用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩,蘇浙和九真怎麼選?
go

救恩,蘇浙和九真怎麼選? [複製鏈接]

男仔。下週就要交留位費了,請問這兩個offer應該選哪一個?

1. 喜歡救恩的教學模式,但是看起來蘇浙升學B1的比例會高些?
2. 奧運到蘇浙的車程比到救恩要遠;
3. 聽聞中西區是男仔地獄?
4. 男仔讀九真冇著數?

請教知情人士。

1    0    0    0

請教。

johnliu82 發表於 23-10-30 22:28
男仔。請問這兩個offer應該選哪一個?

1. 喜歡救恩的教學模式,但是看起來蘇浙升學B1的比例會高些?

你好
1. 蘇浙升B1比例係無得彈。
我之前同你一樣,計劃小朋友升學路線時做過一d研究,也認識一些家長朋友,大概知道蘇浙小學小六這兩年升中情況:
2021-2022學年:全級一百零幾人,去到九十幾名次,都係派band 1中學
2022-2023學年:全級一百二十幾,去到名次一百一十左右,都係派band 1中學
之後有d都靠自己實力,叩門入返band 1中學

得知蘇浙小學3測3考,但範圍明確、教咩考咩,學生好快便自動波溫書,也期待考試放半日後可以返屋企溫。我聽完好放心,因為最驚教淺考深同唔係考平時教和學既嘢。

蘇浙小學下午有一功課堂,大部分正常專注的學生也能完成功課,唔識也可以問老師。回家可能繼續溫下書和做功課堂後一堂的功課便可以了。

課外活動都有安排,但冇強迫“一人一樂器”和“一人一運動”,通常家長自己安排,效果都唔錯,2022-2023小六畢業生中有鋼琴演奏級、琵琶十級、小提琴唔知幾級等等,真心好勁。

蘇浙小學今年五班小一,每班三十幾個學生。私校,要每月交學費,如果沒有家長真金白銀交學費,真係會做唔住。據聞要考入蘇浙小學,也非易事,今年同家長朋友交流後,知道原來有考生是候補和不給予offer。

heidya    發表於 23-11-4 11:09

2 車程問題就唔知點答你,因為唔太知搭車情況,知道今年:
-住南Y島學生搭船到中環,然後搭校車(中環碼頭站)返學。
-住南區學生平日寄居在東區,weekend 才回家。(也有好多住南區學生搭保姆車返學)。
-從青衣和西環搬回東區
等等

所以提議你在奧運搭程mtr來港島,然後搭校車返蘇浙小學,唔使行斜路,舒服好多。

3 絕對係!我舊年請教過這兒的前輩,真係好地獄。

希望你唔好嫌我長氣,我有小朋友,都想小朋友入到蘇浙小學,所以之前研究了,見冇人回覆你,咁就分享下。

ASP2019 發表於 23-11-3 07:55

3 絕對係!我舊年請教過這兒的前輩,真係好地獄。

多謝你。兩間感覺差不太多,救恩留位費3000,蘇浙600,只想留一間,有些猶豫…

關於校網,我想到一個辦法,我或許可以升中時轉網回油尖旺區。

升中轉網唔係會跌brand?

johnliu82 發表於 23-11-3 16:01

多謝你。兩間感覺差不太多,救恩留位費3000,蘇浙600,只 ...

或者你小朋友成績優秀,報考自行收生時已經大獲全勝,報咩有咩,比d信心小朋友,加油和努力。

wannabefa 發表於 23-11-3 16:30

呢到唔少前輩話冇so

蘇浙我聽返黎係接近報得就收

heidya    發表於 23-11-4 11:08

wannabefa 發表於 23-11-3 16:30

不一定。聽講如果是強區轉弱區則會有著數?

ASP2019 發表於 23-11-3 07:33
你好
我之前同你一樣,計劃小朋友升學路線時做過一d研究,也認識一些家長朋友 ...
升B1 主要係咩中學?唔該你!

heidya 發表於 23-11-4 11:15
升B1 主要係咩中學?唔該你!

張祝珊、庇利羅士、、婦女會、聖保羅男女、民生、聖堤女、赤柱聖堤、皇仁、民生……

ASP2019 發表於 23-11-4 11:20
張祝珊、庇利羅士、、婦女會、聖保羅男女、民生、聖堤女、赤柱聖堤、皇仁、民生……
...
勁,咁是否課程好谷?普通話為主要教學語言?

heidya 發表於 23-11-4 11:25
勁,咁是否課程好谷?普通話為主要教學語言?

課程就一向都係3測3考,一開始要適應下,但範圍唔大,老師也好supportive 會同學生溫習,相對容易處理,學生也都適應和做到自動波。
普通話教任何科(除了英文),英文就英文教。
小朋友如果由N班讀起,K2時普通話已經幾流利下,英文也會幾fluent(因為學校是net teachers).

heidya    發表於 23-11-4 11:49

ASP2019 發表於 23-11-4 11:33

課程就一向都係3測3考,一開始要適應下,但範圍唔大,老師 ...
多謝🙏哂你

九真女多男小 傳統學術型 九龍城校網如果跟得到 外闖能力應該都唔差
一年三考 每星期有默書 中間有小測
每日除咗做功課都要溫下習
粵教中 英小但中文唔淺 老師都好nice好關愛小朋友
需要一人一樂器 每月拍片交功課

ASP2019 發表於 23-11-3 07:33
你好
我之前同你一樣,計劃小朋友升學路線時做過一d研究,也認識一些家長朋友 ...
今年應該因為多了優才和高才關係,蘇浙也比之前難考。在幾年前考小幾乎是有考必收。升中成績的確靚麗,我認識不少就讀的家長,能夠適應的就讚教得紮實,雖然測考頻密但範圍不大。也有頂唔順轉去其他學校的,所以來來去去,留下來的就越來越強,升中成績自然很好。而且對老師及校風也未聽過負面評價。
我也覺得蘇浙是一間不錯的學校,就看小朋友能否適應。

Emily2537 發表於 23-11-4 22:11
今年應該因為多了優才和高才關係,蘇浙也比之前難考。在幾年前考小幾乎是有考必收。升中成績的確靚麗,我認 ...

哈哈,你心水好清。
我知這兩年都有人冇offer(係知道真有其人,唔係聽講返來 )同候補。
留下來既應該都係好多既,因為這幾年畢業生都有100人以上(實際年年唔同,我也無問到咁仔細,就允許我講個約數),所以唔需要太擔心,最緊要做好自己。
啱啊,人人唔同,如果我返工適應唔到,都會轉工,更何況小朋友讀書,家長更加要平時多關心和適當處理。

男仔。下週就要交留位費了,請問這兩個offer應該選哪一個?

1. 喜歡救恩的教學模式,但是看起來蘇浙升學B ...

救恩啲功課,家長參與度好高,你要諗吓自己(家長本身)是否適合先

另一間就唔清楚啊!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊