用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯中學(小學部)一問
發新帖回覆
go

聖類斯中學(小學部)一問 [複製鏈接]

我見唔太多人講呢間學校,想了解多啲學校校風、成績…...謝謝
   0    0    0    0

我不是用家,但識人小朋友喺度讀。校風純樸,偏傳統教學,學生有禮貌守規矩,而且英文能力普遍相當好。

回覆樓主:

小兒小一已入讀。校長同老師都好有愛心。小一係雙班主任,確保小朋友適應小學環境。學校好錫D仔,鼓吹brotherhood, 高年級照顧低年班 。尤其是小一,所有高年級都要就曬小一 ( 十足十皇帝仔咁)。 放學學校會安排 補習班 (飛鷹班),等同學仔在老師嘅幫助下,完成功課同埋溫習測驗考試。 放學有兩轉校車;一轉接正常放學嘅學生,另外一轉就係飛鷹班放學嘅學生。

學習模式非常傳統, 多功課多測驗多默書。 課外活動亦都包羅萬有, 學校會形容係好似食自助餐咁,由小朋友自己揀有興趣嘅課外活動去參加。 落雨嘅時候,學校會安排一對遮隊接學生落車。 老師用心教書,確保大部份同學仔pick up 到先致 move on 去教新嘢。 校規嚴,同學之間相處和睦, 冇聽過有「武術切磋」。 同學成績好competitive, 大部分同學操一口流利嘅英語, 同學相處時候大多用英文溝通。

學校採用普教中, 英文、數學、英常用英語授教。 聖經、音樂、 體育 、視藝就用廣東話授教。 考試測驗唔會較淺考深。

如果想再知多啲嘅,歡迎pm我。

回覆 Snoobiz 的帖子

pm!!!  你好, 非常有興趣了解聖類斯小學, 但不太熟悉用forum...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊