用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科,中大定港大?
發新帖回覆
go

醫科,中大定港大? [複製鏈接]

呢幾年好似成績好的都會選 中大醫科,點解呢?

0    0    0    0

現在多個選擇,可以考慮 科大呢!

科大:爭取成立第三所醫學院 兩、三年後首階段招生50人

https://www.hk01.com/政情/9503 ... ��階段招生50人

heidya    發表於 23-10-18 08:53

happyfamilybaby 發表於 23-10-11 23:01
呢幾年好似成績好的都會選 中大醫科,點解呢?
兩間大學的醫學院各有其特色。建議孩子自己參加大學的資訊日,和醫學院暑假所舉辦的課程。多和兩所大學的學生和教授交談,深入了解兩所大學的課程再作抉擇。畢竟每個孩子的特質不一,選擇也會有不同的考慮因素。

焯媽媽 發表於 23-10-11 23:59
現在多個選擇,可以考慮 科大呢!

科大醫科入學要求係「本科畢業生」,即係要已有1st degree既graduate entry
你估目標係收咩人呢?

香港學生應該只係讀1st degree先有資助

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-13 13:40
科大醫科入學要求係「本科畢業生」,即係要已有1st degree既graduate entry
你估目標係收咩人呢?

也不一定,我朋友個女美國畢業,多年返中大讀醫,交本地學費。

最近朋友個女港大生命畢業,去理大讀PT,也是交本地學費。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-13 13:44
也不一定,我朋友個女美國畢業,多年返中大讀醫,交本地學費。

最近朋友個女港大生命畢業,去理大讀PT, ...
本地學生冇資助嘅學費,其實係幾錢呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩大醫科UGC資助後學費係四萬幾
如果無資助,本地學生要收幾錢?我無研究過

hkpapa852 發表於 23-10-13 13:52
本地學生冇資助嘅學費,其實係幾錢呢?

其他學科學費十萬多一點,醫科可能差不多,當然係跟真正成本差很遠。

醫科如果在英國以前分non clinical years 等同理科工科學費,80年代約6500鎊,clinical years 就貴double。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-13 14:55
其他學科學費十萬多一點,醫科可能差不多,當然係跟真正成本差很遠。

醫科如果在英國以前分non clinical  ...
其實你朋友女兒個case, 可以係外國讀完 1st degree 再返香港讀書 & 讀書, 証明本身毫無經濟壓力所以收咩學費佢又點會care呢!

hkpapa852 發表於 23-10-13 14:57
其實你朋友女兒個case, 可以係外國讀完 1st degree 再返香港讀書 & 讀書, 証明本身毫無經濟壓力所以收咩學 ...

當然,我朋友是你同行,外資公司的CEO。

世姪女後來嫁給個美資投行嘅iBanker,她繼續做婦科醫生。

ANChan59 發表於 23-10-13 15:36
當然,我朋友是你同行,外資公司的CEO。

世姪女後來嫁給個美資投行嘅iBanker,她繼續做婦科醫生。
你朋友係外資公司既CEO

同我呢D仲要捱騾仔既小薯唔同 Lv 喎!  

hkpapa852 發表於 23-10-13 15:51
你朋友係外資公司既CEO

同我呢D仲要捱騾仔既小薯唔同 Lv 喎!

同行呀,不同功能而已!

他都準備退休,移居加拿大。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊