用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港真光小學出左offer
樓主: live172000
go

香港真光小學出左offer [複製鏈接]

live172000 發表於 23-11-11 15:27
最弊近年佢有六班出現過,仲要36-38人一班。可以上到去真中既真係要考級頭60幾前。有個家長岩岩今年讀中一 ...

抽完25%,仲有資格抽公海嗰75%

不如計下公海呢75%,會有乜邊啲真b1爭真中
3女校,大部份唔會抽真中
st jo, 天生就抽唔到
高主教,可能有ge,但佢地女仔數量有限
2軒,2間係男仔多少少,最勁嗰啲女仔乙一就衝BPS,
之後就係st james多啲真b1

雞肋位
真小絕對好, 12區/女仔已經保證, 2文3語唔差, 比起SF &CSHK已經好HAPPY 輕鬆 (個人接觸的經驗)

聯繫位都得25%.....都數字參考者
最終都靠自己讀書努力, 唔好比數字嚇親

heidya 發表於 23-11-16 09:08
雞肋位
真小絕對好, 12區/女仔已經保證, 2文3語唔差, 比起SF &CSHK已經好HAPPY 輕鬆 (個 ...

到入左間有85%保留位嘅直屬小學,
但原來只想外闖,連乙一都唔想填中學部
咁25%定85%都已經無乜大意義

gigiyyc 發表於 23-11-19 15:16
to choose the best to suit you

gigiyyc 發表於 23-11-19 15:16

入咗間85%直屬中學,相信冇人夠膽自行唔成功而乙一都唔填,咁耐我只聽過有朋友一心IS ,乙一唔填直屬中學,填另一間同區俾佢入到,但佢自己都唔清楚係自行後補定乙一入。

你提既「咁25%定85%都已經無乜大意義」係主動同被動問題,我手持85%,我可以選擇唔填,但一填機會率一定比25%大,相反,只有25%,就係我選擇咗,都未必入到!

其实真光除左21個聯系位,中學部一直以來會用一半自行位收自己小学部學生。最後仲會用埋叩門位收小學部學生。所以一直以來都會收返6-7成小學部學生。

PTL_L 發表於 23-11-20 15:13
入咗間85%直屬中學,相信冇人夠膽自行唔成功而乙一都唔填,咁耐我只聽過有朋友一心IS ,乙一唔填直屬中學, ...

咪就係我朋友講,直升又唔想,
唔直升又怕衰左

如果肯定自己灣仔區本區真b1,
女仔可以放手一搏

gigiyyc 發表於 23-11-20 19:11
唔直升又怕衰左
點解唔想直升?如果肯定band 1女,一定揀升上去啦。

PTL_L 發表於 23-11-20 19:44

灣仔區啲女,真b1乙一必中咁滯
所以先咁煩

gigiyyc 發表於 23-11-20 21:38
灣仔區啲女,真b1乙一必中咁滯
所以先咁煩

除非好唔鍾意坑真中啫,否則都唔會唔揀乙一啦,正正常常都想同同學一齊升上,所以好想知點解你朋友會仲覺得煩呀?

PTL_L 發表於 23-11-20 19:44

如果係一間直小,但唔想直升
就係揀乙一等於一個雞肋

贊成,其實真小有約65%人直升,有total 85%人升真光或更好的中學(DGS SPCC 英華 庇理羅士),剩返嗰啲升得還可以(寶血,真光女書院)

雖然話有一年有六班,但其實移民同轉校都走好多,到六年班應該剩返唔會多過四班。

真光小學相對輕鬆,只要成績唔太差都有中學保證,真係happy School.

回覆樓主:

升中有沒有保證的問題,上面好多人都已經答了,我亦不熟悉學制(但根據以往幾年的數據就是85-90%去真光或更好的)

Happy School的問題,學校功課相對少,每日每科一份左右。

測考方面,教什麼考什麼,只要有讀便不會太低分。而且只要小朋友有C(70?)或以上的成績,證明你大致吸收到老師教的東西,老師是不會煩你的。但如果小朋友成績到D(60左右)老師都會提醒一下。

另外每次長假期之後都不會有測驗考試。

至於抵唔抵讀,真是每個人的諗法都不同,坑真要俾學費,如果心繫其他更有名氣的津校,可能就唔扺了。如果叫得真光做雞肋又唔想直升,與其到中學計成績去大抽獎,不如小學全靠運氣去抽其他名津應該會容易啲。灣仔校網好多選擇,如上面所講聖保祿 St Francis 有20分應該是直入。

今年升坑小,收幾多外校生?

gigiyyc 發表於 23-11-20 19:11
唔直升又怕衰左

我覺得冇咩好煩:

如果是真小升中,band1生要博高一級既話,可以報外校直資,自一自二亦报外校。但如果都冇offer既話,證明實力都唔是好强,乙一應該填真中了,中學同小學教學上會較銜接,亦較多朋友。真光band1生(排名幾前都好)乙一绝大部分都是填返真光。

相反,睇人哋學校DSE成績好,以為有咩特別既教學方法,靠抽入入到外面學校又要重新適應,到時過到去成績麻麻,入唔到精英班,選科又麻煩,排名後50%極大機會升唔到三大,倒不如倒係舒適區。

gigiyyc 發表於 23-11-14 18:07
抽完25%,仲有資格抽公海嗰75%

不如計下公海呢75%,會有乜邊啲真b1爭真中

抽完果25%,你當坑真小1仔已經全部埋晒位?佢班2仔點算?~

回覆樓主:

唔知又係度老作,坑真小生歷年都外闖人數唔少,呢班多數係前列生,坑真呢啲水平,坑小生會考慮外闖會可以去边到,強校未必會收,同級為乜要走。呢啲就係直聯生既死結。宜自行分析,勿盲信啲作家分析~

回覆樓主:

真光話晒都是私校,水平同三私一直差唔多,入band1中學率亦都差唔多。

真光既band2學生考band1直資,留係本區派位,又或者叩門,最後大部分都係入到band1學校,每年派位結果已經反應左。

真是服咗有啲人唔熟人哋學校,連派位結果都唔睇就係到亂噏廿四。

作家 ~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
真光band1生(排名幾前都好)乙一绝大部分都是填返真光
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊