用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附offer要有特異功能?
樓主: cheri715
go

福附offer要有特異功能? [複製鏈接]

Emily2537 發表於 23-11-13 08:32
好似經常見到你為福小唱讚歌。尼個我都理解,你覺得福小好,我無異議。個人有個人看法,福小話晒都算是熱 ...

一有唔啱聽就話人hater,咁似而家d乜粉物粉作風

回覆 Emily2537 的帖子

有同感,根本冇興趣報名

ashash123 發表於 23-11-7 16:23
回覆 cheri715 的帖子

呢間好難入㗎咩?

難入架都。。。。。 我地waiting T. T ja.鐘意學校嘅校風品得行先, 而且著重英文語文能力, 上年有朋友好喜歡。好想入但最後都入唔到

"知咩料係咩意思?你可以去問一下你們的校長,問學校是否會逼走d學生,不論低年級高年級,都是暑假放假前不到一個禮拜通知?根本不理學生可以去邊?我都明白如果覺得學生不適合尼間學校,無謂勉強,但是很少有學校會做咁絕?"

是真的嗎?  真的咁絕情嗎?

我自己有2nd in 都無去,因聽完校長講解後,發現同我理念好唔同。不過無他的,大把學校,鐘意就讀lu,最緊要岩小朋友,岩屋企,每個家長要的同取捨的都不同。

福小應該唔難入,自問小朋友唔係叻嗰批,都有福小offer,仲要係第一批收嗰種,我都好想小朋友入讀嘅,可惜路程太遠,講到語境,間間英文小學語境都好好㗎,所以學校熱門,應該無關語境事掛。

Emily2537 發表於 23-11-13 08:18
語境,又是一個迷思。最大的宣傳點是英文班主任,係,小一小二是有一個外籍班主任,上到小三就沒有了。而且,真的是多net就英文好?福小絕大部分學生直上福中,看看福中的英文dse成績如何?
相反很多中文小學的學生英文成績不會比福小差,不少甚至應該更好。所以不要用net數量去判斷一個學校的英文水平。

英文程度, 可以憑自己去憶測, 就是把他們初小語境及學校教育方法效果壓低, 並且相信自己子女配合到傳統教育方法.   

自己子女真的可以一份份的生字念熟, 每日子女好乖咁日日閱讀, 每星期自動自覺去寫文章, 同學們可以互相分享英文書籍, 甚至看電視, 打機都是用英文為媒界, 去溝通, 主動去找英文的課外書學習?

一間在學校開放日, 派出40-50個小二至小三學生做攤位活動, 輕輕鬆鬆能夠用英/普去表達, 對答講笑, 這是假不了.

英文可以有很多學習方法都可以成功, 但自己仔女屬於邊類型, 這是家長要押的一個注, 你甚麼原因 buy 及 唔buy, 想下初衷.

其實, 講返家長選校初衷, 就是想找靈活學習, 不單是依循課文, 就是在生活上可以活學活用, 喜愛學習, 願意與有溝同, 好好運用語文的能力, 為到將來在高等教育, 可以打好基礎, 不單是drill 試卷, 這是我當年參與很多學校簡介會, 好的學校都會提到如何有效教育到15-20年後的社會要求.

看外籍老師數量, 只是表面一層, 但是教學理念是什麼? 學校用什麼方法制度完成校學理念, 值得家長去思考.

呢個係成果, 不用被壓抑教育效果:

https://topick.hket.com/article/3576001/%E3%80%90%E8%8B%B1%E8%AA%9E%E6%95%99%E5%AD%B8%E3%80%91%E7%A6%8F%E9%99%842%E5%AD%B8%E7%94%9FICAS%E8%8B%B1%E8%AA%9E%E5%A5%AA%E6%9C%80%E9%AB%98%E6%A6%AE%E8%AD%BD%E7%8D%8E%E7%89%8C%20%20%E5%B0%8F%E5%9B%9B%E7%94%B7%E7%94%9F%E5%BE%9E%E6%9C%AA%E8%A3%9C%E7%BF%92%E8%8B%B1%E6%96%87%C2%A0

補充, 好的學校有很多, 但家長選擇時要客觀, 壓抑或放大一些因素, 都不應該.

Emily2537 發表於 23-11-13 08:18
個風格似個sales多d。去了解一下咩孝道文化,下跪禮之類。ok,fine,粉絲可以話幾好喔,中國傳統文化啊。 ...

在EK 另一個討論區, 有關大學迎新營大學生的那種....這是生活方式, 是現代人應有的態度, 是人生方向...心態上有足夠能力去表達自己取態, 表達可以say no....?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3878432&fromuid=3411624

什麼原因?  這是家教問題, 與學校無關罷?!  那麼你便好有信心10年後你的子女比他們性格好罷!

我可能是outdated, 但一個人在性格上, 應該走不開 "仁義禮智信忠孝廉恥勇" 罷.

這可以不關中國文化, 但當你認為這是有關中國文化, outdated 晒, 就避而不談, 認為是做show,. 這個等著瞧罷....

我只是認為小學不培養一套人生性格, 反而去依序媒體風向, 這些都會變, 變到今時今日, 你看美國說的一套, 做的一套...爛...最後利益行先...他們的根在那裡?  

物以類聚, 我對以上的大學生失望, 不管讀書幾叻, 但是失人格, 失朋友, 失自己天下!

學校願意帶出意思, 不是做show, 只是你不重視, 那你教育自己子女的是什麼?

kl2010 發表於 23-11-13 17:12

"知咩料係咩意思?你可以去問一下你們的校長,問學校是否會逼走d學生,不論低年級 ...
係,就係咁絕情

加樂爹 發表於 23-11-14 10:26
英文程度, 可以憑自己去憶測, 就是把他們初小語境及學校教育方法效果壓低, 並且相信自己子女配合到傳統教 ...
一間在學校開放日, 派出40-50個小二至小三學生做攤位活動, 輕輕鬆鬆能夠用英/普去表達, 對答講笑, 這是假不了

其實尼個不少學校都做到⋯⋯

加樂爹 發表於 23-11-14 11:06
在EK 另一個討論區, 有關大學迎新營大學生的那種....這是生活方式, 是現代人應有的態度, 是人生方向...心 ...

我覺得你講得好似離題太遠。我是不贊成搞下跪做show尼一套,並沒有說不重視小朋友品德教育。你既然鍾意,係你的自由,也可以繼續用。我對小朋友的教育唔勞你操心了,我們溝通良好,親子關係緊密,我唔係威權式,都唔係縱容式,so far so good。

回覆樓主:

點都好,中意就中意,吾中意咪吾中意,大家無需要說服對方認同自己觀點,吾中意可以吾報,但吾知點解又有好多人吾中意又報又話收咗但又吾讀,浪費大家時間,令到一啲想讀既同學仔無得讀, 你話大家見十間八間,其中有幾間 offer 要取捨就大家白明,但擺明車馬我討厭你間學校但又去考之後收你但又吾讀,呢點就好費解。 呢間學校個名係話你知佢係乜嘢背景,人哋開宗明義從無鬼鬼祟祟,亦都講明你知中意就嚟,吾中意就另一邊出口走就得,但梗係有啲人見到呢啲學校名就心吾舒服 。

又講到跪吾跪呢個問題,就好似有啲人覺得跪自己父母係好大問題,但跪街外人求人罷工罷課就係聖人一樣,完完全全係睇你自己本身係乜嘢人之麻,如果你自己本身有立場有角度既話,人哋呼吸都係錯架。

回覆 jerrytko 的帖子

講得好好呀,唔鍾意又報考?既然明知收左都唔會讀又去考?而且冇係入面讀過又話英語境名過於實?我是用家,事實上,在放學時間可以去學校附近睇下,同學們大部份用英語交談,很流利,小兒只是小一,學校去秋季親旅行,我見到不同班級的同學也是用英語交談。

Emily2537 發表於 23-11-14 15:48
一間在學校開放日, 派出40-50個小二至小三學生做攤位活動, 輕輕鬆鬆能夠用英/普去表達, 對答講笑, 這是假不 ...

感覺你認為教得好英文, 有幾難, 好輕鬆者, 又或者係刻意輕視.

小學生中文, 英文都可以讀好, 家長煩小好多野!

如果唔係, 家長洗物找龍校去讀?!

oskmshbo 發表於 23-11-14 17:57

講得好好呀,唔鍾意又報考?既然明知收左都唔會讀又去考?而且冇係入面讀過又話英語 ...

尼間學校我好了解,不一定係我自己小朋友係裡面讀。報考收了又放棄,應該正合你們的心意至岩,多了機會俾人,唔明點解你d話其他想入的人少了機會?
既然你們咁重視英文,都應該關心下福中dse英文成績,英文4級以上百分比都唔敢放出來。

加樂爹 發表於 23-11-14 18:47
感覺你認為教得好英文, 有幾難, 好輕鬆者, 又或者係刻意輕視.

小學生中文, 英文都可以讀好, 家長煩小好多 ...
我沒有說容易,只是說你講的開放日之類表現,不少學校也可以做到。

Emily2537 發表於 23-11-14 19:16
尼間學校我好了解,不一定係我自己小朋友係裡面讀。報考收了又放棄,應該正合你們的心意至岩,多了機會俾 ...

你意思係你好吾中意間學校,然後去考間學校,跟著學校俾 offer 然後你 reject ,結論係其他人入讀既機會多咗??
我又吾係好了解間學校,不過學校俾一個 offer ,即係佢要放另一個學生落 waiting ,然後另一個本來落waiting 既同學仔收 reject ,呢一個就係你所講其他人機會大咗?

即係本來我係基督教徒,然後無厘頭去考間彿教學校,但間彿教學校我係一直都好吾中意既,然後佢收咗我,跟著我 reject ,跟著我不斷上網話間學校點吾好,但其他考既人應該中意我呢個舉動,因為其他人入讀既機會大咗!!!

然後間學校小二至小五有幾十個同學可以用流利英文作介紹,但其他家長都無需要咁而欣賞間學校,因為其他學校啲學生都做到,及最重要係學校無公布佢DSE 英文成績。

請問閣下係咪咁意思?

又長知識,係EK 原來咁多臥虎藏龍既家長,呢啲思想既切入點真係嘆為觀止!

不過我家小朋友收 waiting ,我都好希望承你貴言其他人入讀既機會大咗。

jerrytko 發表於 23-11-14 21:06
你意思係你好吾中意間學校,然後去考間學校,跟著學校俾 offer 然後你 reject ,結論係其他人入讀既機會多 ...

“但吾知點解又有好多人吾中意又報又話收咗但又吾讀,浪費大家時間,令到一啲想讀既同學仔無得讀。”

以上是你自己所講,話令到想讀的人無得讀,但實際上放棄了又唔占學位,有咩影響?我是闡述尼個事實啫。

我冇話我一直唔鍾意啊,講真果時都係大包圍心態去報考,看到的都係表面。只是後來了解更多,所以将我知道的讲出来而已。

小二至小五幾十個學生,即係一個年級十名左右,福小一個年級5個班,大概一班2人。一個過得去的學校,一個年級搵十名可以在開放日用英文流利介紹,又有幾難?

福中英文成績是弱勢,又係事實,要正視尼個問題好難嗎?

同埋其實上面尼d不是我的重點。有d野,不只是看上限,更要看處理事情的底線。都係果句,有事情發生的時候,他朝君體也相同。

其實好多人都係大包圍考,未了解學校就考左先的人真係大把,考完再了解再唸要唔要offer 的,所以能做的係只有努力裝備小朋友,增加佢有offer 的機會。所以又唔可以話人你唔讀就唔好去考啦甘,唔通人地小朋友叻,考到offer ,多個選擇又唔得咩?其實個個都手執幾個offer 基本上,只要唔好hold 住唔放我覺得無咩問題,有D 真係hold 到7,8月,甚至9月仲返2間個D 先叫過份lo 我覺得。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊