phyllisyam 發表於 23-6-19 12:27
我都明白呢個世界係不公嘅,但唔好咁早俾D學生體會,小朋友仲需要一個良好嘅環境去建立佢哋良好嘅心理質素 ...

個個都想讀band 1/一線,點解唔係人人有機會?又係咪個個都有能力讀?
制度就係唔係公平,必收/世襲已經霸曬好位,叩到咪叩,叩唔到,弱校做級頭一樣有優勢。其實都係適者生存。間學校做得唔好收唔夠人要摺,其實一樣係爭扎求存。

csc1016 發表於 23-6-19 12:35
個個都想讀band 1/一線,點解唔係人人有機會?又係咪個個都有能力讀?
制度就係唔係公平,必收/世襲已經 ...

咁都係,唯有盡力叩,真係叩唔到咪俾心機讀,考好成績去插班
之前都有個同學仔都轉左兩次校,去到當初嘅目標小學

Phyllisyam 發表於 23-6-19 12:37

咁都係,唯有盡力叩,真係叩唔到咪俾心機讀,考好成績去 ...

係。事實上,去到大校競爭大,可能更難被人注意。成日都講家校合作,我覺得唔好淨係等學校發掘,家長積極參與,就算小朋友有冇奬,過程中有得著其實老師也會留意到嘅。

香港01報道今年泰伯學校自行收得7個學生,係全港自行收生尾三,89校網中最差,click page2就見到

唔知樓主最後入左邊間?如果唔係陣間讀讀下殺校,就大鑊

https://www.hk01.com/article/981965?utm_source=01appshare

993322 發表於 23-6-12 23:44
回應fafa701,
你2004年出帖問泰伯好唔好,相隔19年,今年2023年你個小朋友讀緊小學四年級
泰伯好好喔,親身去感受下啦!

993322 發表於 24-1-25 00:59
香港01報道今年泰伯學校自行收得7個學生,係全港自行收生尾三,89校網中最差,click page2就見到

唔知樓主 ...
泰伯之前做太少宣傳,依家先發力,但又移民潮又出生率低,先會搞成咁🤦🏻‍♀️呢間學校好好喔,去感受下先好批評

以我所知,有啲老師唔做原因係移民、屋企因素☺️
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊