用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教導男仔心德
go

教導男仔心德 [複製鏈接]

有冇人可分享下教男仔心德?對住個仔無感好重
欠專心、自律唔好,只做自己有興趣嘅事(其他事就hea 做)、「差不多先生」嘅朋友

ekhc    發表於 23-9-27 11:45
   7    0    0    0

tigerbee 發表於 23-9-20 10:58
欠專心、自律唔好,只做自己有興趣嘅事(其他事就he ...
小朋友幾歲?一個男仔細細個已經可以好專注咁做自己鐘意既野(一兩個鐘)
應該唔使太擔心
適當引導佢學習已經OK

tigerbee 發表於 23-9-20 10:58
欠專心、自律唔好,只做自己有興趣嘅事(其他事就he ...

幾歲?

趁早對他嚴緊些!

不是要求高分數, 是要他守時, 負責任, 牙齒當金駛...

對仔太心軟, 替他想在前面怕他辛苦, 後患無窮!  

回覆樓主:

正常來講男仔年齡越小,越易教導。男仔細個時候相對來講比較依賴媽媽。凈係要抓住呢幾年依賴你個黃金時期,打好基礎。識教當然好,唔識教也可以讓佢知道,你對佢個期望,全力資助佢發展。大咗步入青春期有自己想法,唔會再像以前那樣乖。但青春期總是要結束,呢幾年如果再想讓佢聽話,就要睇你之前呢幾年跟他相處的基礎了。

其實一出世性格已經定了7,8成,性格很難改變
男仔係要讓他多犯錯(當然不危及身體傷害),從錯誤中學習,生活細節不同的選擇會有不同的後果,但任何結果都必須自己負責返,例如倒瀉水,一定要自己抹返,如果下下有人幫佢善後,做事就不會上心。當然講就天下無敵,做就睇家長定力。

retriever 發表於 23-9-20 17:33
幾歲?

趁早對他嚴緊些!

7歲
幼稚園時好聽話,上小學就變咗了,愈來愈難搞

tigerbee 發表於 23-9-21 13:23
7歲
男仔, 小三下學期開始, 或者接近高小, 會開始駁咀...

好正常喎。唔信問吓你亞媽,或你奶奶你自已或你老公細個時情況。你俾小明友佢自由發展,受朋學影響,遲早會收正。過多的干預可能對佢探索世界,成就自已未必是一件好事,家長常祈望小明友聽聽話話,圍在自己身邊成長,跟自已想法而行,其實你知道這是不可能,反而順勢而行,只在最懷情况下引導小朋友走出困境更可取。如果你真實問题是擔心小朋友學業,那你可以看看其他貼,太多小朋友高小才發力,呈分才發力,初中,甚至高中才發力,最後成積一樣鶴立雞群。你又會看到很多家長出盡辦法,雞精隨身,躋入名幼,名小,最後無以為继,未能進駐band1中學,有些挽強入倒,都長期守尾門,继而離場,遠走他地。所以無須太緊張,留些空間俾自己,俾小朋友,只要小朋友能維待向學之心已非常足夠。小朋友過早張學習变成壓力,继而討厭學習才是最大問題。

小曳人    發表於 23-9-25 17:49

tigerbee 發表於 23-9-21 13:23
7歲

7歲反叛期好正常,尤其男仔~好難叫佢地自律,不過可以執下專注力,其他可以向佢有興趣既事物發展

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己就:

重視孩子學習興趣,多加培養,但唔好當成一定有成果,我會睇成係建立自信,同學習動機

學捉棋,對抗逆力有好處

多d愛同溝通,教自理,分享自己成長嘅失敗經歷,有愛同安全感之下,孩子一定唔會學壞,亦唔怕同家長分享"衰咗"嘅野

家長長期進修,睇書,運動,做好榜樣

大家努力呀!

恐龍家

我覺得男仔咁樣是好正常的。當然做阿媽嘅也一樣憂心和焦慮。

我仔小一前也是非常聽話受教的。小二時,更是要出盡九牛二虎之力去幫佢。

現在小四,我覺得佢「突然開竅」,會有目標(即使你未必認同的),也會努力朝目標去做。

我目前的做法是,陪佢實踐佢自己訂下的目標(如要爭取代表學校出賽某項目),搵教練,花時間陪練。同時讓佢明白我對學業的期望(如每份功課都認真小心完成,我不用分數/名次去衡量)。我支持佢追夢,佢也願意配合妥善完成學業基本功的要求。

同意男女大不同。有時問吓老公佢細個嘅情況,你可能會發現自己個仔都唔係太差。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

lambeanmama 發表於 23-9-26 08:32

我仔小一前也是非常聽話受教的。小二時,更是 ...

老公未必敢答話細個時有同樣行為態度, 怕被扣上 "就是因為老公DNA" 的帽子

雖然唔清楚你家庭狀況,個人認為父親對教養參與度係關鍵。

無論媽媽幾努力,如果爸爸唔參與(無論係坐喺一邊玩手機,或者咩都話冇所謂,又或者一味淨係做白臉,或者淨係負責玩),咁功效都係事倍功半。

尤其男仔係睇爸爸頭。

我個人就建議,盡快同另一半傾下,勸佢積極參與。

beastiebistro 發表於 23-9-26 12:30
雖然唔清楚你家庭狀況,個人認為父親對教養參與度係關鍵。

無論媽媽幾努力,如果爸爸唔參與(無論係坐喺一 ...

「爸爸的參與」這一點我萬分同意。

男仔真的十分「睇爸爸頭」做人。我仔會視爸爸為一個「標杆」。唔差過爸爸佢就覺得自己「贏左」(emoji)

ekhc    發表於 23-9-27 11:51
beastiebistro    發表於 23-9-26 12:45

我自己係爸爸,我對我小朋友嘅教養參與度同太太不相伯仲(甚至可能略多)。我哋從來唔分黑白臉,錯就兩邊都一樣咁「丙」,佢哋冇得匿。暫時我對我嘅「出品」都滿意,16/7歲連反叛期都冇試過。當然每個人都唔同,不過我自己接觸範圍,只要父親有積極參與教養嘅例子,基本上效果都唔差。
相反,父親唔參與而唔聽教嘅比比皆是。

ekhc    發表於 23-9-27 11:51

lambeanmama 發表於 23-9-26 08:32

我仔小一前也是非常聽話受教的。小二時,更是 ...

我大仔幼稚園到小一好乖,會聽話做野,而家剛升小二,就係覺得佢懶左,啲野唔用心做,錯好多,而家要跟返緊佢功課⋯

希望佢遲吓好似你小朋友咁開竅,因為佢既媽媽,係中四先開竅⋯

retriever 發表於 23-9-26 11:24
老公未必敢答話細個時有同樣行為態度, 怕被扣上 "就是因為老公DNA" 的帽子
...

我和外子從小已認識。不用問也知佢啲DNA係點。(emoji)(emoji)(emoji)

老公自己揀,無等怨,唯有努力教個仔。(emoji)

小孩上到小學功課量增加, 又要默書, 好容易對學習失去興趣, 變得不積極, 功課有得交就算, 這情況十分正常, 我的孩子當年也是這樣, 但係因為佢喜歡睇英文書, 漸漸在班中英文科有優勢, 激起佢既鬥心, 又發現數學用小小心機又可以勝過其他同學, 呢兩科成績好其實已經令佢在同學間有優越感, 佢之後自己搞掂自既野, 變得有鬥心

男孩子不專心,坐唔定,可以先讓他每日做運動,回家沖個涼,才坐定做功課溫習

LeeCC 發表於 23-10-2 08:44
男孩子不專心,坐唔定,可以先讓他每日做運動,回家沖個涼,才坐定做功課溫習
...

是。前年個仔上堂心散,班主任老師叫我們加運動時間;雖然好似疲倦多了,但又真係做功課/上堂也專心了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊