用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Band 2 中中考 NYU
樓主: eit2003
go

Band 2 中中考 NYU [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-9-1 11:12
看看以下坊評B2A校優異生成績
當中五科24+(約B1A水平)人數

即係每年大約5個6個同學有24分,對嗎?
呢間中學應該是有開英文班的。
或者這批成績好的學人大多用英文考dse?

咁英文程度又比純中文教學band2尾的學生為高,咁推斷對嗎?

ILOVEMEDIC 發表於 23-8-31 23:44
證明你真係唔識美國入大學係真係會睇出身架
你想像唔到嘅個人背景佢地都會考慮.....
成績好一定多啲選擇 但 ...

唔好咁講證唔證明,我意指係假若樓主非自己的case,所以問trace record做乜,我冇寫得咁白姐。

我亦有講強如xxxx,都唔洗特別比俾面,咁亦冇講咁白-何況係呢個級數的中學。點會唔睇出身?想讀就中學去美國讀名牌私立高中就最大機會+攞下國際/本土獎。咁樓主個case唔適合,就唔再講落去。

謝謝你講得一清二楚。大家都可能遇見過真係名校生考sat都未必只考1次就1500咁容易。但呢到發言的網友都相信努力考多幾次成績係會進步的!

而且很多人,包括我,都知道考(尤其名牌)美國大學非單單以成績做考量,我唔太清楚NYU樓主所指的學院收生標準,又唔係樓主的case,就唔多再講而已。網上資料多的是,找找就得。

ILOVEMEDIC 發表於 23-8-31 23:44
證明你真係唔識美國入大學係真係會睇出身架
你想像唔到嘅個人背景佢地都會考慮.....
成績好一定多啲選擇 但 ...

實力為前題係正路樂觀做法㗎,因為很多人都出身很好,想像唔到嘅非凡background,傑出中學舊生紀錄,甚至係舊生父母.... 通常為考美國某些心儀學科提早做很多準備的。某網友意見實用d,搵agent幫幫眼寫personal statement,安排下extra curricular activity(俾錢就有呢d 升學package),增加機會。

樓主無講佢話別人的case嘅student profile詳情,我客氣d講(最後競爭咁大)都要靠實力突出自己, 實力為前提都不為過。

eit2003 發表於 23-8-31 17:33
"唔只一般的深" ,應該只係個別題目,我諗 700+既容錯率應該唔細,就算中中既學生都有機會。

冇必要將 ebr ...

其實在網上有免費的SAT 卷可以試做, 上Khan Acedemy可以搵到。
學生可以試做一下,再對症下藥補救和操練,無論中中、英中定國際學校嘅學生,要應付SAT都要付出努力。
當然也有裸考而全取滿分,但這些都是鳯毛麟角。

考美國的名牌大學,如果搵中介要預咗價錢勁貴,一個package 可以六位數字。
另外中介又會睇你來自咩中學,成功率不高的又可能會推job.
因此,又去番起點:點解要考NYU? 是否已有好大的決心?

隨手找來一段報導,文中男生DSE考獲35分,但SAT亦只有1530,所以我說樓主的case有點難度。

捱夜溫習日睡4小時DSE獲35分 男拔生棄港大「神科」赴美國讀創科

ckh689 發表於 23-9-1 14:33
隨手找來一段報導,文中男生DSE考獲35分,但SAT亦只有1530,所以我說樓主的case有點難度。

捱夜溫習日睡4 ...

內文提到這位男生自修了12科AP 課程,這個不簡單啊!
要去美國追夢,真的要一股儍勁。

Radiomama 發表於 23-9-1 14:54
...

係,絕大多數有考AP。

老實講,SAT I 只係中學high school程度。1500只係一個分水領或者叫參數。

package係貴,我4年前問過要$29萬包3年只限服務費,ps,interview,sat/act加强....一律另計。但最重要最怕係遲,真係神仙難救,已經足以推job。再者加埋中學背景job就一推再推,好難揾中介接。接嘅都未必叫你考你心儀的,而係叫你考其他“無咁難”大學。 而家好多美國大學講咗SAT I 唔係必要,好多學生都未必考(因為知唔高分就無meaning)。

樓主只系問SAT 同1500+嘅“難易指數”, 我地就唔講太遠。好多時學生真係要考第2次或第3次。而家轉咗adaptive test,更加唔樂觀,更難操練。

eit2003 發表於 23-8-26 16:20
有一個 case

Band 2B-C 中中,全級大約十名內,英/數成績最好,有一些高度參與的課外活動。打算用dse 和 t ...

(1)入讀NYU有好多途徑, 我不明白那個人為甚麼希望入 Gallatin 或 LSP? 這二個課程取錄率可以去到40%, 但要真的好好考慮這麼貴學費讀通識教育是否值得? 我有認識學生畢業後找工作非常困難。請研究清楚再報讀。
(2) 另外, NYU和一些指定社區大學合辦2+2課程, 這個叫NYU CCTOP (即2年在社區學院讀書 , 在社區學院畢業累積GPA拿到3.0 才能入讀NYU餘下二年, 另外2年在NYU入讀指定學系, 如有興趣可以看看以下網頁:

https://www.nyu.edu/admissions/undergraduate-admissions/how-to-apply/transfer-applicants/cctop.html

註: NYU CCTOP 只給美國公民和美國永久居民 (即綠卡持有人入讀),學校不會發I-20給國際學生。

(3) NYU School of Professional Studies (類似浸大國際學院自資課程) 有提供副學士及學士課程, 入學要求不高, 中學畢業可以入讀, 畢業後是拿NYU証書, 但是否值得見仁見智 (這個學院所有學士課程只有 School of Professional Studies 提供, NYU 本身不會提供的), 有興趣可以參考以下網頁:

https://www.sps.nyu.edu/homepage/academics/associate-degrees.html

https://www.sps.nyu.edu/homepage/academics/bachelors-degrees.html

學生可以在第一年住校, 可以使用所有設施, 和一般NYU學生沒有分別。

(4) 如果學生不是美國公民是國際學生, 不論在NYU入讀甚麼課程一樣可以申請助學金, 入學前必須要填寫一份CSS Profile, 當學生收到取錄通知時候學校會告知有多少獎學金和助學金, 参考:

https://profile.collegeboard.org/profile/ppi/participatingInstitutions.aspx

(5) 香港一般津貼中學畢業生大多入讀本地大學, 部份直資或國際學校很多學生會先考慮外國大學, 所以學校大多有提供 School Profile (請參考以下文件), 我可以告訴妳, 學校不能提供這個School Profile 入讀美國名校的機會接近零, 學生報名也只是陪跑, 美國大學的 Counselor 根本不會考慮, 因為學校每年收到全世界很多學生報名, 所以除了學業成績之外, 仍有很多因素決定, 但我知道美國大學見這學生沒有學校Profie 一定不會看, 馬上reject! 我之前在美國公校系統工作很久所以我很清楚遊戲規則。除非這學生有參與國際運動比賽或奧林匹克科學比賽另計, 又或者這個學生把SAT 或ACT考好,到其他學校入讀一年級拿好GPA,之後再報NYU二年級試試看。

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/7676/School%20Profile_2022.pdf

https://resources.finalsite.net/images/v1662602378/hkiseduhk/tuebnpitnvrdkttcingi/HKIS_High_School_AcademicProfile_2022-23.pdf

https://www.cis.edu.hk/uploaded/university_counselling/profile_2019-2020.pdf

(6) 學生是否完成中五? 可以在美國修讀12年級嗎? 這樣可能有一點機會報讀比較理想的美國大學或科系, 不知道家境如何?如家境一般可以試以下交流計劃拿一年獎全額學金到美國讀中學一年:

主頁 | 「原來我得㗎」美國中學交流計劃獎學金 (yesican.org.hk)

(7) 畢業後可以試一下申請以下獎學金報讀美國大學, 除了以下的還有很多美國大學願意提供部份或全額獎學金給國際生, 我以後有時間可以整理一下:

https://www.hksaf.org/scholarships-and-our-scholars/

https://lionel2.kgv.edu.hk/pluginfile.php/1/local_mis/bulletin/13731/1158/AmCham%20Charitable%20Foundation%202022%20-%202023%20Lyn%20Edinger%20US%20Studies%20Scholarship,%20Announcement.pdf

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/seymf/en/whatwedo/fellowships_overseas.htm

https://www.gettofoundation.org/scholarships

(8) 我已經有一年沒有上EK, 我的工作很忙, 也許無法在短期內跟你回覆。

Radiomama 發表於 23-9-1 14:54
...

四年12 個 AP不算多, 我家老大四年19個 AP + IB ,佢讀高中四年都好嬲我....

simonlawht2 發表於 23-9-1 15:33
(1)入讀NYU有好多途徑, 我不明白那個人為甚麼希望入 Gallatin 或 LSP? 這二個課程取錄率可以去到40%, 但要 ...
呢個post 竟然引來前輩高手現身

ckh689 發表於 23-9-1 15:40
呢個post 竟然引來前輩高手現身。

我都係咁話,前輩的資料絕對值得大家細讀。

simonlawht2 發表於 23-9-1 15:36
四年12 個 AP不算多, 我家老大四年19個 AP + IB ,佢讀高中四年都好嬲我....

我係你個仔都會覺得讀到烏天黑地。

ckh689 發表於 23-9-1 15:40
呢個post 竟然引來前輩高手現身。

可能呢個post有趣。1唔系樓主自己case,2無background,3特別在nyu(真係呢樹多數講英國 x group呀,美國ivy或classic一些的私立名校,甚至有難度而性價比高的公立大學), 4仲要指定的課程(呢樹多數講嘅課程唔係呢類)

就大家都發下言,引得更多資訊,長下知識。

Radiomama 發表於 23-9-1 17:14
我係你個仔都會覺得讀到烏天黑地。

烏天黑地,哈哈... 你真形容得妙!
大家都經歷過孩子讀書考大學呢個階段,好難想像做家長等得佢地讀晒十幾科,再陸續出成績,又話要再讀,再出,再讀.....都等到好漫長。但肯讀,就歡天氣地呢!

回覆 simonlawht2 的帖子

多謝回覆,嗰間中學係有 School Profile 既,以往都有學生入到英國 Russell Group 大學,但美國就無乜。事主本身有信心負擔得起喺 NYC 讀書既使費。

eit2003 發表於 23-9-1 17:54
回覆 simonlawht2 的帖子

多謝回覆,嗰間中學係有 School Profile 既,以往都有學生入到英國 Russell Grou ...

中文中學都有類似SPCC, HKIS 和CIS的school profile? 咁呢間學校應該都唔差喎。事關上網唔係咁易搵到local school有這資料,大家都好少咁open講自己嘅DSE 成績。

Radiomama 發表於 23-9-1 19:05

中文中學都有類似SPCC, HKIS 和CIS的school profile? 咁呢 ...
比上述三間簡單好多,又唔多 US Uni,唔知有冇用

回覆樓主:

School profile的作用是有效介紹學校概況、用咩學制、評核及學校成績,我見香港本地學校有個中文版本的school profile,果個template未必啱US University admission officer 的要求。
同埋要係公開資料,即放喺網上俾人查閱到;是為公開透明。

eit2003 發表於 23-8-28 16:18
回覆 Poyau 的帖子

唔可以咁樣直接比較,Sat 多美國本土學生考,香港Dse 學生普遍學術能力係高過佢地,只 ...

你的估計有點樂觀,SAT math 份卷不深就算當你不犯careless mistake 拿足800分,另外-份英文卷普通DSE 學生唔容易拿到700+。何方math 份卷雖然唔深,但係容錯率唔高,如果唔小心錯-題已經可能只有780分。

所以1500+可能冇你想像中那樣。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊