用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學
樓主: rithue
go

九龍灣聖若瑟英文小學   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 23-11-16 18:41
有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手, ...
每間學校都有好有唔好! 你覺得好,不等於我覺得好!!
你講學校好係你的事,不能夠阻止人講事實。你講到學校點好我亦冇質疑你。EK 有你呢啲家長也十分不辛,只可以係度讚揚,等其他EK家長以為真的好好,不知學校實況。EK不是一言堂,應該讓所有家長知道情況,不是只有讚賞。
你仔咪一樣離開左小學,你都係度發言,更可況你仔已經中一,低小你清楚嗎?不清楚就不要在此講。
你其實咁大反應,我相信你肯定覺得我講事實,驚其他EK家長知。
請你尊重自己,因為EK有你這種家長,好多家長有不滿都不敢發言。
總之,你讚係你既事,好同唔好大家最清楚。

chanki483 發表於 23-11-16 19:19
請問你仔仔轉咗去邊呀?
PM 你

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:47
PM 你

我反而想知道咩事喎

Goodluck2022 發表於 23-11-16 19:23
幾多% 升上原本中學? band 2C 嗎 中學

#9 SJACPS 2023 SSPA 直中 27.5%

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:47
PM 你

我都想知發生咩事呀,因為收到Offer仲諗緊交唔交留位費

cherrieshum 發表於 23-11-15 11:36
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英 ...

想問呢間係12月定出年6月先會call waiting?

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:43
每間學校都有好有唔好! 你覺得好,不等於我覺得好!!
你講學校好係你的事,不能夠阻止人講事實。你講到學校 ...

想知x2

Juneli333 發表於 23-11-17 01:08
想知x2
pm你

siucheng2000 發表於 23-11-16 16:37
St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯 ...
請問係咩事?

回覆 Poyau 的帖子

80 % band 1 學生, 但有27.5 % 升一間band 2C 中學。
計錯數。

回覆 Goodluck2022 的帖子

80% + 27.5% = 107.5% 應該計錯了吧

Goodluck2022 發表於 23-11-17 08:27
回覆 Poyau 的帖子

80 % band 1 學生, 但有27.5 % 升一間band 2C 中學。

數字上 如 EMI 全B1 及 直中有半數B1
EMI 66.7% + 直中 27.5% × 50% = 80%
實際上 EMI 有無B2 而 直中收多少B1?

Goodluck2022 發表於 23-11-16 19:23
幾多% 升上原本中學? band 2C 嗎 中學

SJACS 2023年成績應有 B2B 水平

SJACS 2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 [·]
3322 [·] (+14.7%)
3222+44 >日校 24.1%
22+222 93.1%
本地大學學位取錄 44.5%

中文2+ 95.1%
英文2+ 98%
數學2+ 98%
--------------------------------------------------------
CEM2+ 97.0%
通識2+ 99%
主科2+ 97.5%

2023-2024 Plans & Reports
https://www.sjacs.edu.hk/n
php?&cid=37&wid=555&page=3

School Annual Report 2022-2023 (Teaching & Learning) (p.1-2)
https://www.sjacs.edu.hk/attachment/news/1696314603vNyWm.pdf

可唔可pm我? 我重1516俾唔俾留位費

回覆 siucheng2000 的帖子

考慮留位費中,想知咩事x3

matthewfXXX 發表於 23-11-17 14:12
回覆 siucheng2000 的帖子

考慮留位費中,想知咩事x3
pm 你

cherrieshum 發表於 23-11-16 18:41
有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手, ...

一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦呢?

我們畢業了的家長就慶幸阿仔有個愉快的童年。

cacathepanda 發表於 23-11-18 08:53
一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦 ...

那有一間學校唔谷,還天天有體育堂的?應該找不到。

唔谷那來成績?只是程度能否接受得到,家長能否接受得來,要家長自問,就不要只怪責學校。

其實預備考直私的,小朋友已經有一定程度,尤其是英文,starter程度已經有了,所以由小二教起就差不多,不要忘記,剛升小六已經是中學面試日子,機會是留給有準備的人。

從我的前人起,小一小二走十幾個人是經常的,向上走的多,當然也有因為讀唔掂的走,但不會多,始終是挑選過的。這2年移民潮,走的人更多。

男校因為沒有異性同學,所以玩得比較放肆,因此讀得開心。

要知道學校是學習的地方,不是托兒所,落差便不會太大。

cacathepanda 發表於 23-11-18 08:53
一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦 ...
係呀!真的渡過了一個既充實又愉快的小學生涯。有時仍有與家長出來聚會,都好自然,不約而同的讚揚小學。

恨學校的通常自己小朋友成績唔好!見過有個老師很好人,見個學生數學成績麻麻,老師話小息幫他補習,那個家長自尊心細,話老師[single out] 佢個囝,落佢囝面,要complain 個老師..........

不是發生在SJACS, 但大同小異。

相信SJACS是一間有要求而嚴謹的學校。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊