用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs SFA vs 培僑書院
樓主: johnliu82
go

救恩 vs SFA vs 培僑書院 [複製鏈接]

beefu 發表於 23-11-27 11:39
每日2-3樣功課, 有時多1,2樣, 有啲係project唔係第二日交

英文默書開學以黎默左8次, 中文3次

唔傳统係咪唔洗一星期不斷默書甘,狂做練習等等

projectdicky 發表於 23-11-27 19:22
謝謝 想問學校對比較主動活躍既學生有限制嗎,例如唔見議不斷發問,同埋操場小息唔比跑步,因為我個女好主 ...

1 每天上課前,第一節時間係 reading time, 學校鼓勵同學帶自己書返學校睇,也可在課室的圖書角攞書睇。學校圖書館好大,小朋友小息喜歡到圖書館

2. 學校是可以跑的,但一定要落操場跑或running track 跑

3. 學校唔多抄寫功課,但中文科都會有,但一定比傳統名校少。上堂好似中學生甘,會有筆記,習慣讓學生們記下堂上筆記。但無壓力,抄唔哂也無後果,學校只係想佢地有習慣 drop notes only。

4. 其實學校無教深,啲野暫時好淺

LittlemBB 發表於 23-11-27 19:31
1 每天上課前,第一節時間係 reading time, 學校鼓勵同學帶自己書返學校睇,也可在課室的圖書角攞書睇。學 ...

謝謝回覆 好吸引我們 因為我地目標都係新派龍校,

祝小朋友學業進步身體健康(emoji)

projectdicky 發表於 23-11-27 19:54
謝謝回覆 好吸引我們 因為我地目標都係新派龍校,

祝小朋友學業進步身體健康(emoji)

補充一樣:雖然中文有抄寫,但都係一星期有一次寫字的功課。

Sing13 發表於 23-11-26 01:28

兩間都係好學校。

其實我唔明點解2025年成績是關鍵?小五果批升中五有咩甘特別?

LittlemBB 發表於 23-11-27 21:54
其實我唔明點解2025年成績是關鍵?小五果批升中五有咩甘特別?

培僑從2019年開始五班小學升五班中學,之前是四班小學升中,由pre-S1成績睇到,2019年既pre-s1成績大幅提高。由此估计培僑自己培养既學生比收既外校生成績更好,當然,2018年及之前既培僑DSE成績剛上,未能吸引到優秀既生源,2016年時大概是收緊三私一直成績靠後既學生。相反最近兩年培僑冇收過三私一直學生了。(近兩年培僑是收band1 A學生,而三私一直band1 A學生有自己既目標中學。)

LittlemBB 發表於 23-11-27 20:24
補充一樣:雖然中文有抄寫,但都係一星期有一次寫字的功課。
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟唔到, 同埋是否真的HAPPY SCHOOL
我地有其他OFFER 同有D等派彩, 所以比較想了解, 希望大家做到同校同學啦

謝謝分析,想請教同WKF比較, 培橋又有乜好同唔好,我都想了解下
本身唔祟尚任何神校, 因為我地就覺得讀書同學習係終身既事, 興趣同小朋友會否繼續主動探索, 係我地想要的, 成績考第幾我地又唔係好重要

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...

我個人覺得小一程度唔深,但高小我就唔太清楚。但程度深淺真係好主觀。至於是不是happy school, 我個人覺得讀得開心就係happy school, DB and DG 都係 happy school。所以要揾合適自己小朋友和家庭的學校係好重要,甘樣小朋友一定讀得開心。

projectdicky 發表於 23-11-28 14:52
謝謝分析,想請教同WKF比較, 培橋又有乜好同唔好,我都想了解下
本身唔祟尚任何神校, 因為我地就覺得讀 ...

培僑考試無排名的,WKF 無讀過,唔太清楚教學方法,不過果時聽簡介,好似好著重唔知 grade 幾考左咩試,應該都著重成績。不過培僑中學部應該好過WKF的。

回覆 projectdicky 的帖子

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。

Bicanna 發表於 23-11-28 16:12

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。 ...

是否happy school, 見人見智。

因為睇學術收生,挑選過學生。例如名幼既英文程度與培僑既教學是銜接既。但唔等於個個都適合。

當收到一批學術好既學生,我認為唔應該操佢哋去更高程度,而是應該俾多啲時間發展佢哋興趣。

小一創作一個節日,做一個海報,用英文描述算是happy還是唔happy? 如果家長完全幫唔手,咁可能真係唔happy。有啲同學覺得有發揮既空間,佢哋可能會覺得happy。

又例如小學高年班會滲左一部分中學既英文,中世紀,騎士等,睇得書多既學生會覺得happy。

Bicanna 發表於 23-11-28 16:12

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。 ...

唔好意思,想了解下,即係點?因為一讀12年,如果讀咗唔適合,轉番出嚟唔容易。我朋友兩個仔就係讀唔上,所以舉家移民!佢兩個主要係中文問題,我有提過可以透過IFY入讀世界100大大學,佢爸話都要揀,唔係話讀就可以讀,佢小朋友一定唔得,所以唔在嘥時間喇!

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...
個人認為培僑英文唔算深, 正常程度
中文既話, 課文裏面既字係唔深既, 但著重拼音, 呢方面就真係要多溫習

朋友小朋友讀WKF, WKF著重英文多啲, 升到上去, 中文就可能要外補下, 同埋都多PROJECT做

WFH 發表於 23-11-28 16:30
唔好意思,想了解下,即係點?因為一讀12年,如果讀咗唔適合,轉番出嚟唔容易。我朋友兩個仔就係讀唔上, ...

唔需要道聽途說,讀Ify,比合格要求高少少,簡介會1:41:00

Sing13 發表於 23-11-28 16:43
唔需要道聽途說,讀Ify,比合格要求高少少,簡介會1:41:00
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深

WFH 發表於 23-11-28 16:49
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深 ...
咁中學而家都B1A (或B1B), 唔谷又點上到去呢...........
入得培僑都係想一條龍上B1A/B1B, 系出面如果要上B1A中學, 都係要谷

beefu 發表於 23-11-28 17:10
咁中學而家都B1A (或B1B), 唔谷又點上到去呢...........
入得培僑都係想一條龍上B1A/B1B, 系出面如果要上B1 ...
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇

Sing13 發表於 23-11-28 16:43
請問你係家長嗎?見你知好多培僑情況,請問可以分享下你小朋友讀成點呀?謝謝

謝謝甘多位, 甘即係功課唔多, PROJECT多,  唔係默測多? 要父母跟進, 家校合作, 唔會好似津校個D  晚晚11點+ 星期六日全外補, 呢D我先認為谷..

但我收集大家意見PKC唔似呢類學校?

我同老公都係全程參與小朋友既學習, 包括伴讀, 英文,興趣班,同玩遊戲等等, 亦已知要考直私既要求準備, 有運已有幾間直資正取, 我諗唔太擔心呢一刻學術, 但我怕原來同津校一樣甘既生活,

因為我覺得小朋友學習要有興趣, 我去PKC OPEN DAY 聽校長講呢句說話, 我覺得佢係一個用心辦學, 唔係將學校變成公司一樣, 講到全港獨家甘, 所以我會好重視呢個OFFER
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊