用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

世襲生或有情意結呢啲主觀感受就不多講或爭論
另外St Jo 啱側重英小和又想慳學費的家長
上面有人提及st Jo 叻仔出國讀 其實唔止st Jo 其他直資近年大把學生無論叻唔叻都半途出國ge
其實2間學校都好好 感覺上新一代家長係傾向SPB? 因有得揀iAL 而且升中接近全收

講舊生track record... 所有運動steam 奥數debate比賽... SPB都差過 SJPS....  轉咗直資後有乜嘢進步relatively? 唯一講什麼ial?  方力申許庭鏗....st joe 仔中六都轉去German swiss 一年a level入港大神科la.... 有a level有乜嘢好處? Sjc嘅水平幾時轉去讀一年都得la

Nbranson 發表於 23-8-7 14:55
講舊生track record... 所有運動steam 奥數debate比賽... SPB都差過 SJPS....  轉咗直資後有乜嘢進步relati ...

點解要轉呢?大家讀sjc唔准備讀到尾?

前文提到:
只用成績以事論事,2021及2023 DSE SPC 五級以上百分比過50%,SJC過去未能取得過,不升反跌,最近三年反而有兩年是band1 B。今年差距拉得更大。

近幾年SPC一條龍學生出嚟後,成績穩步上升。

是但啦你話band one a b c d e f g你鍾意啦。SJC 畢業生出到嚟mnc大機構梗有幾個係咗緊。睇下人哋SJC summer intern program  ... 啲舊生醫生律師暑假都搵返同學做intern 都冇得頂。有個舊生係全世界top 5 hedge fund asia ceo..SIGMx.. 每年都搵返六七個中六生去做intern..... 呢啲真係冇得比。入得哋公司做intern之後入 GS MS 冇難度

大家現在討論St Joe 仔 vs SPB 仔叻啲
其實最終都係自己個仔讀唔讀得掂?🤦🏻‍♀️

入到DB, LS, St Joe, SPB, SPCC 等…..學校的確係好叻….但係個仔讀唔掂考第尾…咪又係一樣

所以係要搵一間適合自己個小朋友的學校,不是因為名校而叫個仔入去讀,讀到冇興趣,結果都係一樣

我相信呢兩間學校都出好多叻仔, 不過(絕大部份人)入大學要睇成績, 如果唔係點解要考試?

兩間學校都有歷史, 有舊生network, 不相伯仲

唔知樓主最後揀咗邊間呢?

回覆 jbbmom 的帖子

這類帖文通常吸引不同學校的鐵粉走出來撐自己的學校,而那邊廂發問問題的家長都久久不見所踨,更甚者就把原帖文刪掉。

jbbmom    發表於 23-8-7 19:34

Nbranson 發表於 23-8-7 16:46
是但啦你話band one a b c d e f g你鍾意啦。SJC 畢業生出到嚟mnc大機構梗有幾個係咗緊。睇下人哋SJC summe ...

你似乎係SJC 鐵粉。

其實兩間學校都好好,無需比較。有人比成績,有人比學界比賽,有人比人際網絡,有人比鬥學校多錢,有人比舊生network.

我覺得最重要小朋友鐘意,學校風格亦係家長覺得舒服的。

有啲學校追比賽,但有些家庭想重學術,唔想花咁多時間操校隊。反之亦然,有些家庭想玩比賽又覺得學校唔夠進取。

manmonster 發表於 23-8-7 19:06
回覆 jbbmom 的帖子

這類帖文通常吸引不同學校的鐵粉走出來撐自己的學校,而那邊廂發問問題的家長都久久不 ...

對我嚟緊,兩者都係自己深愛的,放任何一間都係一個好心痛嘅決定,甚至每睇到有人提起放咗果間有幾好,都為我添上一道傷疤,以致冇經常上嚟睇。

再加上呢兩間都冇好令人一面倒嘅因素係必選(所以先要問大家意見),自己都會不停反思或者諗會唔會揀錯,唔敢講呢個係明智嘅決定,只能說是一個令自己家庭感覺上舒服嘅決定,所以暫時亦唔想公佈出嚟,希望大家體諒。

最後,我冇打算delete post,因為我都經歷過搵唔到reference做決定嘅慘況,所以我決定留返個post比大家以後作參考。

回覆 vjcarcar 的帖子

其實我也是,所以用粵語教中文 vs 普通話教中文,來做決定
之後就放位….結果真係有同校小朋友收到call waiting

所以決定好就放位….

聽樓主嘅口吻, 係偏向SJPS多啲嘅, 我提議先選咗SJPS先, 如果小朋友保持住水準的話, 到時想插班SPCPS或升SPC都唔成問題。

回覆 Nbranson 的帖子

German Swiss 甘遲都轉到嗎?

vjcarcar 發表於 23-7-15 10:31
冇細跟尾
唔算outspoken
冇體藝強項

ST JO 唔一定上到中學!

Sing13 發表於 23-7-20 08:35
你可以去中學版睇下,SPC叻既八成去考IAL.

点解嘅?

其實直資同津立既分別會越嚟越明顯

vjcarcar 發表於 23-7-15 10:31
冇細跟尾
唔算outspoken
冇體藝強項

SPB 幾乎直昇!!!

SJO 識好幾個鬧, 當年都係遇到障礙, 昇唔到中, 或者中學入唔到精英班!

請教入到呢兩間名校經驗?sj需要積分或抽獎,spb是否入skh幼兒園機會大啲,相關補習班是否有幫助?
我仔仲細,不過考慮到時搬屋去抽獎..

grace_2022 發表於 23-10-25 23:29
請教入到呢兩間名校經驗?sj需要積分或抽獎,spb是否入skh幼兒園機會大啲,相關補習班是否有幫助?
我仔仲 ...

考直私憑實力,讀名幼幫到好小。
但名幼叩門普通津小我覺得有用

retriever 發表於 23-9-14 18:19
SPB 幾乎直昇!!!

SJO 識好幾個鬧, 當年都係遇到障礙, 昇唔到中, 或者中學入唔到精英班!

我朋友個仔就係直上唔到SJC,最後全家移民。

SPB 係幾乎直升,全科合格,操行ok, 就可以。小學位少過中學位。中學部仲會收其他人。近5年Spc 公開試成績都幾好。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊