用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 蔡繼有 vs 英華 - 會點揀?
go

CKY 蔡繼有 vs 英華 - 會點揀?   [複製鏈接]

知道兩所學校好唔同, 不過都想問下家長會點揀?如果有現時學生或舊生的家長, 可否幫幫手以下問題?
CKY:
1. 學生乖唔乖?會否因為太放鬆, 學生冇乜discipline? 學生有沒有禮貌?
2. 學校會點樣處理bullying 問題?
3. 冇textbook, 學生點樣溫書考試呢?
4. 學校著唔著重運動?
5. 學校是否有一對ice Hockey team? 練習多唔多?
6. 學校有啲乜嘢唔好?

YW:
1. Snoopy 校長過後, 現時學校行政和管理方面會否有分別?
2. 學生壓力大唔大?
3. 學生整齊英語程度怎樣?
4. 學生乖唔乖, 有沒有禮貌?
5. 追追趕不上中文程度的孩子, 學校會怎樣處理?

多謝!

14    0    0    0

回覆 Penguendy1009 的帖子

兩間也有offer 嗎
請問哪一間幼稚園及參加了什麼extracurricular activities.

Many thanks.

錢不是問題就CKY

先問下自己或者了解下將來想考邊個試, DSE? IB? 其他問題都係其次......

Sorry,孤陋寡聞, 想請教為何CKY會被捧得如此高既地位,CKY畢業既學生是否普遍都好有作為?我純粹問下無其他意思。

Hello, 關於英華
1. 陳校長管理校式是果斷、能幹、敢於創新,和林校長一樣愛孩子,管理有分別但我覺得是更進一步

2. 要視乎仔性格,能work hard play hard的仔就不會壓力大,學校沒有比較的風氣

3. 很好

4. 大部分乖有禮,當然每間學校都有曳人

5. 學校好落力拉勻全部學生中文水平,中文課程質素應是全港最優之一

希望幫到你

同意,錢唔係問題就蔡繼有

Goodluck2022 發表於 23-7-11 06:32
回覆 Penguendy1009 的帖子

兩間也有offer 嗎

課外活動/cert 咩都係假。入間名幼,普通學術,小小閱讀習慣,最緊要培養培養重點培養表達能力,問一句佢會答三句(唔駛答得啱)就會好多offer。

jbbmom 發表於 23-7-11 11:46
同意,錢唔係問題就蔡繼有

同意

tommychoi1985 發表於 23-7-11 11:41
Sorry,孤陋寡聞, 想請教為何CKY會被捧得如此高既地位,CKY畢業既學生是否普遍都好有作為?我純粹問下無其他 ...
佢IB成績係好好, 今年平均分只係在SPCC同DB之下, 但佢係所有學生都能讀IB, 所以如果將來係考IB, 平靚正既選擇, 平係指平過國際學校

Chubu 發表於 23-7-11 12:08
課外活動/cert 咩都係假。入間名幼,普通學術,小小閱讀習慣,最緊要培養培養重點培養表達能力,問一句佢 ...

無錯

tommychoi1985 發表於 23-7-11 11:41
Sorry,孤陋寡聞, 想請教為何CKY會被捧得如此高既地位,CKY畢業既學生是否普遍都好有作為?我純粹問下無其他 ...

CKY 受追捧因為 IB 成績出眾

http://cky.edu.hk/academics/ibdp/id-diploma-results-2023/

HK-CR7 發表於 23-7-11 11:19
先問下自己或者了解下將來想考邊個試, DSE? IB? 其他問題都係其次......
正解
考慮清楚讀邊個學制。

CKY屬於IB學制,更加接近傳統學校(相對其他國際學校)可能適合想讀IB,又著緊學術成績的家庭。
CKY升中後期多人轉去其他國際學校,我自己覺得可能因為學校要求全部人要考中文A英文A有關?

英華傳統學校,考DSE為主,好似開始有IAl課程,將來可以多一個選擇。升中,前列同學通常會選擇跳其他中學,成功率高。

所以兩間都係好學校,睇下自己想讀邊個學制。

簡單D講, 新一代中產家長吾鍾意太傳統的教學。

回覆 Chubu 的帖子

Thanks!!
LH or St Cat right ?

香港有IB、英中雙語既本地私校選擇唔多,而CKY IB成績已經係香港一線(PIS中算最好,贏大部分IS,僅次於SPCC DBS),但學費相對便宜,將來大學派位再做靚啲就上神級

Goodluck2022 發表於 23-7-11 13:28
回覆 Chubu 的帖子

Thanks!!

出名個幾間 LH ,St Cat ,KV 同維多利亞都無咩所謂,加加埋埋幾千個位總有一間收。入呢d學校係要比學校覺得你有落心機培養小朋友。如果只target 一線,跟住就係學校2成家長8成咁自己發力了。

Chubu 發表於 23-7-11 14:10
出名個幾間 LH ,St Cat ,KV 同維多利亞都無咩所謂,加加埋埋幾千個位總有一間收。入呢d學校係要比學校覺 ...

同意主要係睇家長有冇用心放資源和時間培養

英華課程為男孩子度身訂造。如果想讀IB就CKY

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

謝謝分享, 其實就在糾結這一點。真的很想有一個是特別為男孩子而設的課程, 但仔仔現在就讀小學係英文小學, 驚轉到去會好難適應全中文的課程。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊