用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文grammar and writing 補習
go

英文grammar and writing 補習 [複製鏈接]

有冇好既英文grammar and writing 既zoom 補習介紹?
   4    0    0    0

回覆 renric 的帖子

grammar同writing係兩樣嘢可能要分開補喎
一堂無可能教齊兩樣嘢
我女係分開補

Zoom有d難度,始終zoom好難控制小朋友有冇坐定,反而上門老師就有一個

回覆 hugub 的帖子

其實zoom唔zoom到好視乎小朋友性格,同老師能力有啲小朋友zoom係無影響

renric 發表於 23-10-1 16:22
有冇好既英文grammar and writing 既zoom 補習介紹?

呢樣野真係睇一個鐘英文書好過補一個鐘習

964000 發表於 23-10-7 12:35
呢樣野真係睇一個鐘英文書好過補一個鐘習

想問一下點解會好啲?寫作唔係同創意有關?

我自己覺得睇書 + 補習係可以並存.  這視乎你補什麼.  補習, 可以係補底, 又可以係拔尖.  視乎學生能力和需要.  我小朋友多數係補學校以外的嘢, 目的想增加自己的課外知識.

講返WRITING, 當然, 睇多啲書係可以自學寫作技巧, 建立自己一套的作方法.  但, 真係要當時人悟性好高先得, 並不是每一個人睇書都能夠吸收到當中的道理和寫作技巧.  否則, 我建議都係揾個英文造階高的補習老師去提點一下自己, 點樣提升寫作內容的層次和深度.  不過衣個過程係好漫長, 學好WRITING並不容易.

如果係英文寫作, 最好揾返個NATIVE的英文老師, 因為用英文黎思考係好重要, 唔係個個本地老師都可以用英文思維黎教學生WRITING.  以上係我小朋友用緊的作文老師.  老師會教學生用一啲有深度的字, 而且還會糾正一些邏輯問題, 非常仔細.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Joemk 發表於 23-10-10 13:59
我自己覺得睇書 + 補習係可以並存.  這視乎你補什麼.  補習, 可以係補底, 又可以係拔尖.  視乎學生能力和 ...

請問係幾年級學生嘅寫作?

回覆 renaya 的帖子

小女小五

多口講句
通常補習教的作文 Template 有D千編一律
睇同學仔D作文一睇就知邊個去o左補習
我諗老師亦都一睇就知

反而多說多聽自由亂寫比較有特色
小學作文用公式用深字係冇問題
但作慣公式文之後好難改變思維模式
之後較難有突破

亂up完畢...

回覆 TAIOU4 的帖子

我覺得要分2種唔同writings去講 : creative writing vs formal essays
如果寫story或者creative創作, 俾小朋友亂寫亂作係無問題.  我女自己作短篇writing故事, 係無template俾佢, 佢自己創作, 只需考慮Grammar同修辭ok與否.  衣個方法係鼓勵到佢地創作, 好事.

但如果寫一啲formal essays, 要應付考試及功課, 向邏輯同條理方面, 小學生能力未必到.  咁的情況下, 參考老師的model黎學習係無可厚非.  衣個方法好多老師會用.  因為, 模仿, 係學習方法的其中一種.

補充 : 唔排除悟性高的小朋友係可以亂寫都寫得頭頭是道

輕鬆D講, 我覺得Joemk 個女係叻女, 其實段寫作都幾深.
中英數+額外一課, 其實讀得好, 都係唔簡單, 有能力+時間, 會考慮到生活平衡.

我仔鍾意閒時自己寫小說, 佢小一畫寫自己既一套Captain Underpant.
之後, 又寫自己既一套minecraft 大戰.
有時, 又寫下 scripion vs spider vs millpede, 鬼咁馬綠, 甚或者公園遊記...
每次密痳痳, 都寫成5-10張紙.

要佢去記好多句式, 去跟寫文章好難.
我比個空間佢, 當佢大個D 先學複習寫作罷.

TAIOU4    發表於 23-10-12 13:25

Joemk 發表於 23-10-12 12:59

我覺得要分2種唔同writings去講 : creative writing vs formal essays
其實Template同係formal essays 係冇關係
只不過好多時係自己一相情願以為一定要又First又Second又Then又Therefor先可以寫到文章拎到分
要原因係補習社比較易教
教師不用太高英文水平
跟住做就一定達標

當然要簡單標就是目的
不過咁底會打得冇咁好
到中學就會遇見大量神人
唔洗上補習但作文行雲流
條Gap應會好明

回覆 加樂爹 的帖子

其實寫作真係唔容易.  好睇興趣.
我女睇完STORY TREEHOUSE都會自己作另一個新故事也是10幾頁紙.  佢地係有能力自己創作.  衣個我就唔會去干擾佢, 因為佢地喜歡先會肯寫, 無必要搵老師破壞佢地寫作的雅興.

不過, 去到FORMAL WRITING, 我女仲係初起步階段.  FIRST, SECOND, THIRD只係好BB LEVEL.  老師都解釋過, 唔一定要咁做, 可以MOREOVER, FURTHERMORE或者仲有其他連接詞可以用去表達唔同的POINTS.  衣啲係要慢慢再磨鍊同自己領悟, 急唔黎.

我唔會一面倒咁批評補習老師.  的確補習老師沒評級制度, 坊間的補習老師都參差不齊都.  要揾一個質素好的老師係要靠用家介紹.  我自己都會好小心咁挑選合適的老師俾我女用.

TAIOU4    發表於 23-10-12 14:59

互相交流下意見, 多多指教!  

我覺得, 上到中學, 假設有能力入到B1英中的人, 我估計好多都唔會補英文了.   我認識的B1A學生, 佢地英文能力向小學已經打好基礎.   至於小學6年佢地用什麼方法去打好WRITING同其他英文能力基礎, 實在有太多唔同方法同情況了.  可以自學/學校, 也可以靠補習, 又或者靠父母.  無論如何, 大量閱讀+恒常訓練係必需要.  
共勉之!

Joemk 發表於 23-10-12 14:45
回覆 加樂爹 的帖子

其實寫作真係唔容易.  好睇興趣.

我都認同要搵好老師唔容易,加上要同小朋友夾得到,如果有好老師嘅引導,效果真係可以相差好遠

回覆 renaya 的帖子

對了.
而夾唔夾到個老師, 又要睇小朋友悟性高唔高, 同與趣濃唔濃.  能夠同老師擦出火花係非常難得.  做到衣個效果係唔容易.  

回覆 Joemk 的帖子

再睇多一份例子, 我自己都唔鐘意老師會用template教作文.  我覺得最緊要邏輯清楚, 理據交代清楚就可以.  比如上文我女會用not only...but also...., 仲有Moreover等等黎交代內容都可以.  唔需要每篇文都first second and third咁沈悶同公式化.

Joemk 發表於 23-10-12 15:34

互相交流下意見, 多多指教!  
我未有過你呢個諗法, 都可以考慮下.
正如你說, 很多可以在小學已打好基楚, 各施各法.
但小學打好基楚, 在高小這3年,家長要經常去評估, 加強變得重要.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊