用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟咁算唔算谷
go

究竟咁算唔算谷 [複製鏈接]

識人喺幼稚園K3已讀晒oxford reading tree lv1-9, 加埋其他中英文書差唔多成千本,有上門補習同外補興趣班小司儀班,每日join 1個鐘amazing talker網課,上咗十幾個淘寶網課,每星期去教會英文班,考普通話cert, 讀2間幼稚園,問人攞其他幼稚園notes自己教, 睇晒成set漢字500, 每日上youtube學英文數學,k3已識乘數。

然後話咁樣唔係谷只係好似讀happy school咁,好輕鬆咁學習,根本冇超前。

有啲懷疑人生,定係其他人都係咁? 根本咁係好正常? 太恐怖,有啲怕自己小朋友跟唔上,佢只返幼稚園冇補習冇興趣班冇考過cert,只得每日夜晚伴讀。
   0    0    0    0

teddyhubg 發表於 23-11-18 11:15
識人喺幼稚園K3已讀晒oxford reading tree lv1-9, 加埋其他中英文書差唔多成千本,有上門補習同外補興趣班 ...

超唔起前睇細路,K3睇晒ORT level1-9輕鬆做到,唔buy大最外補,但有時間一定會自己教多好多。
家長有心機教,小朋友鍾意學其實其實可以教好多

當然教嚟show off係另一樣嘢
個人都唔buy讀兩間幼稚園

識人喺幼稚園K3已讀晒oxford reading tree lv1-9, 加埋其他中英文書差唔多成千本,有上門補習同外補興趣班 ...

讀得兩間幼稚園的已經谷啦,你話第2間係券都係甘話,小朋友要的係足夠的休息正常都要訓11-13個鐘。
Oxford 識level 1-9 大把細佬都得而家,漢子500 k3 識哂都好正常,因為k2 應該可以ko 左佢,普通話cert 都多人考到,但對考小作用其實唔大。學10樣野以上的小朋友亦都大把。但讀2間幼稚園仲要學甘多野,我唸小朋友都無咩留白同自己思考空間,對將來黎並講唔係一件好事。
超唔超前谷係睇小朋友同父母,黎D 甘谷的小朋友亦唔代表上到中學可以keep 到,因為佢地由細就塞一堆野入腦,但亦唔排除有D 係真心叻的。所以跟住自己的信念就可以了,唔使理會其他人如何做。每個父母要的同唸的都唔同,有人想入神,有人只要是但入間直資或津就可以。

回覆樓主:

K3 oxford reading tree lv1-9 (加大量中英閱讀)- 正常
完成set漢字500 - 唔算好谷
k3 識乘數 - 唔算好谷
考普通話cert - 好正常, 好多K1已考

重點係: 讀2間幼稚園下,每日都有外補/興趣班 網課 自己教 - 催谷,小朋友缺乏自由時間

回覆樓主:

讀2間幼稚園wo, 即使2間都係happy school, 都累死人啦!放學仲要學咁多野,不如反問返佢,咩叫忙?

我諗呢D野你用自己common sense已經可以分辨佢谷唔谷

你唔好比佢影響到你就得, 香港地大把呢D case, 咩家長都有, 見得多就慣

我識人歲幾2歲已經教背唐詩三百首,但個家長都話自己只係正常教育唔係谷,所以真係睇你點睇

咁佢考小考成點先?

我同意其他網友講,小朋友需要有發白日夢的時間亦即留白

而唔係好似機械人咁執行父母安排的班

其實可能學校考你數學

語文可以谷

但數學可以睇到一個人資質

Jean1769 發表於 23-11-21 11:45
咁佢考小考成點先?

我同意其他網友講,小朋友需要有發白日夢的時間亦即留白

最後自行入咗地區一間唔錯嘅津

Lightwriter 發表於 23-11-21 02:04
讀2間幼稚園wo, 即使2間都係happy school, 都累死人啦!放學仲要學咁多野,不如反問返佢,咩叫忙?
...

佢話咁只係好happy, 佢根本冇谷過

teddyhubg 發表於 23-11-24 19:09
最後自行入咗地區一間唔錯嘅津

咁谷又斯唔係入top直私,有乜意思?

Jean1769 發表於 23-11-24 19:45
自我感覺良好同你講考試用唔着學咗嘅知識都係屬於自己

Jean1769 發表於 23-11-24 19:45

有考幾間top直私但冇offer, 只有蘇浙offer但冇take到最後揀地區津。所以佢話佢做咁多都唔算谷,只係愉快學習。

teddyhubg 發表於 23-11-25 22:59
有考幾間top直私但冇offer, 只有蘇浙offer但冇take到最後揀地區津。所以佢話佢做咁多都唔算谷,只係愉快學 ...

真人實測,咁谷法真係唔work

佢要自己扼自己就由佢啦,看穿不說穿。佢考得top直私真有野心,但最後攪咁多野都考唔到咩直私,係好sad ga. 由佢自圓其說。

Lightwriter 發表於 23-11-25 23:27

認同,佢應該aim high,黎D 通常入到津都會繼續谷,搏插班或考band 1a,其實何必呢真係。
為左名校或成績,犧牲甘多野。我零願佢用5,6成力考70分,其餘4,5成力玩同發展下其他興趣,好過9,10成谷成績。

Lightwriter 發表於 23-11-25 23:27

但好多父母唔願接受子女天資平庸(講到尾基因問題即係自己平庸),認為仔女做唔到頂班馬只係未夠谷未夠努力

正常細路到K3就反枱

淘寶有乜網課?

回覆 teddyhubg 的帖子

考名幼, 依d 很基本。
父母如一方英文很好, K1 看哂 level 1 to 9 都大有人在吧。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊