用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN 升小一
go

SEN 升小一 [複製鏈接]

真心灰............仔仔有ASD, 出年升小一, 考左5間私小, 冇一間收, 得2間係WAIT LIST, 其實仔仔係ASD 好難要佢在INTERVIEW 答問題, 我做佢媽媽問佢問題佢都會睇心情而答, 真心想搵D 啱佢讀的學校, 最緊要有愛心同耐性,不過香港的教育制度真係好難搵到肯要佢的學校.....................
   1    0    0    0

pear000 發表於 23-11-16 14:32
真心灰............仔仔有ASD, 出年升小一, 考左5間私小, 冇一間收, 得2間係WAIT LIST, 其實仔仔係ASD 好難 ...

津校會唔會多啲support?

真心灰............仔仔有ASD, 出年升小一, 考左5間私小, 冇一間收, 得2間係WAIT LIST, 其實仔仔係ASD 好難 ...
睇情況你小朋友直私有offer既機會不大, 直私亦都未必適合佢

你係邊個校網? 其實你應該了解下你個網有邊間係比較關愛, 有足夠SEN支援既學校

通常呢D學校都唔會係一線熱門學校, 放乙1應該冇問題的

唔一定要讀私校,睇番自己校網有冇D比較小班嘅學校去了解下啦

媽媽加油,考五間私小有兩間 waiting 已經好叻,如果好彩 到七八月有機會 call waiting 添。 不過最重要係學校有無對小朋友有無特殊支持,我諗呢個真係比較重要

我小朋友都係ASD呀,一樣好擔心,請問可以分享下邊兩間waiting list 嗎?waiting即係都有機會,加油呀

我3位小朋友都SEN, 大仔都谷谷三寶之一仲應付到, 二仔(有E位訓練)都考小一, 算不過不失, 但因有哥哥及大抽獎, 都唔太旁徨

但作為父母, 真係應該諗下, 有SEN係咪應該先對症下藥, 而唔係盲目追直私, 入到去一定讀得掂? 讀完出來係咪又一定prosper?

親子關係還是更重要, 學術方面, 趁黃金期處理, 做得好, 後期會追得快, 另學一門技術, 搵得可能更多

請問你考了哪5間私小?

pwhr 發表於 23-11-17 08:25
我3位小朋友都SEN, 大仔都谷谷三寶之一仲應付到, 二仔(有E位訓練)都考小一, 算不過不失, 但因有哥哥及大抽 ...
唔係想要追咩, 係想搵HAPPY SCHOOL 比佢, 我從來唔求分...........只怕傳統學校會太多功課同考試, 佢會應付唔到, 我搵的私校全部都係搵HAPPY 而唔多功課型, 我完全唔係搵D出名的私校, 而係搵D啱佢的

Emmaemmama 發表於 23-11-17 09:46
請問你考了哪5間私小?

我相信呢個吾係重點

pear000 發表於 23-11-17 10:27
唔係想要追咩, 係想搵HAPPY SCHOOL 比佢, 我從來唔求分...........只怕傳統學校會太多功課同考試, 佢會應付 ...

啱呀,但講真每個有SEN 小朋友都吾同,又好難話邊一間一定適合,就算有而家11 月都未必可以報到。順其自然啦,小朋友潛能係無限既,2 手準備揾定啲有SEN 支援既官校啦。

pear000 發表於 23-11-17 10:27
唔係想要追咩, 係想搵HAPPY SCHOOL 比佢, 我從來唔求分...........只怕傳統學校會太多功課同考試, 佢會應付 ...

有無報直資?
如果小朋友需要訓練,直資和官津有政府和辦學機構資助,免費訓練,覺得唔夠自己先加私人訓練

私校可能要自己出去搵私人訓練,視乎間私校畀幾多資源

回覆樓主:

我小朋友都係SEN, 好明顯係讀寫delayed, 津小有SEN 支援、但中文為主,功課多,好擔心佢有壓力…. 私小功課相對少d, 但私小無支援.. 所以頭痛中..

但我同自己講,既然阿仔唔可以學術行先,咁就快樂行先. 媽媽加油! 而家先11月,仲有時間慢慢揾!

不用太擔心,只要智力正常,SEN學生也可以有好成績,也同樣有前途。

俾啲正能量你,去年我囡ASD叩直私五收一,最後我們6月叩津校入左名校。最心義的一間。加油,未到最後一刻吾好放棄

我所知行內人講直資係可以申請政府資源但通常佢地唔會申請(話佢地拎funding係1 lot咁拎,唔會按SEN project 再拎,之類)
所以要想清楚SEN 係咪要追名校追學業…

資優其實都係SEN 一種
資優另計

回覆樓主:

我本身都有一個ASD小朋友,好明白大家的心情,感恩想當年有朋友介紹我去一間接納SEN的津校,小朋友由當初乜都唔合作,到後來好喜歡返學,由只看地圖,其他乜書都唔睇,到後來最愛睇自然、科學、歷史和偵探書,學校仲俾好多機會佢去有不同的嘗試,令佢現在open咗好多!佢現在已經係中學生了,仲自己考到band 1中學!

所以揀到一間適合的學校真係好重要,小學只是一個開始,仍有漫長的路要走,我自己覺得小學階段最緊要令佢地喜歡返學、學習同人相處!
學校名氣並唔重要,最緊要這間學校能幫助小朋友成長得更好!

希望大家搵到適合的學校!

其實你小朋友已經好叻!想當年我帶小朋友去面試,佢連課室門口都唔肯入,激到我之後係學校對面公園喊呀!但後來又諗,可能這間學校根本唔啱佢!講真,要面試的學校都係想揀啲醒醒目目的學生,佢哋根本唔想收SEN小朋友!

不過最令我估唔到嘅係我小朋友從細到大都好怕面試,但到小六時為了心儀的學校而去叩門面試,仲要俾佢成功,真係好似一個奇蹟咁!

所以不要氣餒!只是這幾間學校不懂欣賞你小朋友,不用為此而傷心!

MrsMu 發表於 23-11-24 23:42
我本身都有一個ASD小朋友,好明白大家的心情,感恩想當年有朋友介紹我去一間接納SEN的津校,小朋友由當初乜 ...
請問你小朋友細個果陣有咩徵狀

因為我小朋友都有少少類似情況, 想搵D類似case可以比較參考下

不用灰心
一定會搵到好學校
媽媽加油!!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊