用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SWCS YMCA 基信小學一問
發新帖回覆
go

SWCS YMCA 基信小學一問 [複製鏈接]

已經 book 左會去 school tour, so far 就咁睇完website同 forum好附合我想要嘅野
1。 九龍區,近屋企/長老
2。 似國際學校但中文數學程度會好 d (本地課程)
3。價錢 affordable
4。父母本身係讀英制教育,會容易d上手幫佢

小朋友9月升k2, 私校(3語,英文同廣東話比較好,pth弱,有外補pth 加 phonics,性格慢熱屬觀察型,喜歡科學數理英文)

如果想 maximize 入呢間學校嘅機會,應唔應該幫小朋友k3轉去 ymca kindergarten ? 定係直接今年 k2轉? (已經email左學校問多 d插班資料去研究)

我唔清楚個競爭有幾大,希望有家長可以解答

另外,都想睇下有冇 ymca international kindergarten west kowloon 用家,想聽下評語 謝謝!
   1    0    0    0

如果心儀想入呢間小學,建議插班YMCA 幼稚園。因為可以直升。

回覆 step422 的帖子

西九間幼稚園已經無左 , 要返尖沙咀 , 如果幼稚園 , 佢個全日班真係無得輸 , 我仔當年插 k3 , 就係為左入佢間幼稚園 , 讀佢幼稚園的優勢 , 可以話99%可以升返小學 , 家長對小朋友升小係全完無壓力

chriskaan 發表於 23-8-18 09:07
回覆 step422 的帖子

西九間幼稚園已經無左 , 要返尖沙咀 , 如果幼稚園 , 佢個全日班真係無得輸 , 我仔當 ...

你好,想問下你仔仔當年插K3,最後swcs有無收佢讀小學?

我仔讀緊K2,本身想明年插K3,但怕插完都升唔到,正在考慮會否二月就插k2,因為都要時間同依家既幼稚園提出申請,另外,係仔仔琴日school visit完,雖然中意學校,但未能接受見不到依家既同學仔,可能有少少突然話佢知,有少少抗拒。插k2定K3令我心大心小。

回覆 marcus1906 的帖子

有收呀 , 第一輪 waiting , 第二輪有 offer , 第一輪同第二輪考的野是一樣的 , 一定會收 , 差在遲定早 , 放心 !!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊