用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學
發新帖回覆
樓主: rithue
go

九龍灣聖若瑟英文小學   [複製鏈接]

我仔仍然在校就讀高小,讀咗幾年,感覺英文係程度高,好多同學都講得一口流利英語,暫時教過亞仔既老師都關心學生,老師亦有打電話同家長溝通,小一二年級因疫情關係都無點返學,老師只係zoom感覺生疏,但開始正常面授課後發現班主任好盡責,其他科目老師大多都教學熱誠,落雨係會唔俾送小朋友入校,雨唔太大校工老師都有擔遮護送小朋友,包括校長,如雨太大會請家長入室內操場接小朋友,另外我有個親身經歷,一次中午放學去附近麥當勞買杯咖啡,等緊既時候有位男士向我打招呼問好並主動自我介紹,原來係校長,大家閑談幾句,跟我分享剛去另一間學校攞獎,所以係麥當勞急趕吃午餐,稍後再有另一行程,我當時覺得校長有禮友善,因為佢本來是背向我面向玻璃坐的,沒有必要食緊午餐都行過來跟我打招呼。好感恩亞仔呢兩年遇上既班主任都好好,不斷鼓勵,建立自信,當然呢間學校亦係有不足,校舍較細,管教嚴,最近臨近考試課程的確教得急,幸好平時習慣預習,但家長要跟貼少少。

Juneli333 發表於 23-11-23 13:40
想問功課量多嗎?
我見佢2022-23 都有94percent 升到上英中,英文教得深?
平時功課正常,每日4-5份,正常2個鐘內可完成,主要以英文上課,會深少少,但小朋友都好快適應。

Juneli333 發表於 23-12-5 10:36
想問課外活動係星期五上堂時間上?如果想學游水要等小三?
每個年級都有不同活動,小三游水,小四哥爾夫球,星期五的活動是午飯後進行,放學時間不變。

Juneli333 發表於 23-11-29 21:24
咁就好啦:)考試係一年兩次嗎?
一年3個學期,考3次試
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊