用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大資優課程
發新帖回覆
go

中大資優課程 [複製鏈接]

阿囡本身讀名津P3, 經學校推薦今年入讀中大資優課程。

以前細個唔覺佢特別叻,但佢喺老師,同學眼中頂呱呱,因為佢喺屋企自律,自理好差。

畫畫無師自通,樂器都難唔到佢。

佢大量睇課外書,之前成日睇科學書。

年年做班長,無論老師或同學選。 家長每次一見我就問點解我囡成績咁好,但其實自己知自己事,佢每次温書都好hea, 覺得佢可以再盡力d,佢考級二或三。

我鄑疑惑緊佢究竟係咪資優?

因為佢情緒波動比較大,諗緊點樣可以幫到佢。
   0    0    0    0

今年中大資優課程競爭好激烈
我有朋友幫手監考
話今個sem有多過2000人考
我仔仔都有去assessment,
不過佢讀數學course

回覆 waterlulu 的帖子

所以收左阿囡讀佢最鍾意嘅科學course,我都surprise, 當日聽d工作人員講熱門嘅課程大約300 幾人報收15個學生。

咁代表女女有potential 呀, 有時媽媽可能帶左濾鏡filter
否定左小朋友既能力
其實女女係叻女黎架!

kwingk 發表於 23-11-27 18:19
阿囡本身讀名津P3, 經學校推薦今年入讀中大資優課程。

以前細個唔覺佢特別叻,但佢喺老師,同學眼中頂呱呱 ...

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

iloveapplepie 發表於 23-12-9 22:22
可能因為你都叻, 咪唔覺囉

例如我阿爸覺得我蠢, 因為佢自細連跳幾級十鬆啲歲就中學畢業入大學
我自己唔叻,不過係用錢盡量滿足佢學習需求。
反而越大,課外嘅獎項就冇再攞,例如,朗誦和音樂等

不過就成日睇科學嘅書,成日反問我科學嘅野(當然我唔知佢講乜)

我笑佢科學怪人
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊