用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私 定 軒銅好?
發新帖回覆
go

聖心私 定 軒銅好? [複製鏈接]

剛剛收到聖心私offer, 另外有軒銅位
想請問大家覺得女仔讀聖心私好,定軒銅好?
   0    0    0    0

hkviduka 發表於 23-11-9 11:27
...
有錢的一定私啦,又有中學。軒銅好少女仔的,最後捱完6年又係入返聖心level 中學,甘無須搞甘多了。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-9 11:38
有錢的一定私啦,又有中學。軒銅好少女仔的,最後捱完6年又係入返聖心level 中學,甘無須搞甘多了。 ...

請問聖心level中學指邊啲?

回覆 csc1016 的帖子

嘉諾撒聖心書院,

回覆樓主:

如果女仔,我會揀聖心。
軒銅冇直屬中學,要好top 才有good offer. 相對壓力大d。

csc1016 發表於 23-11-9 11:40
請問聖心level中學指邊啲?
12校網得3間女校,而且都有直屬小學,所以中學位唔算太多。st paul and sfcc 同聖心唔差得遠,甘除非你想搏抽marymoll,但你要搏足6年再要有運氣。聖心如果小朋友到時讀得一般,band 2 都可以直升返聖心書院,如果到時叻,又可搏抽女英華,女英華是無直屬小學的,相位學位會多d。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-9 14:55
12校網得3間女校,而且都有直屬小學,所以中學位唔算太多。st paul and sfcc 同聖心唔差得遠,甘除非你想搏 ...

如果軒銅,BPS、St Paul 同YWGS要考到咩成績才入到?

csc1016 發表於 23-11-9 14:59
如果軒銅,BPS、St Paul 同YWGS要考到咩成績才入到?
Bps 有聯繫,你可以睇下對上幾年幾多人入到,睇下考級幾多有機會入到。st paul 就band 1 生可試下抽入,wygs 11校網,你要自行考入。你上面個3間都唔同校網,你要唸自己想入邊間。

回覆樓主:

軒銅要戰鬥格6年爭上遊。聖心無呢種壓力可直升,但學校都嚴格的。

睇下有無siblings 跟尾,無就女校。

正常黎講會揀聖心
聖心如果你跟得上,六年後基本上唔使擔心

回覆樓主:

經濟冇問題梗係聖心喇,唔洗憂心升中會開心好多,壓力小啲

...

聖心私2023年100%升B1英中

聖心私2023年升中派位
--------------------------------------------------------
官津本區+他區

B1直中 0+46=46 (54.8%)
B1其他 13+8=21 (25.0%)
--------------------------------------------------------
B1官津 13+54=67 (79.8%)
B1直資 17 (20.2%)
B1英中 84 (100%)
其他 0
總數 84 (100%)

B1官津 13+54=67 (79.8%)
直中 SHCC 46 (54.8%)
本區 英華女 9 聖提女 4
HK2 MSS(女) 2 SPSS(女) 4 SFCC(女) 1
KL1 SMCC(女) 1

B1直資 17 (20.2%)
HK1 SPCC 2
HK2 SPCS(女) 5
HK4 港同 5 赤提 1
KL1 DGS(女) 2
KL3 協恩(女) 1
KL4 德望(女) 1

https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76

catf2    發表於 23-11-10 17:16

Poyau 發表於 23-11-10 13:01
聖心私2023年100%升B1英中

聖心私2023年升中派位

咁又真係好靚嘅

...

聖私 和 軒銅,聖私係高一班~

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-9 14:55
12校網得3間女校,而且都有直屬小學,所以中學位唔算太多。st paul and sfcc 同聖心唔差得遠,甘除非你想搏 ...

12網可以抽Maryknoll? ~

mcl233 發表於 23-11-10 21:41
12網可以抽Maryknoll? ~
Marymount, 打錯😂

...

論課程深淺,聖心比軒銅好,始終私小

論升中保障,聖心比軒銅好少少,因直屬 vs 聯繫

論輕鬆,軒銅比聖心鬆,官校唔可以過深

我會揀聖私,因進可攻退可守

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-9 15:39
Bps 有聯繫,你可以睇下對上幾年幾多人入到,睇下考級幾多有機會入到。st paul 就band 1 生可試下抽入,wyg ...

如果冇細佬跟尾,真係應該選擇聖私。
同大家想法一樣,盡可攻退可守。
如果想升WYGS,聽聞要求要有4條A — 中英數同埋操行

PTL_L 發表於 23-11-10 22:34
論課程深淺,聖心比軒銅好,始終私小

論升中保障,聖心比軒銅好少少,因直屬 vs 聯繫

聖心津?

csc1016 發表於 23-11-13 10:40
聖心津?
聖私外闖能力比聖津高,如-唔需要考慮經濟,
-你同小朋友有信心應付到私小較深嘅課程,
-同願意接受有機會要好努力先跟到上或都有機會跟唔上而要搵外人幫忙的話

我會揀聖私。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊