用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求分享 考直私 心得同經驗
樓主: yi_116
go

求分享 考直私 心得同經驗   [複製鏈接]

邪惡木馬 發表於 23-11-15 23:03
真相係小朋友學術,行為未達標,
家庭方面亦不是學校的want。

正確。

可以好老實同大家講,直私係睇你讀咩幼稚園,名幼正常發揮,總有幾間直私收。去某搶手直資,簡介會直情用xH 學生相放上去個PowerPoint 度,擺明想收呢間學生。冇計,名幼生學術好,家庭都係揀過的,呢個好現實。

lot888 發表於 23-11-15 19:15
回覆 yi_116 的帖子

先唔好覺得抽獎有問題,有好多係打手制造出黎假像,佢哋要做大個餅,如直,私冇人報就 ...
我諗你同一個家長講, 你小朋友將會有你以上所講既一線官津offer, 我估大半家長都唔會再去玩直私, 唔會再去操面試班

但問題重點係抽獎純運氣, 我諗冇人會鍾意將自己小朋友既前途交俾"運氣"呢樣咁唔實在既元素上

回覆 hkhk8888 的帖子

can't agree more

JILL411 發表於 23-11-16 10:47

can't agree more
咁你小朋友最後係直私定抽獎?

聽聞12網乙1兩軒係必入, 如果唔想玩直私又想同時有D保障, 咁搬去12網亦未嘗唔係一個穩陣既做法

JILL411 發表於 23-11-16 11:14

我地呢個階段仲考緊,等全部直私出結果再考慮我小朋友算係受谷嘅類型,比較容易moti ...
哦原來係今年升小, 我以為你係講之前既事, 咁祝你有滿意既offer

多謝你 :)

我地係上年玩升小遊戲, 今年讀小一.
我地係得最基本既15分, 所以一開始, 已經係預左去考直私.

我地本身讀龍校幼稚園, 大部份可以直升, 但唔係一定, 所以報左好多間直私, 但當龍校收左小學, 就只揀越級挑戰既學校試下, 所以好多直私, 最後報左名或入左2面都冇再去.

因為龍校收左, 係唔可以玩大抽獎, 所以都冇參加到.

最後, 旺角男直龍/ 薄扶林男直龍/ 深水埗男直龍都有offer, 我會有少少睇法:

- 同意之前有家長講, 性格係好重要, 如果小朋友唔怕醜, 主動講野, 係面試中係有好處, 因為眼見有同學仔都係叻仔一名, 但因為慢熱, 有時好難係短時間發揮到出黎.

-小朋友鍾唔鍾意間學校都有影響, 我仔直頭講明, 鍾意既, 我會表現好D, 所以, 我係佢去考學校前, 會聽哂學校既簡介會, 同埋小朋友一齊睇, 上網睇學校既相/片, 甚至去下學校既open day 俾佢自己睇下.

-我地冇參加過任何面試班, 但K2開始, 有去學英文及數學. 所以對我而言, 唔係一定要參加面試班.

-我地有參加下一些數學比賽, 朗誦比賽, 但唔係攞最好成績, 考CERT. 就只係考左GAPSK.

-平時會同小朋友去唔同活動, 玩下唔同既野, 等佢可以睇多些不同既野, 多D課外知識.

-因為龍校對考小既support 係零, 所以我係去考試之前有爬EK, 睇下人地大致考乜野, 就前一兩日話俾亞仔知, 大概既程序, 等佢有少少心理準備.

-由小已經買好多不同種類既書俾佢, 鼓勵佢睇書, 也會伴讀, 一齊玩board game 之類, 一路鼓勵佢思考, 而佢自己都好鍾意睇書.

-我自己想佢有個保險, 所以幼稚園當時有KX, LX等offer, 我最後都揀左龍校, 起碼大機會有個唔錯既保險係度先.

-名校係唔係有優勢, 我唔知, 不過, 我見有N班既同學仔都係去左以上名幼, 佢地既support 係好多, 父母亦跟得好足, 但最後都未必有一線既offer, 所以我覺得唔係必然.

-有時面試既野都好難捉摸, 我地最後有呢D所謂一線/ 男神既offer, 但又點會估到有間將軍澳新派直資, 連一面都冇得見, 所以我地永遠唔會知道學校想要咩...

我聽到其他同學仔講, 上年CALL到8月都仲CALL緊, 包括深水埗男龍, 你地今年考生少左, 我估都仲有好多機會, 請不要放棄, 大家加油!

回覆 bbchuchu_siub 的帖子

爸爸係神校舊生,同N無做法唔同。

lsllsl 發表於 23-11-16 15:37

最重要果點都唔分享

bbchuchu_siub 發表於 23-11-16 13:22

咁最後係留番晌原校定出左去?

hkhk8888 發表於 23-11-16 16:30
咁最後係留番晌原校定出左去?

DB喎,除非有S神校唧,點會唔去

Jean1769 發表於 23-11-16 16:51
DB喎,除非有S神校唧,點會唔去
明白明白, 識人好過識字, 玩法又唔同晒

bbchuchu_siub 發表於 23-11-16 13:22

感謝詳細分享

我小朋友已高小,有少許分享:

1. 我不懂定義谷定唔谷;我小朋友讀所謂名幼,無外補學術,但我作為一個尚算知書識墨的阿媽有自己在家跟中文同教Phonics. 有上面試班….小朋友是慢熱型,我只有一個小朋友。上面試班是一個「求安心」的平安符咁。

2. Weekend 有活動,會去博物館;但不是個個禮拜都搞活動。我性本疏懶,而且要返工,Weekend要休息。且我家比較重視「留白」;讓小朋友呆在家無聊吓是重要的。

3. 閱讀很重要。閱讀很重要。閱讀很重要!小朋友喜歡閱讀,多數專注力好一點,也會坐得定一點。你用老師角度出發,大家都係打份工,再有愛心,你都會想班學生易教醒目又聽話,對不對?能收放自如當然最好;但兩害取其輕,能坐得定,會聽指令加俾反應。其實好重要。我小朋友很愛閱讀。我們一家人weekend在家是一人一書hea 過日子咁。零手遊。YouTube也只看益智頻道。

4. 留心目標小學的收生方針。男直當然想收話頭醒尾、數底好、反應快的。薄扶林男直就更想要收乖乖仔。不要錯誤以為標榜活動教學的一線直私就一定想收活潑外向的小朋友。入讀後,其實覺得咩類型都有;但總有一些共通點可以見到。搵身邊在讀朋友問一問會更清楚。

5. 最後,我見近年多間一線直私都在谷中文。我覺得幼稚園階段中文閱讀力強的小朋友會有著數。

以上,是一些可能比較「功利」、「目標為本」的分享。教養路長漫漫,但如有心儀目標,便不要一邊話人谷,一邊自己在家憂慮。好好取一個自己可接受的平衡點。朝目標努力,總好過自怨自艾,最後又後悔自己無盡力。(我覺得津小也是好的,不過我不喜歡把命運交在抽獎上,所以一早就決定努力直私)。

我自己以前好抗拒咁細個要補習;但現在回望,也會想如果當年努力搞中文,現在讀書可能會舒服啲。

利申:小朋友當年都有唔少offer, 但學術是「適齡程度」,而且不算是「最醒目」個班;入到自己心儀學校,但沒有大家公認的神校offer.

祝大家考小順利

樓上那位3男直都有offer, 小朋友一定好叻。
DB 舊生好似會過到1st in, 但2nd 去3rd 都會靠自己。
Final in 的確好多old boys, 同一時段6組人,有4組都係old boys, 戴哂DB 口罩同校呔去面試。

fmf903 發表於 23-11-16 22:45

樓上那位3男直都有offer, 小朋友一定好叻。

DB有關係人士係final round 加十分

hkhk8888 發表於 23-11-16 09:24
我諗你同一個家長講, 你小朋友將會有你以上所講既一線官津offer, 我估大半家長都唔會再去玩直私, 唔會再去 ...
Well said.

舊生係有10分 但唔係必入 我見有大哥讀緊都冇得入
另外 我想要讚賞小朋友既努力,我地拍片都好刺激好辛苦

還有,唔通我地係所有學校既舊生?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊