用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教德望小學用家
樓主: chubbymushroom
go

請教德望小學用家 [複製鏈接]

回覆 chubbymushroom 的帖子

當然要外補了。
除非功課自己跟, 否則花1 萬至萬5 外補是必須的。

不過, 個個家長也會說沒外補。

沒外補, 如何英文dse 5 或以上 70%。

回覆樓主:

小學唔係咁補吖嘛,高中就見差不多個個都補喇,校內校外競爭太大,唔補習失去了一點競爭力

Goodluck2022 發表於 23-11-23 14:14
回覆 chubbymushroom 的帖子

當然要外補了。
小學就諗dse會唔會早左啲唔好話gh, 今時今日我諗一般小學生外補已經係常態。當然,我相信每間學校都有人唔外補嘅,比例問題。

回覆 Goodluck2022 的帖子

其實你有外補唔代表人哋都要外補的

回覆 ok3 的帖子

英文要慢慢浸, 唔小學補點上中?
如果咩都中學發力, 沒人入名校。

Goodluck2022 發表於 23-11-23 21:37
回覆 ok3 的帖子

英文要慢慢浸, 唔小學補點上中?
今時今日要學好英文有好多途徑,外補只係其中之一。有中學backup嘅小學,真係會有人hea住上㗎。

chubbymushroom 發表於 23-10-25 18:41
想問德望小學小一程度,功課量,測考量如何?小朋友讀得開心嗎?謝謝(emoji)
...

開心但辛苦
英文本身要好好
如果小朋友捱得苦學校係能激發佢哋學習

chubbymushroom 發表於 23-11-2 08:10
請問用家知唔知德望小朋友係咪好活,多唔多交流團?老師質素如何?
傳統學校我擔心係填鴨式..
...
今時今日仲邊算填鴨式,現在要你理解同記得識得寫出黎,
係仲辛苦過填鴨

現在唔多功課,但多小測,啲題目全部考你理解力及記憶力

回覆樓主:

德望高小啲試題真係出得尖出得刁鑽㗎,之前仲每星期數學都speedy test, 有個比分全班鬥快 ,我女都長期包尾 35/40嗰啲,不過錯得小又冇咩所謂,可拉返啲分數

回覆樓主:

我覺得津校可能仲係填鴨式,但係呢啲私校唔係,雖然都係傳統但係就唔係真係咁填

唔補, 唔谷, 長期包尾。

有媽媽跟女兒成績長期太差,兩個都去看精神科,唔知幾時被勸退。

大家入得去預了谷到爆燈。

Goodluck2022 發表於 23-11-26 14:03

有媽媽跟女兒成績長期太差,兩個都去看精神科,唔知幾時被勸退。

想請教是學校勸退嗎?

Goodluck2022 發表於 23-11-26 14:03

冇聽過勸退只有留級!你真是用家?我女冇補習,小二起放手佢自己温,並有校隊生活忙碌開心但能 handle!成績約級10名,已很滿足!

angelfish228 發表於 23-11-26 18:49
冇聽過勸退只有留級!你真是用家?我女冇補習,小二起放手佢自己温,並有校隊生活忙碌開心但能 handle!成 ...

謝謝你,咁安心好多,我哋下年打算升GH小一。

回覆 catf2 的帖子

唔同初小的SC?頭10個交又全啱,有印仔,但唔計平時分

回覆 Goodluck2022 的帖子

如果要睇精神科,咁都俾小小建議當係一間學校讀到要睇精神科, 唔使學校勸退,你都要再選擇自己合適的學校吧

chubbymushroom 發表於 23-10-25 18:41
想問德望小學小一程度,功課量,測考量如何?小朋友讀得開心嗎?謝謝(emoji)
...

我去年在其他post分享過,再給你參考。

GHPS
1 功課量每日6-7樣連改正,抄寫好少,詞語每個寫三次
2 默書每月中英各1-2次但現在三年級也沒見有中文背默,英默少量unseen,考試每年二次範圍多卷也深,其餘時間有評估
3 學校多活動/校隊,重視課外活動
4 鼓勵外出比賽,為校爭光
5 鼓勵學樂器但小學非強制性,小女沒學
6 由於校隊活動訓練也多,地點不方便,自己接送需考慮交通/人手安排,我會建議入校隊和課外活動需衡量自己能力,以功課學業為重,如因太多活動不能兼顧學習,那便本沒倒置了
7 學術打底很好,有各種校本工作紙温習,清晰明了
8 自家廚房,每天飯餸新鮮制作也美味,小食部也是抵食,是小女孩們最愛的地方
9 宗教氣氛濃,重視德育
10 7:30上課,如住得遠早起可能好辛苦
11 學校校園大又美,硬件佳,洗手間乾淨,唯小息不准隨意跑來跑去

小朋友如成績與課外活動也應付自如的,其實十分開心,最好能儘快培養小孩良好中英基礎,有自律自學及有學習推動力方為上策,我認為所有學校也是有人不補有人十全大補,有人多活動各種體藝,家長有自己選擇,不要人云亦云受人影響,GH有太多叻女也不要把目標定得太高,自己要根據小孩的需要/能力去走,一定時刻注意小孩的身心理平衡發展,這樣家庭生活才更美滿。

回覆樓主:

付出是一定要的,這間小學適合一些專心自律性高的孩子,通常遇到有問題的,是一些專注力比較差和上堂不留心的例子,或者小朋友不適合這種學習模式

angelfish228 發表於 23-11-26 20:46
我去年在其他post分享過,再給你參考。

GHPS

很詳盡,你真是一個很有心的媽媽,我女已經讀到高中,其實好多事我都冇上心,細個時也沒特別催谷由佢自自然然咁讀,現在佢自己好緊張學業,我也不用管太多,問心說在德小讀,底子打得好係真,不過中學真心要好勤力成績才能保持到的

我都係有offer! 真係好感恩。
想請教咁多位前輩,我新聞見到中學部已經申請到IAL,請問係唔係真?定係申請緊?Many thanks
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊