用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Non Jupas 2024
樓主: lovelycar
go

Non Jupas 2024   [複製鏈接]

vwmh 發表於 24-2-8 10:03
回覆 bobbyt 的帖子

IB 37, HL 冇特別要求
ib 37 out of 42 or 45?

回覆 poonseelai 的帖子

37/45

vwmh 發表於 24-2-8 08:51
回覆 MarcellaLam 的帖子

去年我孩子學校都係幾個一齊in,幾個到二月頭都未收到hku med offer, 到情人節就 ...

多謝你

城大LAW, 2A1B ALEVEL

港大醫科,  女拔 3個有OFFER  今年中六

上年我印象, 5個女拔入港大中大醫科,  有1個, 差少少入唔到

IAS LEVEL 幾乎滿分, 但A2 LEVEL唔夠4A星,   所以有OFFER但MEET 不到, 無得讀, 過左英國讀書

無OFFER 亦不要太驚, 但有OFFER 先贏一杖

我暫時未見到4A星 港大醫科唔收

而家港大好似, 每間中學, 按比例比OFFER

即係2-3成咁比CONDITIONAL OFFER , 所以好多人, 可能無OFFER

但冷靜一點, 夠分應該會收, 暫時 我無見過12月面試 夠成績唔收

回覆樓主:

請教仔女有見gbus既jm, 在zoom interview 既reading session 是什麼來呢?group interview 難插嘴嗎?

hehehaha2017 發表於 24-2-14 22:33
城大LAW, 2A1B ALEVEL

港大醫科,  女拔 3個有OFFER  今年中六

請教你是否指12月first round有面試但未有conditional offer, 但如果最終成績有4A*, 仍然有機會補上收返嗎?
我有follow去年student room的post, 好似,真係有學生4A*(但唔清楚背境),到9月都冇回音呢

ElaiUKStudy 發表於 24-2-16 21:43
請教你是否指12月first round有面試但未有conditional offer, 但如果最終成績有4A*, 仍然有機會補上收返嗎 ...
女拔   中五 通常六月考  ALEVEL  CHEM , BIO, MATHS   及其他科 考一半
IAL 10月, 1月, 6月, 一年俾考三次

有些同學, 心急, 10月考 完, 立即1月再考, 因為10月考得差

未準備 好, 就 考, 結果再補考

我懷疑, 佢地講的4A星, 根本,  收收埋埋

即係, 10月, 1月, 6月, 當中, A星  

是 有些卷, 考2—3次

中大醫科, 基本上不俾重考ALEVEL

港大醫科,見到2,3次 重考 , 都驚

同埋,  成日講4A星, 多數是 涉及中文,  又或本身英文差, 本地中學上來

IAL ECON,GEOG, 心理學, 極難

通常入醫科, 都係 第4科是 PHY 個班

上年女拔,唔係個個 有OFFER ,

但最終, 4A星的, 全部可以入讀

我 暫時, 2022,2023年, 未見過一位是4A星, 但讀唔到的

CHEM,BIO,MATHS, FURTHER  MATHS 都讀到港大醫科

1。 無重考

2。   CHEM+BIO+MATHS+ 多一科

3。 12月有面試

好多人無講細節,  避重就輕

最大機會, 是IAL UNIT 4,5,6  有些學生, 10月, 1月, 6月不斷重考

港大醫科發覺 不斷重考 ,  唔考慮

周圍同人講4A星, 是不斷重考返來, 特別是2022年及2023年1月, 都仲有GRADE

INFLATION , 一去到2023年6月,突然正常返晒, GRADE BOUNDARIES 高晒

hehehaha2017 發表於 24-2-16 23:24
女拔   中五 通常六月考  ALEVEL  CHEM , BIO, MATHS   及其他科 考一半
IAL 10 ...

那麼,明白了。謝謝你詳細解釋!

我朋友女兒的實例,佢由DSE條path, 是你所提的女校,interview 完,HKU有email 通知,叫她放A1, 如果有六粒星,應該冇問題,但係佢失手,得5粒,重讀一年重考,有6粒星,但係連interview都冇!
所以,我都覺得HKU對重考的case會打折的。

hehehaha2017 發表於 24-2-16 23:24
IAL 10 ...

我仔話見身邊唔少人pg 有4A *都無hku med co

phoebenam 發表於 24-2-17 02:15
我仔話見身邊唔少人pg 有4A *都無hku med co

GRADE 開始正常返
上年,  某間中學發左11個 OFFER

得4個MEET 到

大部份 係MEET 唔到4A星 OFFER

根本好多學校, 好多亂吹 自己   學生IB , ALEVEL 幾多分

出來唔係真 , 2020,2021, 無ALEVEL考試

2022 年GRADE INFALTION

到2023年1月, 仲有GRADE INFLATION

2023年6月突然正常返晒, 最後,  超過一半學生MEET 唔到OFFER

俾OFFER晒氣, 拿到4A星再講

上年女拔, 6個 入紙港大醫科 , 5個 夠分, 有1個不夠分

MEET 唔到 個個 IAS   幾乎FULL UMS , 臨尾  IAL A2  死一份卷, 拖死一科無A星

就入唔到, IAL 一定要小心, 是小心UNIT 4,5,6  可以拖死學生無A星

只要CHEM,BIO,PHY U4 或5  是旦一份卷失手, 就可以IAL 無A星

我睇過,好多學校, 好多伏味,  , 一級 PREDICTED GRADE  12—15 人4A星

但上年, 2023年 6個人A星, 2024年吹到十幾4A星

好多人個分係假的, 學校老師 吹出來
Y13, 報大學前,   老師   同你傾, 你應承返佢做返好D野, 俾你升一個GRADE,

什至2個GRADE

ElaiUKStudy 發表於 24-2-17 00:03

我朋友女兒的實例,佢由DSE條path, 是你所提的女校,interview 完,HKU ...

錯過一次, 要第2次 再試好難
如果是夠分再揀, RE JUPAS , 那些機會 應該遠勝你講重讀

我見有YOUTUBER   係咁入, REJUPAS

重讀多一年,  睇都唔會睇, 你見面試都無

因為港大可能想平衡返

即295, 300個位

4成幾俾DSE 第一次試

之後, 俾80  個 第二個DEGREE 的學生

ALEVEL + IB  砌晒 餘下的位

4A星的人 , 不算少, 也不算多

但香港SPCS ,DGS  再加英國OIC, CARDIFF   個度砌左唔少4A星 返來

OIC 一個CAMPUS 你當160人,   幾十人咁入紙港大醫科
仲有BRIGHTON CAMPUS,  

而家仲有新CAMPUS , 其他學校 CARDIFF  仲未計

你一失手, 邊有咁多位  騰空 出來俾重考

試左, 重考, 了左自己 個心結 就思考下步

如果有心 考醫科,  我是建議,  盡快讀晒 自己 趁假期讀完 ALEVEL

唔好等學校, 學校慢慢同你做下LAB  , 拖長來教

因為 女拔很明顯快過其他學校

中五 2月放新年假時, 已經教晒 Y12  的野

你其他 學校, 仲教緊書, OIC,CARDIFF 仲未教晒書

女拔快人2個月

而家, 已經可以成份 AS PAST PAPERS  慢慢做

MGTM    發表於 24-2-17 14:51

ElaiUKStudy 發表於 24-2-17 00:03

我朋友女兒的實例,佢由DSE條path, 是你所提的女校,interview 完,HKU ...

重考DSE一向都係要打折的,以前,除非你係失手中文,而其他科係好高分,否則打折後你都係唔夠分,舉例,第二次DSE6科40分,打折後係36分,啱啱符合36分入場資格~

回覆 phoebenam 的帖子

PG 4A* interview 後冇CO 定interview 都冇?

hehehaha2017 發表於 24-2-17 05:21
錯過一次, 要第2次 再試好難
如果是夠分再揀, RE JUPAS , 那些機會 應該遠勝你講重讀

CSFC 去年有6個入CUHK medicine, 7個入HKU medicine,全部至少4A*全級有大約180幾人!

如果HKU有60-70人係non-JUPAS secondary school leavers, CSFC都佔左10%

MGTM 發表於 24-2-17 14:46

PG 4A* interview 後冇CO 定interview 都冇?

有啲有得in但無co,有啲in都無

無論如何,呢個時候大家都盡力預備考試,考到真4A*再部署。

MGTM 發表於 24-2-17 23:51

無論如何,呢個時候大家都盡力預備考試,考到真4A*再部署。 ...

大家加油

回覆樓主:

請問還有在main round先至見ust gbus既同學仔嗎?

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

想問下大家HKU LLB  同BBA LAw , 是否-定要放1st choice, 否則first round 吾會有offer?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊