用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts / LH
發新帖回覆
樓主: Cheukyu04
go

Harts / LH [複製鏈接]

係 EK, 妳永遠都見到話 LH 畢業,通常有幾好 offers,但我近幾年都有睇佢既官網派位表,講真唔係間間有 high ratio 畢業生 有靚直私 offers。

當然,青衣 LH 仍係 靚直私 offers 好特出 high ratio,奥海 LH 都 唔錯。馬安山 LH 前年 開始進步中。但如果係其他 LH,我唸妳真係要 check 真幾年升小 offers 啦,我睇唔到其他 LH 升小 offers 好過 Harts。

Harts 係好野黎,我孩子 pn 之前都有上佢 sunday playgroup,英文 net 係 教得唔錯,而且前年佢入靚直私offers 係有 high ratio,但學校活動空間,講真係好細,要睇下妳接唔接受到。

而且 Harts 係 細校,但學生 come from 不同 locations ,校巴接送安排要認真查看同唸唸。

而且 報 LH 係只可以選一個 location 既 LH 去報,如果妳選報 青衣 LH,除了多人爭要考得入,另校巴亦只可以去幾個路線位,未必可以妳太子屋苑樓下上校巴,可能要每日坐 MTR 送佢去 元朗西鐵站 再上校巴,放學揾人接都唔易,除非妳有長老有私家車接送,或夾到其小孩租部校巴往返青衣去太子,接送都要唸唸。

Cheukyu04 發表於 23-10-24 19:15
謝謝回覆,我睇到既資料同你講既差唔多,如果揀LH都係選擇凱帆校。自己接送15分鐘小巴。

Harts學校空間接 ...
建議妳幫小孩報下 Harts Sunday playgroup, 雖然寫話第二間機構攪,但上堂教果個西人女老師,其實會係 K1 interviewer (我小孩前2年係),妳會感受到少少佢既教學style/質素,係唔錯的。

妳BB都未夠12個月,佢playgroup算唔難報,比$1xxx上一期睇下先,除了感受下師資學校環境,再感受下同學家長質素 (我果期,感覺同學家長質素幾唔錯)。

上過佢playgroup有冇幫助入pn/K1,呢個唔知,但如我前年K1 interviewer係one of playgroup teacher,interview時大家認得,可能有少少幫到入。

之前2年,佢 pn/K1,其實唔算難入,易有offer (佢學費唔算平,當然LH/St Cat都差唔多),但係升小offer做得唔錯,同冇埋根德園,佢又係細校,可能之後會難入d,但正路唔駛轉校插班先入到。

另如妳係報LH奧運,以我所知,近2年係有LH playgroup 班奧運上,妳都可以上下感受下先再作決定。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊