用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學
go

九龍灣聖若瑟英文小學   [複製鏈接]

請問有冇人知去觀塘校車車費大約約多,同埋學校會有咩雜費
   2    0    0    1

回覆樓主:

2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/餐,每年一次書薄美勞什費~$1500。我仔現時P.6

lovetea1314 發表於 23-11-15 00:32
2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/ ...

介唔介意分享下呢幾年對學校嘅感想,例如學術上?英文係唔係真係咁好?升中上成績如何。

收到今年小一offer,想知多少少,謝謝

lovetea1314 發表於 23-11-15 00:32
2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/ ...
請問自選係一個月定一個學期?

babyjjj 發表於 23-11-15 01:28
介唔介意分享下呢幾年對學校嘅感想,例如學術上?英文係唔係真係咁好?升中上成績如何。

收到今年小一off ...
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英文很好,我阿仔能夠講到一口流利的英語,英文電視或電影,全部聽得明白(無須看字幕),在校期間,他很自然與同學以英語交談,在沒有準備的情況下,考劍橋英語試都能考到Pass With A。但是阿仔中文比較弱。

我想問下你上課時間?係咪多興趣班?

band 1大概幾%?

cherrieshum 發表於 23-11-15 11:36
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英 ...
本身仔仔幼稚園的時候,英文都係唔錯?因為我怕我仔跟唔上,謝謝分享

littlemaco 發表於 23-11-15 12:36
band 1大概幾%?

SJACPS SSPA Result 2021/2023
--------------------------------------------------------
SJACS 27.5%
EMI 66.7%
CMI 5.8%
--------------------------------------------------------
Total 100%

https://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_2223.pdf

littlemaco 發表於 23-11-15 12:36
band 1大概幾%?

我不知道,估計23年是超過80%

Kathying416 發表於 23-11-15 15:16
本身仔仔幼稚園的時候,英文都係唔錯?因為我怕我仔跟唔上,謝謝分享
阿仔同學也有很多並非出自英文幼稚園,但也是跟得上的,毋須擔心!

cherrieshum 發表於 23-11-16 07:29
阿仔同學也有很多並非出自英文幼稚園,但也是跟得上的,毋須擔心!

請問多唔多人中途插其他學校?thanks

chanki483 發表於 23-11-16 09:06
請問多唔多人中途插其他學校?thanks

多呀!但不是很多。

cherrieshum 發表於 23-11-16 12:27
多呀!但不是很多。

請問會係幾年級轉校?同埋會轉咩學校為主呢?多謝抽空解答

chanki483 發表於 23-11-16 14:30
不清楚,應該是成績名列前茅的學生,之前認識的去了DBS。

chanki483 發表於 23-11-16 14:30

St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯,校長又冇禮貌對家長,
有事投訴校長叫家長轉校,落雨又唔俾家長入學校接送,你認為校長關心小朋友嗎?簡直差到不得了。好多科目都家長教同跟,考試前幾日仲教緊書同趕功課,温習時間都冇。所以轉校唔少,因為學校冇愛心,學術又唔掂。

cherrieshum 發表於 23-11-16 16:07
不清楚,應該是成績名列前茅的學生,之前認識的去了DBS。

有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手,專注在兒子新的學校上。但是偏偏死咬不放!!!我替學校感到悲哀!!!只要是有家長講少少聖若瑟的好處,那家長就認為留言是打手,真無知!!!如果聖若瑟學移成績不好,為何有那麼多學生入到英中呢?

cherrieshum 發表於 23-11-16 18:41
有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手, ...

簡介會見到校長好似幾nice,自己一個講足全場,都算有誠意。

siucheng2000 發表於 23-11-16 16:37
St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯 ...

請問你仔仔轉咗去邊呀?

幾多% 升上原本中學? band 2C 嗎 中學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊