用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面 ...
樓主: chunchun1986
go

報左15間小學,in左7間,waiting list 左4間,報邊間面試班?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-10-2 14:21
面試要讀一年有點浪費時間,不如一年時間攪好張成績單。

現在上一年都好普遍,好多Center既面試班都係K2 9月就要開始。
有啲會上中文和英文兩個面試班、或centre +私人。我都同意一般情況唔需要咁做,不過aim high嗰班家長係會盡力幫小朋友練到最好

Adiezz 發表於 23-10-2 18:12
現在上一年都好普遍,好多Center既面試班都係K2 9月就要開始。
有啲會上中文和英文兩個面試班、或centre + ...

明白的,入小學對吧。

回覆樓主:

我覺得係睇家長有冇時間用心機教,如果要返工時間唔多,上面試班就老師準備好個方向,等家長可以留意同幫手溫習。最重要真係家長都要合作,幫手跟,老師觀察到邊方面弱,家長要係屋企幫手教,咁先會有用,否則將個責任交比面試班就真係作用唔大。

Adiezz 發表於 23-10-2 12:01

坊間有啲出名既private tutor 專攻神校,聽聞成功率係超過5 ...

雞先定蛋先問題。入得呢兩間幼稚園、仲上專攻神校面試班,係個肚果陣家長已經出盡奶力。所以面試班五成入到神校唔關個面試班事。

miss321 發表於 23-9-30 10:52
如小朋友本身唔叻,過唔到first round,報面試班唔會化腐朽為神奇。
如果小朋友已經進入直路最後一關,面試 ...
有个幼稚园同学,K2 之前暑假已经开始面试班,一直持续到小一正式面试时期,有些在幼稚园成绩不相伯仲的同学,没有上面试班,那些最top的学校都没有offer, 但这位持续上面试班的同学,逢山过山,遇水涉水,DBSPD, YW, SPB等等都有offer. 他妈妈当然是用心教的,但奈何本身学历不高,英文也不太好,但就肯花钱找NET练会话,上面试班练技巧和态度。

Jean1769 發表於 23-10-2 21:43
雞先定蛋先問題。入得呢兩間幼稚園、仲上專攻神校面試班,係個肚果陣家長已經出盡奶力。所以面試班五成入 ...

咁亦有其他導師會收其他學生

入到神幼嗰班家長為考神校既付出唔比其他幼稚園細,同樣都要上大量面試班和其他補習

咁怏有4間公佈咗?

WKF即係拍片唔過關? 繼續努力仲未in 的學校, 加油!

其實報咩都多餘, 上年我也是一樣盡心盡力去谷, 然後都係1st in就無下文, 直資初段好多時候都係睇家長背景, 住址, 去判斷收唔收. 初段唔好太有期待, 依個遊戲玩玩下, 去到明年678月你先盡力去call waiting, 佢收唔夠人自然無有位俾你, 咁先最有用.

Philichak 發表於 23-10-5 22:52
其實報咩都多餘, 上年我也是一樣盡心盡力去谷, 然後都係1st in就無下文, 直資初段好多時候都係睇家長背景,  ...

甘你係谷成點?

LittlemBB 發表於 23-10-5 23:07
甘你係谷成點?
自我介紹拍片當然全部順利, 英文有拎到movers, 數學識小小乘法, 運動有網球遊水證書.當時係K2咋.
事後睇返, 唔係讀名幼已經睇咩都無用, 班老師都只係打份工, 俾我都係睇你讀邊間勁野黎收學生, 真係咁好心機等你發掘潛能咩.
同小朋友in果1 2分鐘, 如果佢唔係好識攞印象, 鬼得閑去理你有幾多才藝.

唔講依D多餘野, 真係有心去博就等明年來臨開學前, 每隔兩星期擺低你份portfo係校門, 佢地急住搵人zip位, 就唔會咁挑來挑去, 因為勁既小朋友早都決定好哂, 所以678月佢想收到勁人係無可能, 除非st paul之類啦.

回覆 Philichak 的帖子

完全認同你講嘅嘢。
如果下年小一開學前幾個月仲未有offer, 即使收到reject, 都可以用誠意打動某d直資小學或沒有龍嘅小學。當然DG, DB,SP 誠意係打動唔到佢哋,可以慳返。始終黎幾年咁多人走左,我覺得d學校都會改變策略,增加waiting 人數。

小學面試唔似大人見工,唔需要積極舉手回答問題,show到俾學校睇跟從指令+學術叻就好大贏面啦

其實唔使質疑自己,既然一早已經選擇唔去面試班,就唔好再諗番呢個決定
你想當初唔揀面試班,一定有你嘅原因。如果你個小朋友性格真係比較內向,無論一個月定係一年嘅面試班,都未必會幫到佢

我嘅小朋友想當年冇上面試班,去王錦輝First in,直頭冇join group activity。去任何學校,都係老師問一句佢先答一句,從來都唔會主動
我心諗,今次死硬

最後佢入咗多個一間

加油,未到最後都唔好放棄
你灰心,小朋友都會感受到

philkam 發表於 23-10-21 22:25
其實唔使質疑自己,既然一早已經選擇唔去面試班,就唔好再諗番呢個決定
你想當初唔揀面試班,一定有你嘅原 ...

你小朋友好叻,我小朋友當年有上面試班,但真係太怕羞,最後得2間直資offer,仲有1間call waiting收返,私就有幾間⋯

其實小朋友性格好重要,小朋友怕羞同家長想做伸手黨,最好都係上面試班。如果小朋友性格好愛講野,主動,唔上都得。

philkam 發表於 23-10-21 22:25
你想當初唔揀面試班,一定有你嘅原 ...

請問入咗邊間?方便講嗎?

Adiezz 發表於 23-10-2 12:01

坊間有啲出名既private tutor 專攻神校,聽聞成功率係超過5 ...
我想知private tutor 資料🙏🏻

Philichak 發表於 23-10-5 23:20
自我介紹拍片當然全部順利, 英文有拎到movers, 數學識小小乘法, 運動有網球遊水證書.當時係K2咋.
事後睇返, ...

其實證書唔重要,都係講面試時的presentation skills。

唔係因為有咩證書而成功,你冇證書但有同一技能,一樣可以,調返轉你有張普通話證書,但人地同你講普通話你完全答唔到,有咩用。

因為上面試班可以過五關斬六將?其實我估係個小朋友父母背後發功好勁就真。

面試班,如果可以幫助一個學識已經超班,但不願同人溝通的小朋友改善溝通技巧,咁更係有用,如果只係公式化,死背流程同標準對答,唗氣吧

回覆樓主:

過來人: 覺得面試訓練是有用的
當年小朋友有上面試訓練,k2 開始(私人教授- 導師是自己friend), 直至第一間小學面試,(朋友好好,最後幾堂聯同其他學生玩group in training ) , 最後報咗8間直私,有6間offers (全部不是waiting )

Background :
- 年尾出生小B
- 不出名私幼
- 只有玩的興趣班 2個 and 學phonics
- 沒有學樂器(8歲才開始學)
- 有考Cambridge Eng 試 and 普通話試

見到小朋友從未上面試訓練到尾後,presentation skills and 自信心改變咗好多。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊