用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 知覺推理其實是什麼? 如評出係資優即係點? ...
發新帖回覆
go

知覺推理其實是什麼? 如評出係資優即係點? [複製鏈接]

如題?
我都唔知可以點加強培訓,卂或者哪方面弱就去改善?

Working memory 評出係119,代表記性好? 但學校學過嘅嘢,老師講嘅嘢都會唔記得…

真係唔明? 係咪因為佢有adhd影響了?
   0    0    0    0

小貓baby 發表於 23-7-15 19:56
如題?

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

iloveapplepie 發表於 23-7-19 11:05
知覺推理大約係講從視覺去理解物件的概念和推理事物的規則的能力.....
好似幾何推理, 圖像推理等等

係呀,佢係考試前幾日先溫書。之前學校學嘅嘢係空白一篇

但小學了好難乜都用圖像記憶

請問你用什麼記憶法幫佢?

小貓baby 發表於 23-7-19 11:36
係呀,佢係考試前幾日先溫書。之前學校學嘅嘢係空白一篇

但小學了好難乜都用圖像記憶

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

iloveapplepie 發表於 23-7-19 13:43
除了圖像法, 仲有口訣法, 跨張, 聯想, 故事, 掛勾, 宮殿法等等只係幫手加大短期記憶的使用效率
但要把短期 ...

媽媽你好用心幫女女
我需要讀什麼課程來幫自己,再去教仔仔嗎?
如讀..有沒有推薦

小貓baby 發表於 23-7-19 13:47
媽媽你好用心幫女女
我需要讀什麼課程來幫自己,再去教仔仔嗎?
如讀..有沒有推薦

iloveapplepie 發表於 23-7-21 00:35
我都唔識的, 可以問吓呢度的爸爸媽媽, 應該會有好建議...
我只係有在上子女學校的家長班, 學了些Positive  ...

好的,謝謝你

小貓baby 發表於 23-7-21 09:19
好的,謝謝你
我有兩個囝. 兩個都有不同記憶方法和能力.
大囝記性好. 讀書/默書, 甚至日常記密碼/數字都"很上心".

細囝無咩記憶能力. 咩都可以忘記. 年少時, 老婆特別擔心.

好想搵方法去教導佢, 訓練出記憶能力.

不過, 細囝係我負責管教.

我理念, 如果唔係愚蠢, 咁佢一定有自己記憶系統.

去干預他的記憶系統, 無必要.

最後, 日子沒出什麼意外, 就沒再提記憶訓練E件事.

--

細囝係數學資優. 完全唔用記憶. E個十分出奇. (好似無 hard disk, 只有ram)

現在, 大學畢業已經工作.

但, 每天, 放工返屋企, 好似整日無野發生過.

佢話一放工, 所有野都放低了, 好像失憶. 完全跟其他同事不一樣.

---

另外, 曾經有位遠親, 為孩子訓導閃卡記憶法. 上過電視去分享.
這麼多年下來, 成效???

---

記憶方法, 因人而異.

醒目開學勳章 貢獻勳章

小貓baby 發表於 23-7-15 19:56
如題?

其實每個人嘅強弱情況都唔同,表現出嚟嘅"困難"亦可以好唔同,
所 以無話應該加強培訓 or 改善弱項,都做又得唔得?

其實最麻煩係揾啱適合嘅方法....

我家對強弱項嘅態度係~
孩子有興趣嘅,會幫佢探路,安排,到見到"成績"就知道做啱咗

孩子明顯弱項,或學習上必需"能力",但出現"唔平衡"情況,e.g. 學術已達pre-u / 預科程度,但英文作文就得S3-S4互左右,就去學writing skill

但樓主講嘅記憶法...
我就覺得要係孩子本人去揾!
佢想唔想做好d? 有無定立一d目標而要做好"記憶"先能夠達成?
當事情有因果關係,試好辦法
但先決條件係佢揾到要努力克服困難嘅目標!

好多年前聽當年嘅HKAGE 課程發展部高層講故仔
入HKAGE之前,佢响一間中學做副校,有一位幾聰明嘅學生但英文成績唔好,有日佢同學生傾開第時想做d乜野職業,學生話想做飛機師,呢位老師就同佢講:做機師英文要好好架喎~
於是,學生決心改善英語,結果.. 公開試英文成績考得唔錯,順利升讀大學

我唔知樓主孩子幾大啦~
但有d野唔係家長想做就得,其實要孩子自己都覺得有需要,加上決心要做好,必先要有一個相關嘅夢想/目標!

恐龍家

stillgood20 發表於 23-8-9 12:53
我有兩個囝. 兩個都有不同記憶方法和能力.
大囝記性好. 讀書/默書, 甚至日常記密碼/數字都"很上心".

我仔就係咁,問佢昨天做過什麼?(早上乒乓波,下午跆拳道)佢都無任何印象…
問佢今日發生了什麼事,佢都一臉茫然…

當然…學業上更加如此,所以同學知道嘅事。我仔係唔知道…

記憶力極差

小曳人 發表於 23-8-9 21:21
其實每個人嘅強弱情況都唔同,表現出嚟嘅"困難"亦可以好唔同,
所 以無話應該加強培訓 or 改善弱項,都做 ...

我仔仔9歲,其實因為做了評估,專注力不足,所以好多遊魂情況。
學校除了評估adhd,再評埋IQ,所以先知佢幾多,邊part 資優…

知佢專注力不足,所以先想加強好個part 發展下去

小貓baby 發表於 23-8-9 21:29
我仔仔9歲,其實因為做了評估,專注力不足,所以好多遊魂情況。
學校除了評估adhd,再評埋IQ,所以先知佢 ...

iloveapplepie 發表於 23-8-18 21:47
咁應該都係因材施教,
一般都係加強弱項果部分, 佢的優點只要俾好的土壤讓他好好發展就可以啦

見你仔仔語言方面有120 都已經係唔錯..

我仔除咗視覺推理13x
其他都係115-119之間,樣樣都平均
不過因為adhd,似係係add方面重,成日發夢,遊魂,比老師投訴慢人10拍

唉…

iloveapplepie 發表於 23-8-18 21:47
咁應該都係因材施教,
一般都係加強弱項果部分, 佢的優點只要俾好的土壤讓他好好發展就可以啦

你真係一個好媽媽…

可能我都係adhd,無耐性去慢慢教我都幾肯定adhd係遺傳咗比兩個仔
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊