用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「東涌」林拔中&秀德插班
發新帖回覆
go

「東涌」林拔中&秀德插班 [複製鏈接]

準備搬入東涌,請問就靈糧堂秀德同救世軍林拔中兩間小學,邊間比較好?兩間升中都冇明確數字 ,兩間比較下比較升學率稍好?
小兒現一線小學級40,青松偉倫都筆試通過再面試之後沒收到錄取通知,現想考慮林拔中或者秀德

今日荃灣伍季明插班考試通過,但車程加上落車步行大概需要50分鐘,每天需要接送,考慮要不要為了升中辛苦3年出去荃灣讀書🙏
   0    0    0    0

wing妈 發表於 23-7-3 13:29
準備搬入東涌,請問就靈糧堂秀德同救世軍林拔中兩間小學,邊間比較好?兩間升中都冇明確數字 ,兩間比較下 ...

請問現就讀那區小學
現小學升中表現如何?

回覆 Poyau 的帖子

觀塘46校網,據了解以往排前50-60band1

肯定要係離島讀!?
不僅校網奇差(區內無 b1), 而且離島校網既小學,除左偉倫,其他最多都只有他區2線水平

不如去插青衣/荔景既學校

如果兩間揀,秀德應該會稍為好少少

回覆 eit2003 的帖子

但現在已經太遲,葵青嘅小學幾乎停止接受插班申請

wing妈 發表於 23-7-4 23:16

但現在已經太遲,葵青嘅小學幾乎停止接受插班申請
仁紀明天截
http://www.ylm.edu.hk/uploads/files/%E7%94%B3%E8%AB%8B2023-2024%E6%8F%92%E7%8F%AD%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B%E9%A0%88%E7%9F%A5%28%E7%AC%AC%E4%B8%89%E9%9A%8E%E6%AE%B5%EF%BC%89.pdf

回覆 lopoto 的帖子

仁紀要兩科主科85以上 我地今次英文考差左,中文得80 數學90 唔達標😔

回覆 lopoto 的帖子

昨晚我check左下荃灣仲有學校收表 交表試下

物色到荃灣嘅學校 試試

回覆樓主:

我女同兩個姨甥女都讀救世軍林拔中,老師校長全部都好好。大姨甥女去年畢業,自行入左銘賢。細姨甥女今年畢業,自行入左銘基。不過佢地兩個年年考級頭。我女宜家讀緊小一,聽我妹講換校長後,程度宜家變深左。

回覆 fibe0313 的帖子

請問以往學校有冇資訊講到,大概級排名幾多係band1層次嘅學生?另外,升左上去中學嘅姐姐區係中學讀得可以嗎?程度上跟到定都需要追一追?

小朋友係秀德番學,佢好鐘意番學
聽講依兩年派位仲有人入男拔, 協恩, 長天依啲學校添
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊