用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校 ...
樓主: 天行
go

被抽中89校網,吳氏宗親總會泰伯紀念小學,仲有冇得轉校   [複製鏈接]

993322 發表於 23-6-12 23:05
泰伯好唔好?我個人絕對唔建議樓主揀泰伯呀!

除左樓主講到嘅各種問題,我識人喺入面教,每年都好多老師 ...
以我所知,有啲老師因為移民、屋企因素而辭職,屋企因素嗰啲都有定期返學校探小朋友☺️

回覆 993322 的帖子

真係要親身感受,小朋友一年班感受到老師對小朋友關愛。喺11月流感高峰期,小朋友病咗一個星期,好返啲先返學,但返學第二日忘記同我小朋友帶藥,同老師講聲午膳時送飯連藥,老師真係有比小朋友食藥,我先放心☺️泰伯小朋友比較純樸,完全感受唔到有比較,正因為咁小朋友會喺開心環境學習,由校長、老師及校工叔叔姨姨們睇到以學生們為先,家校一心🥰

YaHim 發表於 24-2-15 21:34
以我所知,有啲老師因為移民、屋企因素而辭職,屋企因素嗰啲都有定期返學校探小朋友☺️ ...

咁你所知就真係太少了
以我所知好多老師係因為校長而辭職,但因為呢啲都係好老師,關心學生,所以佢哋返嚟都係為了探學生
無可厚非,依家嘅學生係會多咗機會,因為全校學生比例少,但有野心嘅家長要留意,升中派位嘅玩法對於呢啲學生人數少嘅寶校嚟講唔着數
以我所知,今年下學期轉校嘅學生都不少,雖然我都唔知咩原因,但如果真係好嘅點會轉校呢?(講緊都係轉返同區學校)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊