用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文grammar and writing 補習
樓主: renric
go

英文grammar and writing 補習 [複製鏈接]

其實最有效既方法係睇書. 當你睇到一定既水平,字字入腦,開口成文,寫文唔會係難事.

我小朋友之前一直係國際學校讀,外國老師只會敎基本概念同技巧,其他野就睇小朋友自己既功力.

香港學生作文有一個問題,就係好堆砌,識既所有難字,複雜句式全部堆入去文章,但都會拎到高分(因批改有marking scheme), 但寫出來既文章缺乏語言既流暢度同美感….

所以如果樓主志在考試拎高分,就一定要補,如果係想小朋友文筆好,睇書同勤寫文就可以啦!

回覆 snakesnake2013 的帖子

衣個當然.  為左考試, 同為左寫好一篇感動人的文, 係兩回事.  視乎當時人想點.

真心愛寫作的人, 只要多閱讀就能掌握當中的手法, 無師自通.
的確, 並唔係個個人都喜愛寫作.

亦公平啲講, 讀國際學校, 日日沈浸向英語環境裡面, 對英語運用能力係比本地中文小學好.

在讀中文小學, 要同時應付中英文寫作係唔容易, 當中仲處理大量功課, 閱讀時間少, 難免未到預期.  揾老師指導寫作, 好正常.

所以請問有冇太古或者北角附近嘅英文寫作補習推薦,多謝!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊