用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望真用家能俾意見,SFA 和 聖若瑟英文小學 ...
發新帖回覆
go

希望真用家能俾意見,SFA 和 聖若瑟英文小學 [複製鏈接]

小朋友 好動,記憶力不錯,但唔係坐得定。網上睇過資訊,都話SFA 比較谷,SJACPS 資訊較少!現時心大心細,希望有真用家俾啲意見🙏🏻
   0    0    0    0

hinson91 發表於 23-11-16 09:38
小朋友 好動,記憶力不錯,但唔係坐得定。網上睇過資訊,都話SFA 比較谷,SJACPS 資訊較少!現時心大心細, ...

我小朋友今年讀sfa小一,功課唔算多,但突擊測驗係多既,不過因為係突擊quiz,所以我哋都唔使點跟。如果本身學術有一定程度,唔會跟得太吃力,我自己小朋友中文較弱,我覺得中文係要花時間去跟,不過老師有愛心、同學間相處融洽,我仔讀得開心(emoji)

a23859829 發表於 23-11-16 11:04
我小朋友今年讀sfa小一,功課唔算多,但突擊測驗係多既,不過因為係突擊quiz,所以我哋都唔使點跟。如果本 ...
多謝你回覆呀!問多少少,學校語境有無要求學生係非課堂時間溝通盡量講英文/普通話?

hinson91 發表於 23-11-16 12:31
多謝你回覆呀!問多少少,學校語境有無要求學生係非課堂時間溝通盡量講英文/普通話? ...

我仔話冇,不過有同學係內地人同專講英文,所以我仔同佢地溝通就會轉普通話/ 英文。老師就主要講英文,除左中文、普通話老師。

回覆 a23859829 的帖子

Thanks !

hinson91 發表於 23-11-16 12:45
回覆 a23859829 的帖子

Thanks !

唔使客氣,有問題可以再問我(emoji) 希望你小朋友入到合適既小學,讀得開心。

回覆樓主:

都係谷,正常就SFA
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊