用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人試過逸苗做Neurofeedback?
發新帖回覆
go

有無人試過逸苗做Neurofeedback? [複製鏈接]

有無人試過逸苗做Neurofeedback?有無效?做咗幾多次?
有無得睇住小朋友做?
謝謝
   0    0    0    0

回覆 ts02357721 的帖子

做過一個療程 (10次)。做之前要做個TEST睇吓療程要SET咩, 要改善啲咩。我個個做ADHD同讀寫。頭幾次我有入去睇住佢做。之得無入去, 其實都只係睇到佢睇YOUTUBE咁。
做完10次可以再做多次TEST, 個結果會同未做療程既TEST比較。我個個ADHD無咩改善, 讀寫就由之前80%去到20% (咁上下)。REPORT係咁寫。真實唔知, 因為放SUMMER, 唔使返學。therapist 話可以SET過另一個setting, 主攻ADHD。我暫時未再去做。主要因為SUMMER好多時唔係香港。唔想太耐先做一次。等開學後筅再算。

回覆 Clarkie 的帖子

謝謝回覆請問小朋友幾多歲?同埋語言上有無改善?

未做過逸苗,但我仔在另一間做了20堂Neurofeedback, 有效。
因為我自己都係研究 neuroscience, 之前選左另一間,但發現負責既人員其實吾太識做,浪費左金錢,最後做左5堂即轉中心。

所以家長要小心選擇進行Neurofeedback既中心及治療師,最好選一些有Biofeedback Certification International Alliance (BCIA)認證既人員才進行。

Franceschingyi 發表於 23-11-6 17:20
未做過逸苗,但我仔在另一間做了20堂Neurofeedback, 有效。
因為我自己都係研究 neuroscience, 之前選左另 ...

Hi, 想知邊間做neurofeedback有效同埋無效,請問可以PM我資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊