用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德幼生升德小問題
樓主: APPLE9876543
go

德幼生升德小問題   [複製鏈接]

steven0212 發表於 23-8-24 13:36

其實唔會唔肯講,練習咁多次學校大環境又試過咁多次。最 ...
其實interview 同平時練習不同。要面對陌生老師和陌生同學。我啊女有講同組有人細聲到聽唔到。老師鼓勵下都無講大聲d。
而且可能答問題唔係full sentence 答。有時候緊張和心急就答了單字?
遇到唔識答的問題有無請老師講多次?

APPLE9876543 發表於 23-8-24 15:09
回覆 steven0212 的帖子

最慘就係死因不明,明明老師show and tell評語一向很好。平時學校評核由k1-k3冇一 ...
平時老師一句負面野都無講?
反而我個老師有講啊女的弱項
通常講完優點後都有少少改進地方講下。
(我啊女老師都話無問題,跟得上,學術ok,社交好)
但之後補句,啊女動作要快d ,k3 多嘢做,要寫字快d

ILOVEBEAN 發表於 23-8-25 17:04

我咪講咗幼稚園老師每次見家長或者日常評語可以作為參考自己小朋友能否入到德小嘅 ...

其實我都覺得會參考幼稚園成績和評估只不過幼稚園老師話係係小學老師揀,唔關成績事係官方答案。
唔想家長煩幼稚園老師

今次係我第二次考小學我同大仔去過見幾間校長
其實校長們(老師們)睇小朋友好叻
真係傾幾句就睇得出好多嘢。

APPLE9876543 發表於 23-8-25 13:21

完全同意,因為我都係今年K2上K3家長,完全經歷一樣。平時學術各方面都無問題 ...
幼稚園老師有無八到啊女當日面試表現?我班老師有向同學打聽各同學的表現,
因為同組總有一兩個同班
我班主任有講比我知

我覺得係先由小學老師揀左先,再參考幼稚園日常表現,GH幼稚園評估比分都手緊

大家應該找專業升學顧問, 幫大家裝備自己。

到入唔到先來, 便太遲了。

Goodluck2022 發表於 23-8-26 08:57
大家應該找專業升學顧問, 幫大家裝備自己。

到入唔到先來, 便太遲了。

兜生意嗎?幼稚園就要搵升學顧問似乎有啲誇張

大家於K 已補習, 上面試班, 坐定粒六最後沒offer 先來怨德幼也沒用。

不過都未遲, 如願意上番d 專業課堂, 用幾萬蚊便能多點機會。

買套DWE 都7 萬多啦。

祝考上心儀小學。

很多名幼龍幼家長每月都什多一萬多, K1 上到K3 都30 多萬。

現在臨急抱佛腳, 幾萬蚊鑽研面試知識, 多點機會, 抵到爛了。

悔不當初是沒用, 及時尋找協助, 為下一代著想, 你願意嗎?

我是過來人。

阿囡平時上堂評語幾好,但最後只得waiting。由K3 頭waiting 到農曆新年左右終於GHP有offer, 但阿囡同我已經心不在GH, 因為覺得學校某d野唔公平,其間有考其他學校。最後叩到名女津,阿囡覺得呢間佢好鍾意同尊重佢,而家阿囡喺學校keep 住級頭。

所以真係要揾間夾自己嘅學校

回覆 kwingk 的帖子

我都覺得學校某d野唔公平,我們都會努力考其他學校。希望有好OFFER

其實小朋友面試,唔需要搵乜嘢升學專家. 睇呢度啲forums其實都學到好多. 仲要哂幾萬蚊,呢度唔係搵錢平台.
我覺得最緊要同小朋友日常多啲交流,傾多啲偈,令到佢哋主動答問題同參與. 喺出邊睇多啲唔同嘅事物,加強佢哋嘅認知. 當然一啲基本書本知識一定要有,其實都足夠.

一般學校都鍾意主動,多主意嘅小朋友. 另一方面有禮儀都好緊要. 始終小朋友細,喺禮貌方面可以略知家長嘅質素.

kwingk 發表於 23-8-26 13:44
我是過來人。

阿囡平時上堂評語幾好,但最後只得waiting。由K3 頭waiting 到農曆新年左右終於GHP有offer,  ...

唔公平

尊重

好有共鳴

認為學校不公平, 便不要勉強自己。

社會不公平, 也可去另一社會發展。

天大地大, 必有落腳地方。

香港地, 不嬲都係行meritocracy, 精英制。

一係拿錢惡補, 每月一兩萬維持成績。

一係去讀IB,  都係1 萬2 萬學費一個月。

最尾個幾年預多兩球去英美留學。條條大路通羅馬。

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

看你要求吧。
如要望子成龍必需要由細開始。

SPCC - 先入ITT 由幾個月開始, 再入BH. 學費去到2 萬多一個月, 仲要唔係guarantee.

BH 唔計alumni 子女上到SPCC,  可能小於15%。

即使BH 也要上面試班, 學多種技能、對答。

唔找專家, 靠自己如何進步? Forum 的幫到你入SPCC, DBS/DGS,

認真嗎?

到GH 俾唔到offer 便說如何不公平, 你付出多小, 收穫便多小。

埋門一腳差了什麼便是什麼。

其他家長每月瘋狂裝備小孩, 小則1 萬, 多則2 萬以上,他們沒有說而已。

德幼小朋友都要填網上申請表,同upload 成績表同埋奬狀等等。我諗學校會睇埋呢啲揀人,從來冇講淨係睇interview表現。

回覆 Goodluck2022 的帖子

你真係好好笑,香港剩係得SPCC/DBS/DGS呢三間學校? 其他嗰啲唔係學校係乜嘢?由你嘅口吻已經知道你嘅眼光幾廣闊

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

DGS 3 成人入medicine 1 成多入LLB.
你的眼光是否入3 大水泡便收貨?

每人要求唔同。

happymeme 發表於 23-8-26 16:40
德幼小朋友都要填網上申請表,同upload 成績表同埋奬狀等等。我諗學校會睇埋呢啲揀人,從來冇講淨係睇inter ...
咪玩啦,讀得德幼個個都成疊獎狀。interview 係好主觀嘅,疫情果年靠個zoom show and tell 就定生死,再者,個班主任嘅喜好都足以定你型。

回覆 kwingk 的帖子

正確。 個個又比賽、又補習、又面試班。
說什麼唔要專家。

最後入唔到,又說唔公平,其實入普通學校都得。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊