用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 mscps 九龍塘瑪利諾小學有如地獄?
發新帖回覆
go

mscps 九龍塘瑪利諾小學有如地獄?   [複製鏈接]

首先提一提樓主,學校個名寫錯咗,應該係mcsps。
樓主可以諗下,你身邊朋友係咪有小朋友喺喥讀緊書或讀過書?佢哋係第幾手消息?佢地小朋友讀緊邊間學校?佢哋又建議你為小朋友報讀邊間?你亦可以諗下點解每年咁多人報名想去呢間學校讀書。

我有朋友兩個小朋友都喺mcsps讀書,佢向我推薦呢間學校,話學校唔谷,小朋友讀得好開心。當然,每個用家都可能會有唔同睇法,好多嘢要自己用過先可以俾意見。不過可以好肯定幾樣嘢,香港津校用英文教學嘅小學唔多。無學費(但有堂費),名牌,小朋友一定學好英文,校舍靚,唔谷,有band 1中學直升(如果係成績最差的15%,升唔到都唔好意思怨),如樓上所講,除咗葡萄之外,諗唔到點解有人會負評。

swordctt    發表於 23-6-23 13:31

回覆 yanthai77 的帖子

其實每一間學校都會有問題學生,始終青春期少男少女,一定會有反叛期,亦會有人讀書包尾,學業上得唔到成就感。唔能夠因為學生拍拖,認識校外異性或者有個別一個半個學生行為偏差就話校風差咗,好多時係關學生個人同家庭管教原因多d。

回覆 yanthai77 的帖子

朋輩影響,係青春期成長必經階段。12-18歲,正常嚟講,一定係鍾意痴朋友多過痴阿爸阿媽。如由小學一齊長大嘅朋輩,其實壞極有個譜。反而係而家科技太發達,小朋友上網都好容易識到朋友。一到網絡世界,真係咩人咩背景都有機會識到。我見過有Band 1A名女校女仔升中後外面識人學壞咗,而返唔到轉頭。所以我會話係個人問題同家庭管教問題多過學校問題。建議你可以睇下Erik Erikson嘅stages of psychosocial development. 認識下d psy, 其實係好幫到家長點樣同唔同年齡/階段嘅小朋友相處同溝通。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊