用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小
樓主: luckyguy
go

小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小 [複製鏈接]

luckyguy 發表於 23-7-18 11:56
好! Super thx!最後應該都會揀德小 如無意外的話

請問小朋友是否私校級頭,小二插班份卷深嗎?

Luikm 發表於 23-7-18 22:11
請問小朋友是否私校級頭,小二插班份卷深嗎?

私校但係間學校好hea 佢唔係好學到嘢咁 同埋啲老師成日轉 佢都唔算係top嗰堆 所以佢細b 俾佢多讀一年二年班 同埋佢本身英文幾叻 其它都正常水平 本身學校用英文教數所以入學考試有幫助啲

回覆 luckyguy 的帖子

即女女原本學校讀緊P2?
英文本身底子好,GH應該適應得快。

反而我會考慮多一點係,如果佢已P2,到時即使轉校,但見朋友升晒班,要點解釋俾女女聽呢?幼稚園小朋友仲細唔識咩係重讀,但小二都懂事,佢會唔會抗拒呢?同埋到時又再上一年差不多課程,會否影響學習動機呢。同小朋友溝通令佢明白都重要。

CamilleLily 發表於 23-7-19 08:31
回覆 luckyguy 的帖子

即女女原本學校讀緊P2?

佢ok啊 因為佢間小學好多轉走 一年走十幾個 同埋我地驚本身間學校好淺 名校又好深 驚佢跟唔到 所以寧願比佢讀多一年 佢知道都無乜抗拒

luckyguy 發表於 23-7-17 15:41
回覆 fufu17 的帖子

宣小唔係都係九龍塘三谷私校之一? 定係德望再谷啲?
兩間對學術要求一樣高。但因GH有中學,大部分也直升,家長無咁大壓力,自然無咁谷自己小朋友。APS 家長唔谷小朋友,小朋友怎能入神校?

回覆 fufu17 的帖子

學校成績好,一定有咁上下要求,入得既小朋友都filter過有一定程度。但其實香港好多時唔係學校谷(除非教淺考深同經常出outside of syllabus),有d係家長無時間所以outsource,更多係家長怕蝕抵,見人外補佢又補埋一份,呢個睇自己取態同幾堅持。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊