用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Band 2 中中考 NYU
go

Band 2 中中考 NYU [複製鏈接]

有一個 case

Band 2B-C 中中,全級大約十名內,英/數成績最好,有一些高度參與的課外活動。打算用dse 和 toefl 成績申請 NYU(紐約大學) 的Gallatin & LSP,有希望嗎?

但學校似乎未有入 NYU 既 track record
   15    0    0    0

回覆樓主:

你要個school track record做乜呢?
從來考大學講個人實力為前題,點會似香港地升私立小學要過往該所收學生在校表現好先收呢??
還是focus返自己(如果係自己仔女)的portfolio就可以了。

再者,強如spcc,dgs,美國嘅U都唔會當“中學出身”考慮考慮,莫講其他的中學。

你咁問,唔難感覺到你認為呢個case係“高攀”,若然係別人的case後坐看最後結果就可以了。

最後,冇嘢話一定無希望嘅 。人會進步,為目標而改進。每年都有很多學生到美國讀大學的!加油!

回覆 Augesttime 的帖子

唔關我事,係人地既 case

可以參考NYU common data set 2022-2023的資料, 另外
www.usnews.com的資料如下:
New York University admissions is most selective with an acceptance rate of 13%. Half the applicants admitted to NYU have an SAT score between 1450 and 1570 or an ACT score of 32 and 35.

除了考DSE外,也要考SAT or ACT;至於toefl, 我不清楚,是否因為讀中文中學所以有這個要求?

Track record是一個謎,一直有說美國大學會睇吓你哋中學有冇師兄師姐成功考入,admission officer會考慮。另外本地的中學是否能提供全面而有一定信任度的school profile對於美國大學的admission 好重要,所以有些新校嘅first cohort在這方面的確好蝕底,就係因為冇track record.
咩係好的school profile? 上網google 一下,睇吓SPCC, DBS這些學校的school profile 就會明白。
有時真係靠前人有成功憑實力考入某間滕校,之後的師弟師妹能接續考入的機會會增加。

eit2003 發表於 23-8-26 16:20
有一個 case

Band 2B-C 中中,全級大約十名內,英/數成績最好,有一些高度參與的課外活動。打算用dse 和 t ...

B2B/C中中3322率兩三成
假如全級100人 級10內屬頭10%
請問學校以往聯招三大取錄有無10%
從畢業生升學往績看看機會如何

Poyau 發表於 23-8-28 05:27
B2B/C中中3322率兩三成
假如全級100人 級10內屬頭10%
請問學校以往聯招三大取錄有無10%
但美國大學未必全睇成績,仲有其他考慮因素

個人估計: Band 2B-C 中學全級頭十,SAT I 應可考獲 1500 以上?

eit2003 發表於 23-8-28 14:46
但美國大學未必全睇成績,仲有其他考慮因素

個人估計: Band 2B-C 中學全級頭十,SAT I 應可考獲 1500 以上 ...

據以下網頁 SAT 取1500分或以上比例
與 DSE 日校考生達33222五科30+相若

https://blog.prepscholar.com/sat-percentiles-high-precision-2016

回覆 Poyau 的帖子

唔可以咁樣直接比較,Sat 多美國本土學生考,香港Dse 學生普遍學術能力係高過佢地,只有少數屬於尖子。

個人估計Sat I 1500+ 難度大約係 Dse best5 25-26分左右。Band 2b-c 既中學,3322+2 雖通常僅約三成,但普遍都有~10人考到這個分數或以上

回覆樓主:

SAT轉咗adaptive test ,唔知以前咁考法同而家adaptive考法,成績會唔會難用以前嘅推算去估計?

eit2003 發表於 23-8-28 16:18

唔可以咁樣直接比較,Sat 多美國本土學生考,香港Dse 學生普遍學術能力係高過佢地,只 ...

SAT 兩份卷,Maths 不難,香港學生輕易可取780-800;英文那份卷較難,要努力操練才有望取700或以上。

會唔會先搵間community college讀,之後再申請transfer會易D?
我是護書簿

題外話,NYU出名冇financial aids,紐約開支亦唔平。

ckh689 發表於 23-8-30 09:30
題外話,NYU出名冇financial aids,紐約開支亦唔平。
呢個我知

eit2003 發表於 23-8-30 13:07
呢個我知
知道就好了。
話時話,我唔熟DSE,但覺得將DSE best 5 25-26與SAT 1500+ 相提并論,有點樂觀,正如Radiomama所言,即使Maths部分滿分800,英文部分也要700+以上才可以拿1500+,但SAT English 不只是一般的深,對香港中中學生而言,更是有點難度。

ckh689 發表於 23-8-30 15:58
知道就好了。
話時話,我唔熟DSE,但覺得將DSE best 5 25-26與SAT 1500+ 相提并論,有點樂觀,正如Radiomam ...
"唔只一般的深" ,應該只係個別題目,我諗 700+既容錯率應該唔細,就算中中既學生都有機會。

冇必要將 ebrw既難度講到咁誇張。

eit2003 發表於 23-8-31 17:33
"唔只一般的深" ,應該只係個別題目,我諗 700+既容錯率應該唔細,就算中中既學生都有機會。

冇必要將 ebr ...
中中學生當然有機會,只是要有準備要花上更多的時間及努力。

申請美國學校和考香港、英國學校不同。除了SAT/AP/ACT成績,其他因素更重要,比如- GPA和學校成績排名,有沒有學過advanced level課程
- 中學。IB/AP/ Alevel? 學校很重要,沒有track record是劣勢
- ECA,最好要show到申請人的leadership, communication skill, social responsibility etc

- PS,很重要
- 推薦信,重量級推薦信會很加分
- ...

從你説的case看,申請NYU有很大難度。local school應該沒有海外升學輔導支持,建議找合適的中介儘早安排,準備申請材料。如果非NYU不去,比較可行的方法就是community college轉學過去

Augesttime 發表於 23-8-26 18:33
你要個school track record做乜呢?
從來考大學講個人實力為前題,點會似香港地升私立小學要過往該所收學生 ...
證明你真係唔識美國入大學係真係會睇出身架
你想像唔到嘅個人背景佢地都會考慮.....
成績好一定多啲選擇 但唔代表你爆分就無敵

eit2003 發表於 23-8-28 16:18

唔可以咁樣直接比較,Sat 多美國本土學生考,香港Dse 學生普遍學術能力係高過佢地,只 ...

看看以下坊評B2A校優異生成績
當中五科24+(約B1A水平)人數

優異生最佳五科積點
--------------------------------------------------------
2023 30 27 27 27 27 26
2022 31 30 28 24 24
2021 28 27 26 25 23 [21+?]
2020 27 26 25 25 24 23
2019 30 29 28 26

https://www.ychwwsss.edu.hk/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=66511

https://www.ychwwsss.edu.hk/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=62844

https://www.ychwwsss.edu.hk/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=59480

https://www.ychwwsss.edu.hk/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=55331

https://www.ychwwsss.edu.hk/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=48237
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊