用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呂明才紀念小學 vs 英一
發新帖回覆
go

呂明才紀念小學 vs 英一 [複製鏈接]

請問加惠民道呂明才及英皇書院同學會小學邊一間會較好?
女仔,不論遠近想比較兩間小學邊間會對升中派位好d?
Thanks
   0    0    0    0

回覆 panda_minami 的帖子

我都係女仔,見無人覆你,可以分享一下我個人看法
個人覺得呂明才紀念小學比較合活潑的小朋友
個人覺得英一好似學術名氣高少少,不過我自己沒了解好多
呂明才紀念小學的校長係前聖彼得校長,對小朋友也有一定學術上操練,而且佢請了四位外籍老師,十分重視培養小朋友英語發展。
總體我覺得兩間學校分別不大,最後也要帶小朋友去了解一下學校

利申: 11 區 今年叩門戰家長之一 : 結果
聖彼得,聖心,呂明才紀念小學,聖安多尼(薄扶林),中西區聖安多尼 都收

solaraixunix 發表於 23-7-27 12:06

多謝你嘅回覆,我最後揀咗比較近屋企嘅英一。

英一和呂明才是小班教學,都是我的心水。
就快交表,我仍在煩惱中。

比較兩間女孩子派位係差不多
英一15個女孩子10位派 EMI, 佔67%
呂明才有35個女孩子最少20個派到band1 女校,佔57%
相信也有些女孩派到band1 男女校
估計女孩派EMI應佔6成多

不過英一學生只有40人左右
preS1 成績抽樣唔知會唔會容易因誤差大而出現波動,而影響師弟師妹的派位不確定性?

如樓上媽媽所講,呂明才校長是聖彼得下午校前校長,
聽講風格較進取,但這幾年升中仍用16和18年的成績,
現在呂明才的派位仍未反映新校長的成績,
2024年開始抽取新的preS1成績樣本,派位成績有可能再進步。

另外我聽兩間學校的媽媽講,兩間都多活動
英一特別有很多大型比賽,對升中有幫助。
呂明才則會有多機會給所有學生發揮所長,而小一至三雙班主任制也很少見。

solaraixunix 發表於 23-7-27 12:06

女孩一定選聖心,恭喜

itsgrace 發表於 23-9-9 20:03

英小同英二都係呢個周末校園開放日, 可以去參觀
英小

英二

pccw2017 發表於 23-9-13 11:34
英小同英二都係呢個周末校園開放日, 可以去參觀
英小
謝謝

itsgrace 發表於 23-9-9 20:03

聽啲家長群講呂小今年自行派得好好
不過好奇怪, 話佢地學校竟然唔會好似其他學校咁硬性配票玩一注獨贏
好「尊重」家長和學生意願....

例如我女的學校, 就硬性一定要選YWG

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊