用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私立小學 VS 九龍真光
發新帖回覆
go

聖心私立小學 VS 九龍真光 [複製鏈接]

想問聖心私立小學好定九龍真光好?

1. Band 幾?
2. 真龍假龍?
3. 升中如何?
4. 有用家分享嗎?

謝謝大家。
   0    0    0    0

聖私升中應該係絕對優勝

回覆樓主:

如果講升中 同banding 聖心絕對好過九真.

當日插班我都係呢兩間揀一間,但我揀九真,因為我住九龍區,唔想過海返學咁辛苦. 同埋我地係基督徒,所以最後想去基督教學校.

但如果論名氣,學校規模等等,聖心更勝一籌

回覆樓主:

我也想了解下。我聖心offer ,九真waiting。

neversaytoolate 發表於 23-11-7 16:10

1. Band 幾?

你小朋友男定女

snakesnake2013 發表於 23-11-7 16:19
如果講升中 同banding 聖心絕對好過九真.

當日插班我都係呢兩間揀一間,但我揀九真,因為我住九龍區,唔想 ...

我也是過海聖心私,我仲遠,但我返工可自己帶,屋企附近有巴士出中環咁。當然放學就要靠姐姐。

一個半日,一個全日(有保姆車),如果九真真係call 到我,可能都會考慮返九龍區的九真。

不過二間都谷,最重要你女讀得開心就得。我其實係想要間谷得來但不會令小朋友討厭上學的學校。好似好高要求咁。

northernstar123 發表於 23-11-7 21:49
你小朋友男定女

聖心私收男仔?

LITLITPIG 發表於 23-11-12 01:29
聖心私收男仔?

傻咗。唔收><

neversaytoolate 發表於 23-11-7 16:10

1. Band 幾?

聖心私2023年100%升B1英中

聖心私2023年升中派位
--------------------------------------------------------
官津本區+他區

B1直中 0+46=46 (54.8%)
B1其他 13+8=21 (25.0%)
--------------------------------------------------------
B1官津 13+54=67 (79.8%)
B1直資 17 (20.2%)
B1英中 84 (100%)
其他 0
總數 84 (100%)

B1官津 13+54=67 (79.8%)
直中 SHCC 46 (54.8%)
本區 英華女 9 聖提女 4
HK2 MSS(女) 2 SPSS(女) 4 SFCC(女) 1
KL1 SMCC(女) 1

B1直資 17 (20.2%)
HK1 SPCC 2
HK2 SPCS(女) 5
HK4 港同 5 赤提 1
KL1 DGS(女) 2
KL3 協恩(女) 1
KL4 德望(女) 1

https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊