用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港真光小學出左offer
go

香港真光小學出左offer [複製鏈接]

真幼生出左offer ,但呢間升中又無保障,大家點睇?呢間學費又有加無減,今年小一仲有五班,有年仲誇成六班。唉,雞肋位,唯一優勢係12區…升中都係聯繫位25%..但果25%到底點計出黎?band 1生又佔幾多?師資好似都係好普通,好似有d都無乜愛心。成日話happy school ,係咪真係咁happy?st.Francis 定佢好呀?不過點睇都好似真光唔抵讀,升中真係超擔心…
   0    0    0    0

值唔值得放棄這間offer去抽Marymount 或者st Paul cat ?

係咪accept 左offer 就無得抽?

curr2000 發表於 23-11-10 11:42
係咪accept 左offer 就無得抽?
係呀,無得抽

lfpop 發表於 23-11-10 11:35
值唔值得放棄這間offer去抽Marymount 或者st Paul cat ?
Marymount 難抽,st paul cat 直入,甘你可以唸下想讀真光定st paul cat。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-10 12:10
Marymount 難抽,st paul cat 直入,甘你可以唸下想讀真光定st paul cat。

但係今年所有津校都小左學額,仲會直入咩?

lfpop 發表於 23-11-10 12:26
但係今年所有津校都小左學額,仲會直入咩?

如果唔抽Marymount,應該都大機會的,當然每年情況都唔同,但%都高。但如果搏Marymount ,我唔sure,因為位少左。

live172000 發表於 23-11-10 03:07
真幼生出左offer ,但呢間升中又無保障,大家點睇?呢間學費又有加無減,今年小一仲有五班,有年仲誇成六班 ...

今年P1係12x人,分5班

以功課量,默書量來說,真光已相對happy

St Francis 係多功課多默書,

升中保障,只要係女仔,灣仔區已有保障

heidya    發表於 23-11-16 09:02

真幼生出左offer ,但呢間升中又無保障,大家點睇?呢間學費又有加無減,今年小一仲有五班,有年仲誇成六班 ...
我會take 真小offer再叩門,一來真小學術唔差,二來叩3女校時都有解釋點解唔係111(假設人地問),三來如讀真小成績理想,插班都唔可以,sfca應該插班唔算太難,當然考插班已存在一定難度。

真光历年都是得25班,一般是五個年級四班,一個年級五班。

現時因為小五小六減至三個班,所以小一先可以開到五個班。全港學生流失是大勢所趋,估計依届學生將來都會縮班。你估學校吸收插班生容易還是收小一生容易?

以真光今年升中為例,88個女生只有7-8人升唔到band1,其他入既band1中學基本上都是band1 B以上。即使當分母加多一個班,band1率都算高。

至於st.Francis,會否打算讀到尾,如果唔是,升中都係抽真光。

你有冇睇清楚人地升中成績?真小都叫冇保障、咁就去spcs ,聖堤女小吧

最弊近年佢有六班出現過,仲要36-38人一班。可以上到去真中既真係要考級頭60幾前。有個家長岩岩今年讀中一(好彩升到上去真中),佢話個女都係好boderline 升到(佢女考五十幾)…同埋係岩岩呢年小一先25人一班,有五班。都已經唔知佢今年會真正收幾多班。聯繫位都得25%,咁果屆六班有二百幾人個競爭就真係大壓力。唯有話今屆小一好彩係25人/班。

原來升中得咁小,真係唔多吸引。

live172000 發表於 23-11-11 15:27
最弊近年佢有六班出現過,仲要36-38人一班。可以上到去真中既真係要考級頭60幾前。有個家長岩岩今年讀中一 ...

坑真如維持小學部開24班
2024/25學年小一最少3班
最終收生開班數字還看多少人離校縮班

https://www.chsc.hk/psp2023/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=420

班級結構

2022/23學年
小一 班數: 6
小二 班數: 4
小三 班數: 4
小四 班數: 4
小五 班數: 3
小六 班數: 3
總數: 24

2023/24學年
小一 班數: 5
小二 班數: 6
小三 班數: 3
小四 班數: 3
小五 班數: 4
小六 班數: 3
總數: 24

heidya    發表於 23-11-16 09:03

坑真小2023年女生九成升B1英中
B1人數會隨升中人數按B1率增加
B1生升聯中會較難 影響B2生上移
同區女津為直中 B2生保障較佳

坑真小2023年升中派位
--------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1英中 64+6+9=79 (89.77%)
--------------------------------------------------------
官津 64+6=70 (79.55%)
聯中 坑真 58 [聯繫位 21^] (65.91%)
本區 SPSS(女) 3 SFCC(女) 2 聖鄧 1
HK1 英華女 2 聖提女 2
HK3 BPS(女) 1 張祝珊 1

直資 9 (10.23%)
HK1 SPCC 3
HK2 SPCS(女) 1
HK3 中華基金 1
HK4 港同 1 赤提 1
KL1 DGS(女) 1
NT8 優才 1

其他 1+6+0=7 (7.95%)
官津
本區 何東(女) 1
HK2 寶血(女) 1
HK4 鴨真(女) 4
NT8 甲子何玉清 1

名單上 65+12+9=86 (97.73%)
無公布 2 (2.27%)
女生 88人 (100%)

^ (學額132×(1-自行30%)-重讀8)×25%

https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

heidya    發表於 23-11-16 09:03

回覆樓主:

deleted

Poyau 發表於 23-11-13 08:28
坑真小2023年女生九成升B1英中
B1人數會隨升中人數按B1率增加
B1生升聯中會較難 影響B2生上移

如果小咗班果幾屆點計?會唔會容易咗?

Ah-food 發表於 23-11-14 14:17
如果小咗班果幾屆點計?會唔會容易咗?

應該照理係既

正常人數係易計,但最近有屆人數達200或再多些少,我真係唔知呢屆仲可以點計…但真中位一定唔夠呢屆。入得去讀都想有保障…

Jean1769 發表於 23-11-11 17:44
原來升中得咁小,真係唔多吸引。

喺灣仔區,保到b2已經夠係b1英中
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊