用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比囡囡重读U3
樓主: laog
go

比囡囡重读U3 [複製鏈接]

回覆 laog 的帖子

跟住先, 中學公開試後再考慮也未遲。
人生太長了。

回覆 legolas625 的帖子

多謝您的耐心回復!睇左大家的留言,我都認爲比囡囡正常升小一,之後再考慮是否重讀小一比較好。

laog 發表於 23-10-29 22:45
回覆 fmf903 的帖子

好多謝您的回復!看過大家的回復,感覺重讀需要好慎重。的確我女兒係比較安靜個種,學 ...

既然今年你都俾咁大壓力個女,就唔好重讀啦,下年重考一定更高期望壓力仲大。

回覆 Jean1769 的帖子

係啊,您講得好有道理。囡囡面試喊左之後,我就再無跟她説過面試。因爲咁細個小朋友,短時間都無可能突飛猛進,過度push只會適得其反。我反思這次面試唔理想,我都有好大責任。

我女兒是12月尾的,現在中學成績都還不錯,曾經小學時候我問過她要不要復讀一年,她非常抗拒。我覺得學校之間都不會差太多,主要看小朋友本人努不努力,最好問她的意願。

回覆 joan8599 的帖子

冇错,其实最重要都系睇小朋友自己,学习习惯,学习能力,同埋家长点样引导。我决定比囡囡读小一先。

回覆 laog 的帖子

當然佢大了會覺得自卑佢會覺得係咪自己唔夠叻所以要repeat
一定會有影響
同埋就算佢係全班最叻,人哋都會覺得repeat 生唔叻

回覆 陳生陳太 的帖子

我有朋友大一年半同齡小朋友再重考名小都失敗,不要浪費小朋友的光陰,特別重讀唔值得

回覆樓主:

朋友仔是12月細b,小一津校,成績極差,學校由得佢升小二。
朋友接受唔到,同個仔轉校重讀小一,暫時ok。
是否重讀,需慎思。祝好。

laog 發表於 23-10-28 18:29
囡囡係下半年出生既細B,升U3后好多病,感冒一場接一場。學校老師都話佢每個周上1天停4天。今年佢升小,我 ...

我女12月細b,我都曾經因為考唔到直資私校諗住重讀,但阿女話唔想同學升小一,佢再讀多次k3,最後都係升左津校小一,冇補習成績中上
至於身體方面,我女冇特別矮或者孱弱,我女每星期打籃球,打羽毛球,游水,做多d運動似乎有幫助

我本人讚成樓主決定,先讓小朋友入讀小一,再跟成績(我指家長),識多咗其他小朋友會变得開朗及多说话.,後再插班。這個年代,只要你想,小朋友願意及配合,绝可畢業於理想小學,再進理想中學。我反而想講講樓主心目中只有直資,冇offer就考慮留班,這可能產生盲點。從客觀分析,只有3、4間直資中學成绩確特出,之後一大堆top band都係官津及小部份直資,而又有好多直資可能只是band1尾或以下。如能入讀一些地區官津名小亦是不錯,一樣能考入名直或名官津。最後樓主说不想給小朋友太大壓力,這點非常重要,如果每日返學都是壓力,继而討壓學習,或造成精神或情緒上創傷,就真是後悔莫及。

Repeat 唔好讀返K3, 讀小學會有幫助, 萬一真係再考唔到直資,咁可以原校繼續小二或插其他小二,唔好浪費一年時間。

同K3, 教個啲嘢完全唔會幫到你去應付面試。同埋佢已經學過晒, 好悶的。

呢幾日家中兩位小朋友又病佐,日日一係凑佢地一係跑醫院。好多謝樓上各位的回復,比我好大信心。我都承認唔係直資就好過津校,只係我地既校網無好既津校,抽中好難。但係的確比小朋友一直讀上去好過復讀,特別係復讀K3。而家佢有兩個私校offer,跟住仲有其他學校仲未通知面試結果。如果冇其他選擇,都會比佢撿一間私校讀。

laog 發表於 23-11-4 13:23
呢幾日家中兩位小朋友又病佐,日日一係凑佢地一係跑醫院。好多謝樓上各位的回復,比我好大信心。我都承認唔 ...

已經有私校offers back up,抽唔到好都可以讀住先,下年先再考慮報P1或插P2。
而且仍有機會直資call waiting。

回覆 Adiezz 的帖子

係呀,我地都係咁念。

回覆樓主:

我囡都係超細b,舊年後期都有幾間call waiting,而家小一都讀得ok,不用灰心

回覆 乖寶寶布布 的帖子

👍🏻👍🏻多謝回復!希望小朋友們都讀得開心順利!

過來人分享
首先,重唔重讀好睇你小朋友對讀多年的容忍程度
第二,你要諗定點同佢解釋點解要讀兩年小一或K3
第三,唔使理其他人點講話咩點解要讀多年,條路係你同你小朋友的,入到間有龍或直屬學校的小學,6年後煩少好多嘢
第四,陪下小朋友睇書,出去行多啲睇多啲,同多啲唔同人玩同接觸,比你帶上咩班物班勝一百倍(假設你唔係要去神級或頂頭大熱個幾間)
第五,咩證書物證書,只係心理安慰,除非係含金量超高的

平時同小朋友講下英文、普通話或睇多啲英語、普通話電視

另外,Repeat 就寧願去P1, 原因︰

1. 唔使再學一年K3嘢
2. 兩個月的小一生活對你直私小一面試有一定幫助
3. 同上,數個月的小一生活對你直私二面或最後面試有幫助
4. 除左考多小一直私外,如小朋友已經擺脫細B差一年的差距,可以插心儀學校P2(不過比較少細B可以一年級稱王稱霸)
5. 萬一不幸都係直私全軍覆沒,咪原校升P2,繼續努力等插班

repeat 肯定唔好
repeat 一年你小朋友將會承受你無窮的壓力

如果你一直一來的方法都合適的話,之後插班其他小學都不難

都係呢句,你要大概了解小朋友係公海裡面嘅位置。。。

laog 發表於 23-10-28 18:29
囡囡係下半年出生既細B,升U3后好多病,感冒一場接一場。學校老師都話佢每個周上1天停4天。今年佢升小,我 ...

其實睇你幼稚園以往成績就大概知道
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊