用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Interview - Smart Casual
樓主: go111kmf
go

Interview - Smart Casual [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 23-6-27 21:13
我最初都係諗住背心裙加外套,阿女主打商科,我驚太casual。

西裝褛,半摺裙加裇衫,會唔會正常D。其實個個都咁上下,似酒樓招待員。

妹妹頭    發表於 23-6-27 21:24

gracelam 發表於 23-6-27 21:09

Jupas interview 時間大約每年5,6月, 5月買定差唔多!

身型有變真係唔奇㗎:我女中五着 G2000 38 size, 見 jupas 着36(38裙會行行吓走位,件褸就個膊「舉」咗出嚟)今年 34
所以唔駛太早買,大概預一個月左右俾例如要改袖長之類嘅工序即可

YolandaTam 發表於 23-6-27 21:23

身型有變真係唔奇㗎:我女中五着 G2000 38 size, 見 jup ...

點解會越來越瘦,自己減肥?我個keep住36,之前疫情肥左,DSE完左出去玩下,然後日日補習揾錢就無時間食零食,又瘦左。

JJDBB 發表於 23-6-27 21:28
點解會越來越瘦,自己減肥?我個keep住36,之前疫情肥左,DSE完左出去玩下,然後日日補習揾錢就無時間食零 ...

冇啊,佢除咗唔食得雞蛋小麥同埋怕熱氣唔多食零食,基本上百無禁忌:三餐固然食足(不過佢成世人到今日未試過食得晒一碗飯),再加下午茶(有時係焦糖咖啡落全脂奶,有時係 energy bar, 有時係鴻福堂奶露),有時半夜餓醒會飲盒奶。 人哋疫情肥,佢就瘦。託賴佢而家無再瘦,我爭啲想捉佢睇醫生。

我個女已經去完晒interview,佢都係喺G2000買衫裙,都只係着短袖恤衫有蝴蝶結另加半截裙,我叫佢唔需要着西裝褸,因為smart casual,唔一定要着西裝褸嘅,而且天氣咁熱,着埋西裝得好辛苦,而佢話當日係兩間大學interview,好多人都係咁樣着。

CreamBaby 發表於 23-6-27 21:59
我個女已經去完晒interview,佢都係喺G2000買衫裙,都只係着短袖恤衫有蝴蝶結另加半截裙,我叫佢唔需要着西 ...

JJDBB 發表於 23-6-27 21:16

西裝褛,半摺裙加裇衫,會唔會正常D。其實個個都咁上下,似酒 ...
咁袋會用咩類型既袋?背包?

妹妹頭 發表於 23-6-27 22:49

人造皮或真皮 tote bag, 最好擺得落 A4 file

妹妹頭 發表於 23-6-27 22:49

去in時,HKU時拎背包,無咩野拎,佢同學拎媽咪嘅袋,然後我女in中大時拎去街手袋tote bag,好似無乜野拎,系唔系有些文件信封大的size我忘記左,其他Zoom in 疫情關係,今年就好多科都去in。到時妹妹頭都可能會in。

JJDBB 發表於 23-6-27 23:37

去in時,HKU時拎背包,無咩野拎,佢同學拎媽咪嘅袋,然後我女 ...
面試通常問咩?日常既野?會唔會問學術既野?

妹妹頭 發表於 23-6-28 08:00

我女冇in 商科, 問吓OLE做過D乜?點解揀呢科?平時逍閒做D乜?DSE某一啲科有冇信心攞到咩level? 大致上記得呢D!

舊年疫情關係, 佢係全部zoom in!

妹妹頭    發表於 23-6-28 08:35

我女都無in商科,日常野,點解對這科有興趣,自我介紹,學校參加咩過咩,其實都系好普通野,不過用技巧另人有印象。我女in有科,是Zoom小組in,之後系我女Roommate,佢地見面,我女已認出佢了。

我女 in 過科大商學院、工程學院、理學院、 BSc Economics and Finance 同 BSc Risk Management and Business Intelligence, 全部係小組討論。
教授會拋個議題例如 AI 嘅未來發展、如果要喺中區開舖要考慮啲乜嘢等等俾大家討論或辯論,從來冇問過任何關於 OLE 或學術嘅野。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊