用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs英華
樓主: tultul1
go

港同vs英華   [複製鏈接]

EK,對於有會員意欲了解學校,點解總會個別會員爆出"有offer再講啦"或類似"有N間offer再討論"之類言辭出來?
難道,這是EK提倡的?

試問,爆出這一句的本身,是否又已經有了該被討論的offer?否則又如何叫人有offer再講?

回覆樓主:

吾同層次對比。
港同高一班!

回覆樓主:

兩間都有offer 可揀港同棄英華,全人發展,成績穩步上揚,見朋友女兒讀得很開心

tultul1 發表於 23-11-20 14:56
回覆 PTL_L 的帖子

都會考的,不過想多啲資料,可作更詳細的考慮
如果係男仔嘅話,我都係鍾意單性學校,YW學費相宜,今年成績亦好好,brotherhood,全人,參考下學界,男校係有方法教男仔嘅。

醒目開學勳章 王國長老

catf2 發表於 23-11-30 11:27
兩間都有offer 可揀港同棄英華,全人發展,成績穩步上揚,見朋友女兒讀得很開心
...

我以為講緊九龍嗰間男校?

Charlotte_mom 發表於 23-11-30 15:19
我以為講緊九龍嗰間男校?
sorry , 我寫得懶左, 意思係朋友女兒讀港同好開心, 叫樓主考慮港同

如果交通唔係問題,應該就㨂港同。一間上得咁快嘅直資,一定冇佢過人之處。

tkinwong 發表於 23-11-30 15:59
如果交通唔係問題,應該就㨂港同。一間上得咁快嘅直資,一定冇佢過人之處。
...
係呀!港同DSE成績超好,全港五名内,Band 1A

看見大家好像一面倒捧港同.
但我仔上年就是有港同和英華offer, 最後選了英華。

作為一個運動仔,選了英華而非港同,主要因為英華大部份項目都是D1,阿仔亦將出戰D1學界.

入讀後讀得好開心,一D都冇後悔放棄港同(雖然去in 咗三次, 得來不易)

chanaa1 發表於 23-12-1 22:36

其實音樂人都可能會咁樣揀。今日Music Interflows, YWC拿金獎,港同應該冇參與。
(另外兩間得金獎係喇沙同埋SPCC)

回覆樓主:

傳統名校特色之一,文武雙全。

同意啲仔讀得好開心同識咗好多朋友。想當年,有報英華冇報港同:因為去英華方便啲及喜歡樂團。入學後冇失望,有interflow, school concert, quartet, 其他國家樂團交流和不同表演機會。樂團今年interflow 成績好好,交響金,管樂金同中樂銀,啲細路好有成功感會繼續努力拉琴

兩間係各方面都唔同嘅學校,建議細路按自己興趣決定去邊間。不過正如樓上講,運動人始終建議傳統啲幾間男校,體育文化、資源及重視度大好多

雖則我地最後選了港同,女兒也讀得開心,但我心裏覺得,即使佢去讀自一好、其他直資好、要去抽獎乙一乙二好,其實最終佢都會讀得開心,就好似去不同餐廳,特色菜或者不同,但主餐牌大同小異。尖子去到邊度都是尖子,我地呢啲凡人,去到邊都是凡人,其實冇話非某一間不可…

(個人想法,不要打頭

兩間都俾錢,鐘意男校定男女校?屋企近邊間?兩間1A成績相若未夠穩定,個人認為可比性不大。

考慮兩間學校時,應從其他方面去比較,而唔係成績。男女校同齋校嘅成根本冇乜好比較

男仔嘅話,我都會揀英華,因為男校嘅氛圍同男女校係唔同。

kkhon    發表於 23-12-2 14:17

猴子爸 發表於 23-12-1 23:51
其實音樂人都可能會咁樣揀。今日Music Interflows, YWC拿金獎,港同應該冇參與。
(另外兩間得金獎係喇沙 ...

港同有參加,wind band 得金獎

swh2020 發表於 23-12-2 13:11
港同有參加,wind band 得金獎

請問港同參加哪個組別?我所講嘅係中學高級組 (不是計年級,有初中生出場)- 沙崇銅,林護銀,YwC金,而SPCC & LSC最高分金可以參加今天總決賽。

猴子爸 發表於 23-12-2 13:24
請問港同參加哪個組別?我所講嘅係中學高級組 (不是計年級,有初中生出場)- 沙崇銅,林護銀,YwC金,而S ...

From FB page:
We are thrilled to announce that our Wind Band has received the prestigious Gold Award in the 2023 Hong Kong Youth Music Interflows - Symphonic Band (Junior) competition! Not only that, but we have also been invited to compete in the final this Saturday as one of the two highest scoring teams. This remarkable achievement is a testament to our dedication, perseverance, and unwavering teamwork. We couldn't be prouder of our talented musicians and their record-breaking success. Stay tuned for more updates on our musical journey!

swh2020 發表於 23-12-2 13:30
From FB page:
We are thrilled to announce that our Wind Band has received the prestigious Gold Awa ...

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊