用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小四學生英文作文60字,係咪算好少啦? ...
發新帖回覆
go

請問小四學生英文作文60字,係咪算好少啦? [複製鏈接]

想了解現在小學生大約英文作文作幾多字啊?
   5    0    0    0

Koo4646 發表於 23-9-25 09:18

係~三年級已經100-120字

Koo4646 發表於 23-9-25 09:18

一般政府學校計,字數要求係正常。
同直資比就梗係少啦。

但作文唔好只諗數字數。應諗文的精密度同深度。

當然如係一般官立小學,好多都無幫小朋友織密D同加深思考,所以字數少都反映教學向思考發展方面的進度。

是的,我是政府學校黎

DSE 中文作文卷最低字數要求為650 字 考核時間只有一個半小時

回覆 Koo4646 的帖子

我反而會去諗要點幫小朋友打番開思考先。
有部份官立學校會用 4 格圖,可能最尾一格係問號,再設字數上限。就算字數係比下限,因考試時間限制,計番小朋友手寫的Speed,都係等同有上限的。咁係等同限制小朋友加密同鑽深。你自己諗吓用60 字寫 4 個圖,可以寫得乜就會明。

呢幅我自己砌出來的,類似啦。

咁如我係一個小 4 小朋友,我可能會咁寫:

Pic 1:
In the morning, mom and I prepared some food. (9 words)  I chopped some carrots. (4 words)
We put it in a picnic basket.  (7 words)
(Total: 20 words)

Pic 2:
We went to the park to have a picnic. (9 words) It was a sunny afternoon. (5 words.)
We were very happy. ( 4 words)
(Total: 18 words)

Pic 3:
Suddenly, it started to rain.  (5 words)   
(Total: 5 words)

Pic 4:
We quickly packed up our stuff and hurried back to our car.  (12 words)  We were all soaking wet.  (5 words)  Our food was all soggy.  (5 words)
(Total: 22 words)

4 幅圖加埋 已 65 字。

我換個角度,唔限字數,圖一我可比乜你:
It was Sunday morning and I got up unusually early because I knew that we were going on a picnic today.  Once I was up, I got dressed and rushed into the kitchen to help mom prepare our food.   Mom was slicing some bread there.

"Mom, anything I can help?" I asked as rushed over to tug at her apron.  I was so excited that I could not even stand still.  

"There are some carrots on the table.  Can you chop them up for me, luv?" Mom said as she turned around and looked at me with a smile.  

我未有耐寫完圖一,都 99 字了。我係大人同係老師,諗同打呢個 唔使 5 分鐘,但小朋友唔可能的。

所以要求故事多Events,有齊Story Mountain但限少字數/時間,等同要思考發展中的小朋友慣性唔好諗細緻些,唔好諗深D。

你想幫你小朋友應由打開Perspective開始。唔係諗英文淺定深。語言能力反映的往往唔係只係語言的能力,而係思考發展的精密度同深度。

我今日得閒寫得太多了,縮番先。向公海講太多不是我風格,得閒小小就出事。(笑加滴汗)

3Meowshome 發表於 23-9-26 14:12
回覆 Koo4646 的帖子

我反而會去諗要點幫小朋友打番開思考先。

我同意你講法。學校字數太少,但要求連接詞,裏面又有修辭,仲要用高級嘅形容詞。60字點去鋪排寫得仔細

小4 60 字多數官立,官立一般英文唔教figurative writing techniques,  直私就有。 所以我唔會expect 佢地marking 有計呢d.  
同埋4 格圖好多時跟左8 個左右的字,無乜advanced vocab 啦。 train 呢類係要學生sprinkle 果d 字入果60 字內來加分。 在學作文/發展思考上, 4格圖咁樣的教法作用好細。

教修詞技巧好多學校就算有教都教得唔好, 但呢個又另一topic 了。

學校唔止要求修辭,即as …… as ……..,仲要求有5 sense and idioms!

回覆 Rtonon 的帖子

睇乜學校啦。官校我教過的學生當中未見過有咁要求,直私小 2 就教Similes(即你講的As。。。As)  5 Senses唔係"修詞",但我唔Sure因我唔知中文修詞即係乜。。。(汗)
香港係我眼中所謂修詞,但個中文我可能解錯的。我唔識用中文教。 Anyway,就算直私有教呢D,都教得唔好。你睇吓幾多小朋友一味As fast as a cheetah/ lightning 就知。背出來的。

要忍手,唔回啦,Gut左個頭出公海太耐了。

後註: 剛Google左修辭手法呢個中文包乜。包好多野喎。我唔覺香港官立學校英文科有教。

回覆樓主:

真心見到識野既,有得傾,我先搭兩咀,平時我都睇多回少。5 sense係五感,加強hearing,sight,touch,smell,feeling

回覆 Rtonon 的帖子

我知 5 Senses係乜,我係之前唔知中文的修詞技巧等同英文係乜。 Anyway,唔傾啦。 我都係鐘意有時隱吓世。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊