用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問現在的都會大學好唔好的?
發新帖回覆
go

請問現在的都會大學好唔好的? [複製鏈接]

如果讀nuring  是否不好, 還是去明愛或東華比較好?

預期dse的成績不太理想

謝謝
   2    0    0    0

@@2019 發表於 23-12-1 15:04
如果讀nuring  是否不好, 還是去明愛或東華比較好?

預期dse的成績不太理想
請問如果都會大學讀nuring,學費貴?要讀幾年?要dse咩成績?  如明愛或東華讀nuring學費好貴

daddadmum 發表於 23-12-1 15:40
請問如果都會大學讀nuring,學費貴?要讀幾年?要dse咩成績?  如明愛或東華讀nuring學費好貴 ...

更正:都大nursing 學費5萬幾一年, 讀5年

可以申請政府loan讀大學。

gracelam 發表於 23-12-1 22:24
都大nursing 學費7萬幾一年, 讀5年

可以申請政府loan讀大學。

明白。原來都大學費同東華/明愛差不多。請問都大讀大讀nursing是否政府SSDP?謝謝

daddadmum 發表於 23-12-2 09:26
明白。原來都大學費同東華/明愛差不多。請問都大讀大讀nursing是否政府SSDP?謝謝
...

都大係政府SSSDP大學之一
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/531/
SSSDP「資助計劃」課程的學費

你參考吓Jupas的網頁,如果係SSSDP課程,有政府資助,實際要交的學費應該係扣除政府資助後的學費,係最右邊一欄。

明愛Nursing JSSA01 扣除資助後的學費是$39320.
東華Nursing JSST01 扣除資助後的學費是$46170.
都大Nursing JSSU40 扣除資助後的學費是$51960.

收生分數:

SSSDP「資助計劃」院校新生入學成績
https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3669/

你可以參考下以上網頁。

請教一下明愛,東華,都大呢3間應該點排?thanks!

mebebe 發表於 23-12-5 15:15
請教一下明愛,東華,都大呢3間應該點排?thanks!

都大,東華,明愛。

三間都好多實習,都大話晒系大學(不過都讀得辛苦),朋友同學女兒21定22分(6科計,無加乖),仲有奖學金比,申請政府資助扣奖學金,同其他大學護士差唔多價錢。東華明爱就唔太清楚。問過啲護士,喜歡都大,東華明愛學生識做野中大就普遍乖,理大護士都喜歡,港大比較唔系幾聽教(早年實習比較少,但系這兩年已經改左制度)。最後,我覺得都系睇學生的性格。

怕他今次考DSE 的成績沒有2222, 但又不知道是否可以報明愛的証書課程(即讀完1年後証書,才可以讀NURING)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊