用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小西灣漢華中學(小學部)用家
發新帖回覆
go

請教小西灣漢華中學(小學部)用家 [複製鏈接]

想多了解一下呢間學校,我見冇乜人講呢間學校,剛搬來小西灣見到呢間學校全要係英語同普通話,校舍都算足夠. 唔知有冇用家可以比啲意見. 謝謝
   1    0    0    0

揀呢間,要預左升中大部分要升 b2 漢華中學

eit2003 發表於 23-11-5 10:57
揀呢間,要預左升中大部分要升 b2 漢華中學

但係六年嘅小學生活係英語同普通話環境下讀書,唔係個底都應該幾好嗎?另外,知唔知道校風如何 ? 多謝你回覆!

翻學好開心,開心過幼稚園,學風好好。但學術絕不是外界想像咁簡單,中英都唔淺,小一開學兩個月就開始閱讀理解,都要一定詞彙量先搞得掂。老師好有交待,會真心關顧小朋友內心需要,小朋友做得好就會俾獎勵分俾小朋友,夠分就換券去玩具圖書館玩。好多活動,教育資源好好,普通話英文口語都有大進步,關鍵係學費好平。至於成績,如果小朋友係資質一般,學起來都無咁大壓力,因為考試唔多,小一上學期無默書,少抄寫。如果小朋友係自律,好學個種,因為學校少功課,反而多咗時間自學睇書做運動,係一間開心學校無乜壓力但成績好,個種快樂(emoji)。至於中學,叻個批多數外闖出去其他band 1.如果住附近,唔想谷,又唔想去其他區,除咗港同應該無第二間好得過。留係漢華中學都有叻仔女,考到三大大有人在,可能因為情懷,校隊留底自己中學。

heidya    發表於 6 天前

好詳細,唔該晒你(emoji)(emoji). 你小朋友而家讀緊幾年級呀?

回覆 sasa818 的帖子

小幾唔講了,唔想自爆,住附近。基本上同學翻學開心,家長滿意,無伏。

明白 (emoji)(emoji)‍♀️

WingFung2 發表於 23-11-8 14:10
翻學好開心,開心過幼稚園,學風好好。但學術絕不是外界想像咁簡單,中英都唔淺,小一開學兩個月就開始閱讀 ...

多謝你分享   我今日收到offer     我都好鐘意呢間學校 希望小朋友出年讀得開心  

翻學好開心,開心過幼稚園,學風好好。但學術絕不是外界想像咁簡單,中英都唔淺,小一開學兩個月就開始閱讀 ...

請問你知唔知有沒有校車去將軍澳?

Emmaemmama 發表於 23-11-17 12:30
請問你知唔知有沒有校車去將軍澳?

有呀 我之前有影底 send比你

請問知唔知下年whatsapp gp?thx

sasa818 發表於 23-11-5 01:48
想多了解一下呢間學校,我見冇乜人講呢間學校,剛搬來小西灣見到呢間學校全要係英語同普通話,校舍都算足夠 ...

校風好,因為每級只有90人,同學與同學之間一定會認識,雖然話英普,只係當天活動見到老師才運用,佢哋小息都會廣東話。初小會很開心,無記錯的話逢星期三是少功課日。高小就會比較多功課做,每個學期也要做各2份常識和science專題報告。學生由初小開始已需要學習小組討論,已經勝在不怕醜,訓練出「很多嘢講」。揀漢小不一定直升中學部,只要很努力,一定可以向外闖,所以很多第一輪自行已有著落。這是我過去6年經驗。
你在7月時,分班後,會由有兄姊在校家長開what’s app group 比小一新生家長,另外也有e class 的班group。

剛過氣用家...(因為小朋友已畢業)
呢6年小朋友讀得好開心,我無聽過小朋友話唔想返學, 只有聽佢話終於可以返學, 老師對小朋友好關愛,
漢華學生都純撲同埋讀書風氣好 (至少我見我小朋友嗰班係咁), 或者學術未必及得上出面啲一線小學. 但見好多漢華小朋友都讀得開心同有自信.呢啲唔係間間學校做到
基本上預7成(大約4x)係上漢中...但呢班小朋友主要會入返漢中全英或半英班, 另外3成 (大約3x)會外闖B1, B2  
好似上年咁, 絕大部份外闖嘅B1B2小朋友喺自行同直資私中已經收咗, 最後好似得兩個B1學生要去大抽獎入, 甚至到扣門時期亦有人扣入英華女, 証明漢小小朋友嘅面試能力絕對唔失禮, 就算B2一樣外闖成功

性價比高,星期六有各類校隊Cambridge 英文,一年只俾$1400,外邊一個月都唔止呢個數

星期五有一生一體藝,學費包埋

小一開始用iPad,減少書包重量

論語課程講孝道

回覆 仲淹范 的帖子

最特別係漢小的科學係用英文教,為初中全英打好底子,所以上到英中時很快可以適應全英的環境。我當初選漢小亦是看中這點。至於升中方面,雖然有4x人升漢中,但漢中亦有開英文班,而且校風纯樸,注重體育,這亦是為何有這麽多漢小的學生寧願俾錢直升漢中,亦不選外校兔費的B2, B3 的學校。
如果成續好的學生,在自行階段基本上已有官津或直資的offer, 而且許多仲係名校。這是因為,小朋友在六年裏已打好英文,普通話的底,在面試時,即使係全英對答,亦無難度。
我的小朋友在家亦會用英語同同學溝通,所漢小學生的英文底子真的好好。
我是用家,小朋友在這六年的小學生活裹,見他有很大轉變,由怕醜,變得越來越有自信。證明我當初選這校是正確的決定。

Onondog 發表於 24-4-16 21:59
回覆 仲淹范 的帖子

最特別係漢小的科學係用英文教,為初中全英打好底子,所以上到英中時很快可以適應全英 ...

看到你的名字,原來也是同小學、同中學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊