用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教導男仔心德
樓主: tigerbee
go

教導男仔心德 [複製鏈接]

回覆樓主:

今年小三,功課多左多,又深左。早d訓練,多練習係有幫助的。小二時候閱讀理解,數學好低分。我趁6月考完試,各科買了一本小三練習做。可以觀察下佢思考模式,教佢先看題目,再用間尺幫手看,關鍵字圈低。每日做一科。再加d獎勵,我就做完一本就暑假買玩具一件。后期佢閱讀理解啱九成至全對。有信心就會表現好。后來佢想做d其他玩樂,例如打機,見先完成一份才可加時。數學亦一樣,多練習使佢地習慣,習慣題型,trick,有信心就會自己做,做得快和準。而家上小三,多左好多功課,佢係學校自己完成數學,閱讀果d,真係用腦如作文就要我指點下,冇辦法,男仔心散,今年我收左佢iPad,  只係星期六玩一陣,過多電子玩具係唔專心的,而家返來玩一陣lego. 一般一日6至7樣功課通常食飯后一小時內完成

tigerbee 發表於 23-9-20 10:58
有冇人可分享下教男仔心德?對住個仔無感好重
欠專心、自律唔好,只做自己有興趣嘅事(其他事就he ...

依你說, 阿仔好似小左條backbone, 就算他讀書不太差, 但怎樣看就是不順眼.  個人欠缺了意志, 行動力, 紀律, 目標!
我想, 對男仔劃出來的圈子, 可以包含學業成績, 甚或者根本與學業成績無關係...
我要我仔正正常常, 比我可以溝通到的價值觀.
例如責任感, 反省對錯, 要補救要付出, 正面討論, 事急先後...

我以上說不包括學業, 是因為我不清楚你兒子能力及情況, 所以留個空間.
(有些小朋友, 性格/能力不在書本上, 但父母總要找到他別的優點, 可以成長的方向)

以上只是我對我仔性格, 能力評估後, 認為單用時間表規律, 企硬, 做不到效果外, 亦太睇少了一個人將來可以追尋自己學識, 獨立意見, 甚或在朋輩, 社會, 國家自己的位置.

究竟樓主怎樣幫阿仔劃這個圈? 應該依過去7年對阿仔既能力, 心態作出評估.

以上只是大方向!

大家都是摸著石頭過河, 這是以年計算, 跨個整個小學的大工程罷!

家長要想一想, 你想怎樣劃圈子?
配合到阿仔性格, 配合到能力嗎?
父母, 孩子, 整個家庭付出情感及時間, 怎樣平衡?
家長願意付出多少?

細圈有細圈劃, 大圈有大圈的不同教導方法, 當然有不同著力點及評核標準.

家長每事想一想, 到阿仔高小時, 應該累積到很多睇法及處事方法.
不會由一年級到六年級, 都是單一規律叫佢讀書, 應該好多想法可以同阿仔分享, 討論....
那時, 不用到街外買清一色的通識教育書本, 連自己都唔同意既道理, 要硬塞阿仔去為考試去讀罷!

或許, 眼光應放長遠, 在了解及溝通上.

P.S. 7 歲應該未能理解阿爸苦心, 不過, 家長若是有心, 要好好留意觀察, 去思想, 漸漸定下柜架.

加樂爹 發表於 23-10-6 10:13
依你說, 阿仔好似小左條backbone, 就算他讀書不太差, 但怎樣看就是不順眼.  個人欠缺了意志, 行動力, 紀律 ...

多謝你用心回覆!
之前好忙,昨天再上嚟見到你嘅回覆,多謝你嘅提醒

我小朋友比較平庸,讀書一般、運動一般、音樂無天份,最致命嘅比較懶⋯

可否分享下教育兒子嘅心得?

我果件都係喜歡的事先做。其他都冇所謂,睇開啲。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊