用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天神 VS 聖提女小學
發新帖回覆
go

天神 VS 聖提女小學 [複製鏈接]

未有Offer!唔知俾唔俾VS

交通不是問題的話大家會點揀呢?家人觀點不一致,想聽下大家意見,多謝!
   1    0    0    0

lyt0926 發表於 23-7-3 18:06

交通不是問題的話大家會點揀呢?家人觀點不一致,想聽下大家意見,多謝!
Vote 聖堤女、玩得又讀得。柏道半山校舍非常有風味!

當年考插班我揀聖提女冇揀天神因為諗起天神咁谷就反胃
中學夠哂位收小學, 聖提女同一條龍冇乜分別
同埋我唔buy 谷, 小朋友係聖提讀得好開心

minichong28    發表於 23-7-4 10:20

回覆 lyt0926 的帖子

當年有聖提女及St Mary's offer, 我揀了聖提女。同意聖提女同一條龍無分別。
最重要是聖提女All-Round,Orchestra非常出色。

lyt0926 發表於 23-7-3 18:06

天主教 → 天神
基督教 → 聖提女

唔計宗教因素 會選聖提女 聞說係小班、活動教學 感覺無咁谷 同中西區一般英語水平較高

SSGPS除左讀書外, 學校係超多活動, 而家高小已經同初中生既活動無分別, 日日都非常充實
高小有學生長選舉, 我諗都無咩學校仲會有選舉活動, 候選人要寫政綱要搵助選團, 要周圍拉票, 入選之後學校仲會有訓練營

由於學校校友有好多官員, 佢地經常訪校, 小朋友有機會接觸高官, 仲可以做小司儀, 接待佢地等等

學校今年已經有8次outings, 同埋表現好既學生, 學校會經常推薦小朋友參與出面活動, 比賽, 資優學苑等, 今年亦都有4位同學去瑞士參與比賽, 費用全免

jbbmom    發表於 23-7-10 11:17

回覆樓主:

SSGPS較活動教學,同是聖公會,SSGPS跟SPCPS, SPCCPS會有教師聯合活動

minichong28 發表於 23-7-4 10:28
SSGPS除左讀書外, 學校係超多活動, 而家高小已經同初中生既活動無分別, 日日都非常充實
高小有學生長選舉,  ...

教學團隊好有魄力,學校的確有好多有質素的活動。學術有要求但教學較活,同學讀得相對輕鬆,玩得開心!

回覆 fwstides 的帖子

上星期有幸出席完六年班畢業典禮, 原來學校運動都非常出色

回覆樓主:

感覺聖提free好多

因為有個非常熱心和勤力既校長, 佢真係用心去辦學, 多活動, 課程都不斷求進, 但如果講坐定定唔俾周圍走, 就一定唔係聖提女

minichong28 發表於 23-7-10 09:58

上星期有幸出席完六年班畢業典禮, 原來學校運動都非常出色 ...

http://www.ssgps.edu.hk/popup/20222023/pop_20230710/pop_20230710.html

minichong28    發表於 23-7-11 09:49
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊