用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs SFA vs 培僑書院
樓主: johnliu82
go

救恩 vs SFA vs 培僑書院 [複製鏈接]

Sing13 發表於 23-11-28 16:30
是否happy school, 見人見智。

因為睇學術收生,挑選過學生。例如名幼既英文程度與培僑既教學是銜接既。 ...
謝謝, 我諗我講既HAPPY SCHOOL唔係唔洗理會識, 而係指唔會重覆抄寫, 不斷做重覆做一D低質量既功課, 因為好花時間同只會沈悶 ....
英文我唔擔心, 因為我地自教, K2時考左TRINITY G3 DISTINCTION 另外本身學講英普,我個女係主動活躍型, 快反應答題同幫其他小朋友, 亦鐘意表現自己去領導人地,好似今次考試, 佢同我講英文遊戲時得佢同另一個聽得明NET講乜, 之後就話比其仔小朋友點做, 最後個組羸左, 我自己都好懷疑佢講既野, 但佢又好好運甘有OFFER正取

佢不是靜靜地坐係到學習, 係有興趣佢會睇功課同預做隔天功課甘, 亦有問必答會有反應既甘小朋友是否岩呢間學校?定要好乖好安靜甘上堂?

WFH 發表於 23-11-28 17:18
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇 ...

以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力。

projectdicky 發表於 23-11-28 17:35
謝謝甘多位, 甘即係功課唔多, PROJECT多,  唔係默測多? 要父母跟進, 家校合作, 唔會好似津校個D  ...

想澄清一點,我兩個小朋友津小、私小大(兩個都中學喇),好多年前,學校已經少功課少抄寫少默書,咁有冇機會做到11/12點,我認為唔可以冇絕對無,但出現呢個情況,係咪表示其他問題出現呢?我朋友仔仔讀緊好普通嘅津小,竟然學校係有冰上曲棍、冰壺、日本、韓文等學,真係估唔到。

WFH 發表於 23-11-28 17:18
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇 ...
校長系簡介會都冇話過係HAPPY SCHOOL啊

回覆 LittlemBB 的帖子

對, 我自己考完直私, 覺得乜野性格都好緊要,  同期較文靜緊慎既小朋友入到另外一D學校, 以我個女係首輪ONLY, 相反活動教學型既都有2ND ROUND, 我諗學校都係睇學生顃別,甘收生吧
我自己想盡快決定好, 但今年好多直私派OFFER比上年遲左一個月以上, 所以暫時諗下, 甘岩又有甘多用家, 所以求教

小小金 發表於 23-11-28 17:47
以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力 ...
明白了謝謝

projectdicky 發表於 23-11-28 17:46
謝謝, 我諗我講既HAPPY SCHOOL唔係唔洗理會識, 而係指唔會重覆抄寫, 不斷做重覆做一D低質量既 ...
唔會成日要好乖好安靜甘上堂

我小朋友話中文堂會唱歌跳舞
數學堂會玩KAHOOT, 佢地好鍾意玩

抄寫功課好少, 會有類似日記既功課

beefu 發表於 23-11-28 17:55

感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親子時間 覺得佢都好主動去睇同學知識

謝謝

beefu 發表於 23-11-28 17:49

我聽簡介嗰年校長有大概講,喺培僑讀嘅小朋友係好開心,但唔係咩都唔洗做好free嗰種,會有反啲規範

大概咁上下

小小金 發表於 23-11-28 17:47
以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力 ...
咁會唔會突然谷,仲大壓力㗎?其實我都好鍾意直資學校,但問下啲讀緊津校嘅朋友,聽落又差不多,所以想了解多啲,唔好揀錯就後悔!

projectdicky 發表於 23-11-28 17:58
感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親 ...

不過都有朋友嘅小朋友初小時唔習慣上堂要坐喺位而唔開心嘅,因為佢小朋友幼稚園係隨便四圍行都得嗰種,上小學唔慣上堂要留喺自己位。(但嗰位小朋友又唔肯轉校)

WFH 發表於 23-11-28 18:05
咁會唔會突然谷,仲大壓力㗎?其實我都好鍾意直資學校,但問下啲讀緊津校嘅朋友,聽落又差不多,所以想了解 ...

我識幾個高中嘅家長,都係話小朋友無呢個問題。我聽過要留意嘅問題係初小學普通話拼音比較難,另外小學上中學時啲規矩會嚴咗,但我聽完嘅例子係覺得好正常嘅嚴,例如欠交幾多次功課要留堂

beefu 發表於 23-11-28 17:55

唱歌跳舞應該係中藝堂

WFH 發表於 23-11-28 16:49
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深 ...

或者IFY呢條出路學校唔係諗住俾學生避中文科掛⋯?
我聽過嘅兩個轉校case,都係因為中文跟唔上(本身小朋友好偏去英文)而要轉去國際學校。

projectdicky 發表於 23-11-28 17:58
感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親 ...

聽你講,你女應該學術唔差!入到培僑,小一,你唔好嫌太淺(emoji) 要相信培僑教學 … 12年課程係有佢安排、方法(emoji)

beefu 發表於 23-11-28 17:49

簡介會1小時10分,
如果睇西方既教育模式,公立或私小都是愉快教育。

LittlemBB 發表於 23-11-28 18:41
聽你講,你女應該學術唔差!入到培僑,小一,你唔好嫌太淺(emoji) 要相信培僑教學 … 12年課程係有佢安排 ...

認同,追求深學術就培僑唔適合

追求學術一定係SFA

小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書多英文點會差?睇得中文書多,作文自然識得引經據典。可以有增潤,唔好有操煉。
小一應該讓小朋友多方面嘗試,搵到自己既興趣。
如果小朋友有興趣,我寧願set既目標是小學玩三種樂器。

Sing13 發表於 23-11-28 20:38
小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書 ...

其實我好同意呀!小一係應該作多方面嘗試和多閱讀。不過我都必須要提供多方面資訊比大家考慮,因為好多人可能以為培僑中學部係B1A / B1B,小學一定好谷、好深
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊