用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S 位 升小一選擇 特殊定主流?
發新帖回覆
go

[學校] S 位 升小一選擇 特殊定主流? [複製鏈接]

剛返左半個月 S 位, 老師初步估計女兒上主流都ok。
但佢話返學快樂開心一定係特殊, 而且可以讀到18 歲。
但我就覺得對比普通小朋友讀寫講又未達水平,主流怕學習有困難變邊緣人。
因為20 年前我小學年年尾十, 老師都當我係問題學生冇乜點理。

而家應該點選擇好?
   0    0    0    0

lamk12345 發表於 23-9-7 12:19
...

唔係好明你第二個既意思,
記得之前回答過你既問題,
好似你小朋友之後有明顯進步
學習上都唔算好差。

你而家小朋友既問題係咩?
如果佢理解係可以,我都建議你搵快樂開心既主流二線官校讀
而家對sen既支援大左好多,唔係20年咁樣
例如考試有加多啲時間,特別既專注力練習

題外話 , 想問隻三重水果元素你小朋友係食幾多ML ?

如果評估可以試主流就去主流啦。到時讀讀下主流,發現吾適合,可以轉番去特殊。吾試過直入特殊,可能遲下個心吾舒服係咪選擇錯左。另外要知道,入輕度學校將來係吾會考DSE。

...

我都係唔識揀,其實如揀特殊小學對佢將來發展係唔係好大影響

...
我都頭痛揀咩學校, 最後我而家比佢報私校再小一大抽獎揀左間鄉村公立, 不是要做WAITING LIST

親子童讀樂

如果老師評估後都建議可讀主流都可以一試

...

可做埋小一前評估先
寫字/講野/智能方面如何
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊